Przejdź do głównej zawartości

Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Wiem, że chce nam się już wiosennych zupek, ciepła i dużo słońca. Ale zanim pogoda zacznie nas rozpieszczać, proponuję rozgrzewającą zupę z soczewicy. Bardzo podobna w klimacie do popularnej grochowej, być może dlatego, że dość wyczuwalny jest w niej smak boczku, jest od niej tylko ciut łagodniejsza.
Przepis z książeczki M.Grzymskiej i N. Kosińskiej "Zupy"
Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

  • 3/4 szklanki soczewicy(najlepiej drobnej czerwonej)
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól

Soczewicę płuczemy, osączamy i wkładamy do garnka. Zalewamy 8 szklankami zimnej wody. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę(marchew, pietruszkę i seler), a także liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu 25 minut. W tym czasie kroimy w paski boczek i podsmażamy z posiekana cebulą. Dokładamy go do zupy wraz z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posypujemy natką.

Komentarze

  1. Taka zupka jest wspaniała na te zimne dni, zjadłabym miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja czuję, że na wiosenne przysmaki przyjdzie nam jeszcze długo poczekać. Pogoda nas zupełnie nie rozpieszcza, więc całe szczęście, że można po taką sycącą zupę sięgnąć. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zupka musi być smaczna i bardzo, bardzo pożywna, w sam raz na taką jeszcze zimową pogodę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie namaczałaś soczewicy wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  5. A u mnie też z soczewicą była dzisiaj, ale nie w tak pysznej wersji jak Twoja :)
    W ogóle to mam ochotę na boczek ostatnio...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tilianaro, zgadzam się na zimne dni taka zupa jest najlepsza:)

    Małgosiu, w sezonie zimowym lubię takie zupy:)

    Majana, pożywna jest bardzo i smaczna:) Pozdrawiam:)

    Nina, nie, nie namaczałam wcześniej, ten rodzaj soczewicy(pomarańczowa) bardzo krótko się gotuje:)

    Polka, ja osobiście też wolę takie swojskie, boczkowe klimaty:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …