Przejdź do głównej zawartości

Babka drożdżowa z rodzynkami


"Upiec coś?", "No dobra, ale to co wczoraj". Ten tekst i niezwykła popularność tego "ciasta", zmusiły mnie do zastanowienia i stwierdzenia, że jednak nie ma to jak drożdżowe ciasto. A że nigdy, oprócz wspomnianych fantastycznych bułeczek, na słodko nie piekłam, postanowiłam to zmienić. Na pierwszy ogień poszła drożdżowa babka z rodzynkami. Poczułam się tak pewna siebie w tematyce drożdże(to te chleby;)), że bardzo luźno potraktowałam przepis, na bazie którego upiekłam to ciasto. I pomimo pewnych obaw do wyników eksperymentu wynik mnie mile zaskoczył. Bo nie dość, że wyrosło, nie wylało się z foremki, nie przypaliło, nie opadło, to jeszcze okazało się, że w smaku jest pyszne! A na dowód, że na drugi dzień, było nadal wilgotne i nie wysuszone, to oto powyższe, robione dzisiaj zdjęcie. Będzie następny raz, tym razem z mega dawką rodzynek. I będą kolejne drożdżowe. Obowiązkowo.
Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

  • 2 szklanki mąki
  • 7 g drożdży instant
  • szklanka mleka, sól
  • pół szklanki cukru
  • 125 g masła, stopionego
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy lub aromat
  • 50-200 g rodzynek
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nastawiamy na temp. 170 st C. Natłuszczamy foremkę na babkę o średnim wymiarze.
Jaja ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, letnie mleko, utarte jajka i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto(mikserem), aż powstaną pęcherzyki powietrza. Stopione i przestudzone masło dodajemy do ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Sparzone i osuszone rodzynki dodajemy do ciasta. Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy 40-45 minut(ja piekłam 40) w temp 170 st C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kuchnia Wielkanocna 2010

Komentarze

  1. najpyszniejszą drożdżówkę piecze Mama
    koniecznie z rodzynkami :-)
    a najbardziej lubię w niej zapach, który wydobywa się z piekarnika..

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci. Nie ma to jak drozdzowe ciasto :) Moglabym jesc je codziennie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. tak pyszna drożdżowa baba z rodzynkami!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz Ewa, tak sobie patrzę na Twoje ciacho i aż mnie skręca :))
    To tyle ode mnie :) Mogę się tylko zachwycać i żałować, że nie dane jest mi spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne ciasto! Uwielbiam takie ciacha drożdżowe. Tak pięknie pachną, super!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, jesli wilgotna na drugi dzien to mnie interesuje :) Bo drozdzowe uwielbiam, przeszkadza mi jednak to, ze najlepiej smakuje jednak w dzien pieczenia, prawda?

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Eeee, no bo przecież jak zwykle, nie taki diabeł straszny... ;-) Przekonałam się o tym wiele razy. :)
    A drożdżowe lubimy, lubimy, a jakże... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Asieja, ja i zapach lubię i smak. Niestety u mnie nie wszyscy lubią rodzynki, więc zrobiłam wersję zubożoną, ale i tak bylo dobre:)

    Majko, to tak jak i ja, niestety waga nie kłamie;)

    Gosia99, pyszna, polecam:)

    Gosiu, ostatnio dochodzę do wniosku, że lepiej czasami pozachwycać się wypiekami na blogach niż mieć w zasięgu ręki, no bo tak niepostrzeżenie waga nam rośnie(jak mi ostatnio)...;)

    Majano, dziękuję Ci, ja też bardzo, ale to bardzo lubię drożdżowe, mogłabym je jeść i jeść:)

    Beo, wiadomo, że świeże jeszcze lekko ciepłe najlepsze, ale ta babka wyjątkowo świeża była, nawet na 3 dzień został jeden kawałek i zjadłam ze smakiem:)

    Małgosiu, ostatnio to prawie się ekspertem czuję;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)