niedziela, 7 marca 2010

Bułeczki śniadaniowe

Bułki piekłam kilka razy w życiu. I w zasadzie postanowiłam, że będę je piec dość regularnie, na zmianę z chlebem. Przepis na te śniadaniowe bułeczki, które zrobiłam dzisiaj rano, jest bajecznie prosty, nawet dla takiego niedoświadczonego "piekarza" jak ja. A ponieważ są bardzo smaczne, mięciutkie i bardzo szybko się je robi(niedługi czas oczekiwania, co jak dla mnie jest dość dużą zaletą) na pewno będę je niejednokrotnie powtarzać. Polecam.
Przepis ze strony Arabeski. Dziękuję:)
Bułeczki śniadaniowe



 Bułeczki śniadaniowe

  • 80 ml(1/3 szklanki) oleju lub 2 duże łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej(dodałam chlebowej)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g maślanki, mleka lub wody(moje robiłam na wodzie)
  • 1 jajko
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(maślance lub wodzie) z cukrem i zostawiamy na kilka minut, aż zaczną bąbelkować. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników oraz wyrośnięte drożdzę i dobrze wyrabiamy(5-10 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut lub do podwojenia objętości. Następnie lekko zagniatamy i dzielimy ciasto na 10 części. Formujemy owalne bułeczki, układamy na blasze w co najmniej 2,5 cm odstępach i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 10-15 minut w temp 220 st C

Bułeczki śniadaniowe

8 komentarzy:

  1. no właśnie, ja takie przepisy proste na chlebki i bułeczki bez przemęczania się kolekcjonowałam i kolekcjonowałam, aż komputer wcięło i trzeba zacząć od nowa. Na dobry początek te zapamiętam . :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie sliczne bułeczki! Pyszniutkie są, uwielbiam takie:))
    Pozdrawiam Cię ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne :) Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak bułeczki własnej roboty na weekendowe śniadanko:)
    Zjadłabym:)

    Pozdrowienia Ewo!

    OdpowiedzUsuń
  5. i ze mnie niedoświadczona całkiem piekarka
    a suszony drożdże wciąż płatają mi figle, przedwczoraj piekłam bardzo podobne bułki i klapa..
    a Twoje sa takie puchate i piękne

    OdpowiedzUsuń
  6. Sliczne sa. Takie mieciutki i rowniutkie :)) Musza byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukrowa wróżko, warto zapamiętać, rzeczywiście są proste i smaczne:)

    Majanko, i ja takie uwielbiam i pozdrawiam Ciebie równie cieplutko:))

    Margot, i szybko się je zjada:)

    Kasia, dzięki:)

    Gosiu, za rzadko je robię, ale na pewno to zmienię. Pozdrowienia i dla Ciebie:))

    Asiejko, dziękuję:) A ja suszone drożdże lubię, bo muszę, ale raczej nie mam z nimi kłopotu:)

    Majko, dziękuję, są bardzo miękkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)