Przejdź do głównej zawartości

Babka drożdżowa z rodzynkami


"Upiec coś?", "No dobra, ale to co wczoraj". Ten tekst i niezwykła popularność tego "ciasta", zmusiły mnie do zastanowienia i stwierdzenia, że jednak nie ma to jak drożdżowe ciasto. A że nigdy, oprócz wspomnianych fantastycznych bułeczek, na słodko nie piekłam, postanowiłam to zmienić. Na pierwszy ogień poszła drożdżowa babka z rodzynkami. Poczułam się tak pewna siebie w tematyce drożdże(to te chleby;)), że bardzo luźno potraktowałam przepis, na bazie którego upiekłam to ciasto. I pomimo pewnych obaw do wyników eksperymentu wynik mnie mile zaskoczył. Bo nie dość, że wyrosło, nie wylało się z foremki, nie przypaliło, nie opadło, to jeszcze okazało się, że w smaku jest pyszne! A na dowód, że na drugi dzień, było nadal wilgotne i nie wysuszone, to oto powyższe, robione dzisiaj zdjęcie. Będzie następny raz, tym razem z mega dawką rodzynek. I będą kolejne drożdżowe. Obowiązkowo.
Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

  • 2 szklanki mąki
  • 7 g drożdży instant
  • szklanka mleka, sól
  • pół szklanki cukru
  • 125 g masła, stopionego
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy lub aromat
  • 50-200 g rodzynek
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nastawiamy na temp. 170 st C. Natłuszczamy foremkę na babkę o średnim wymiarze.
Jaja ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, letnie mleko, utarte jajka i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto(mikserem), aż powstaną pęcherzyki powietrza. Stopione i przestudzone masło dodajemy do ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Sparzone i osuszone rodzynki dodajemy do ciasta. Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy 40-45 minut(ja piekłam 40) w temp 170 st C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kuchnia Wielkanocna 2010

Komentarze

  1. najpyszniejszą drożdżówkę piecze Mama
    koniecznie z rodzynkami :-)
    a najbardziej lubię w niej zapach, który wydobywa się z piekarnika..

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci. Nie ma to jak drozdzowe ciasto :) Moglabym jesc je codziennie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. tak pyszna drożdżowa baba z rodzynkami!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz Ewa, tak sobie patrzę na Twoje ciacho i aż mnie skręca :))
    To tyle ode mnie :) Mogę się tylko zachwycać i żałować, że nie dane jest mi spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne ciasto! Uwielbiam takie ciacha drożdżowe. Tak pięknie pachną, super!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, jesli wilgotna na drugi dzien to mnie interesuje :) Bo drozdzowe uwielbiam, przeszkadza mi jednak to, ze najlepiej smakuje jednak w dzien pieczenia, prawda?

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Eeee, no bo przecież jak zwykle, nie taki diabeł straszny... ;-) Przekonałam się o tym wiele razy. :)
    A drożdżowe lubimy, lubimy, a jakże... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Asieja, ja i zapach lubię i smak. Niestety u mnie nie wszyscy lubią rodzynki, więc zrobiłam wersję zubożoną, ale i tak bylo dobre:)

    Majko, to tak jak i ja, niestety waga nie kłamie;)

    Gosia99, pyszna, polecam:)

    Gosiu, ostatnio dochodzę do wniosku, że lepiej czasami pozachwycać się wypiekami na blogach niż mieć w zasięgu ręki, no bo tak niepostrzeżenie waga nam rośnie(jak mi ostatnio)...;)

    Majano, dziękuję Ci, ja też bardzo, ale to bardzo lubię drożdżowe, mogłabym je jeść i jeść:)

    Beo, wiadomo, że świeże jeszcze lekko ciepłe najlepsze, ale ta babka wyjątkowo świeża była, nawet na 3 dzień został jeden kawałek i zjadłam ze smakiem:)

    Małgosiu, ostatnio to prawie się ekspertem czuję;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …