Przejdź do głównej zawartości

Migdałowa babka maślana

To w zasadzie taki rodzaj babki o migdałowym smaku. Może ciut za sucha, jak dla mnie i myślę, że skrócenie czasu pieczenia dobrze by temu ciastu zrobiło, ale obecność drobniutko zmielonych migdałów sprawia, że ciasto jest smaczne i nie zapychające. Lepsze chyba na drugi dzień po upieczeniu. Choć pieczone przeze mnie w kwadratowej foremce, myślę, że spokojnie można by je ukształtować w tradycyjnej foremce na babkę. Dla amatorów tego rodzaju ciast i jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Migdałowa babka maślana

Migdałowa babka maślana

  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 22o g (1 szklanka) drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 150 g (1 szklanka)mąki ze środkiem spulchniającym
  • 75 g (1/2 szklanki) mąki
  • 90 g (3/4 szklanki) mielonych migdałów

Piekarnik nastawiamy na temp 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm( u mnie 20).
Ubijamy masło, esencję i cukier do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy z przesianą mąką i migdałami.
Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki, pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 st C i pieczemy jeszcze 30 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy ciasto na kratkę do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

Kuchnia Wielkanocna 2010

Komentarze

  1. Jaka puszysta:) Musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudne zdjęcie.
    Mniam.
    Takie czyste i proste zarazem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda bardzo, bardzo apetycznie ta babeczka!:))
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podejrzewam, że zjadłabym wszystkie 4 kawałki nie mogąc się od nich oderwać... :) uwielbiam migdały i wszystko, co migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mam wzmożona produkcję śliny;) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Njabardziej przemawia do mnie "maślanowowść" tej babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna babeczka,bardzo apetycznie się prezentuje,chętnie bym się poczęstowała, ale własnie delektuję się swoją ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. do porannej kawy też byłaby idealna...

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja lubię bardzo takie suche, babkowe ciasta :) I do tego z migdałami - ideał do kawy z duuużą ilością mleka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …