Przejdź do głównej zawartości

Pomarańczowe ciasto jogurtowe

Kolejne ciasto w rodzaju babki. Tym razem wilgotne i o intensywnym pomarańczowym smaku i zapachu. Piekłam już podobne, ciasto maślano pomarańczowe, rewelacyjne w smaku ciasto, które znikło w tempie błyskawicznym. Z tym było podobnie. Polewę zrobiłam z połowy porcji i to był chyba błąd, bo polewa bardzo pasuje do tego ciasta pełniąc rolę smakowitego kremu.

Pomarańczowe ciasto jogurtowe

 Pomarańczowe ciasto jogurtowe

  • 125 g masła
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 220 g (1 szklanka) drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 85 g kandyzowanej skórki(1/2 szklanki)
  • 300g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
  • 60 ml(1/4 szklanki) soku z pomarańczy
  • 250(1 szklanka) g jogurtu

Polewa pomarańczowa:
  • 240(1 1/2 szklanki) g cukru pudru
  • 30 g masła, miękkiego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

Piekarnik nastawiamy na temp 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i obkładamy ja papierem do pieczenia.
Ucieramy masło, skórkę i cukier do białości, do dajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy skórkę kandyzowana i mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę i sok wymieszany z jogurtem w dwóch partiach.
Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki.
Pieczemy około 2 godzin(ja piekłam 1 h i 40 minut). Pozostawiamy przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowaną polewę rozsmarowujemy na zimnym cieście.
Polewa: mieszamy cukier puder z masłem. Dodajemy tyle soku, aby polewa nabrała łatwej do rozsmarowania konsystencji.
To ciasto długo utrzymuje swą świeżość.
Pomarańczowe ciasto jogurtowe

Kuchnia Wielkanocna 2010

Komentarze

  1. Piekne ciasto! Jak wilgotne to coś dla mnie , a zapach pomarańczy...mmmm , pycha!:))

    Pięknych Świat zyczę!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I ktoś tu się podobno odchudza :)))

    Ależ bym zjadła takie ciacho! Myślałam na początku, że ta polewa to masa serowa:) Taka biała jest!

    No i nie muszę chyba mówić, że wilgotne ciasta są naj?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne ciasto bardzo w moim stylu widze :) Z reszta widze, ze mamy chyba dosyc podobne 'wypiekowe' upodobania ;)

    Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie i juz teraz zycze Ci wspanialych, radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  4. Babkowe i wilgotne - super i jak dla mnie :) Bardzo podoba mi się polewa. Kiedyś też piekłam podobne, ale nasączane syropem pomarańczowym.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. babka i cytrusy to niezmiennie pyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  6. ojj wygląda tak że aż ślinka cieknie, śliczne to ciacho

    cudownej Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne zdjęcia! Ta polewa wygląda jak jogurt , pasuje obłędnie ;) Chętnie spałaszowałabym kawałek takiego ciasta. Wygląda na lekkie, i niezbyt słodkie. Takie jak lubię :)

    Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda pysznie!

    Zdrowych , spokojnych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. mam małe pytanko:a jeśli się nie ma mąki ze środkiem spulchniającym, to ile dodać proszku do pieczenia?
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu, w internecie można znaleźć, że na 1 szklankę(250 ml) zwykłej mąki dodajemy 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)