Przejdź do głównej zawartości

Migdałowa babka maślana

To w zasadzie taki rodzaj babki o migdałowym smaku. Może ciut za sucha, jak dla mnie i myślę, że skrócenie czasu pieczenia dobrze by temu ciastu zrobiło, ale obecność drobniutko zmielonych migdałów sprawia, że ciasto jest smaczne i nie zapychające. Lepsze chyba na drugi dzień po upieczeniu. Choć pieczone przeze mnie w kwadratowej foremce, myślę, że spokojnie można by je ukształtować w tradycyjnej foremce na babkę. Dla amatorów tego rodzaju ciast i jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Migdałowa babka maślana

Migdałowa babka maślana

  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 22o g (1 szklanka) drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 150 g (1 szklanka)mąki ze środkiem spulchniającym
  • 75 g (1/2 szklanki) mąki
  • 90 g (3/4 szklanki) mielonych migdałów

Piekarnik nastawiamy na temp 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm( u mnie 20).
Ubijamy masło, esencję i cukier do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy z przesianą mąką i migdałami.
Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki, pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 st C i pieczemy jeszcze 30 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy ciasto na kratkę do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

Kuchnia Wielkanocna 2010

Komentarze

  1. Jaka puszysta:) Musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudne zdjęcie.
    Mniam.
    Takie czyste i proste zarazem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda bardzo, bardzo apetycznie ta babeczka!:))
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podejrzewam, że zjadłabym wszystkie 4 kawałki nie mogąc się od nich oderwać... :) uwielbiam migdały i wszystko, co migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mam wzmożona produkcję śliny;) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Njabardziej przemawia do mnie "maślanowowść" tej babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna babeczka,bardzo apetycznie się prezentuje,chętnie bym się poczęstowała, ale własnie delektuję się swoją ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. do porannej kawy też byłaby idealna...

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja lubię bardzo takie suche, babkowe ciasta :) I do tego z migdałami - ideał do kawy z duuużą ilością mleka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)