Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z marshmallows


Dawno nie piekłam muffin, a że miałam paczuszkę marshmallows, postanowiłam wypróbować ten przepis z książki "Cupcakes, muffins and more". Muffiny są mocno czekoladowe, głównie za sprawą kakao i raczej dla amatorów mniej słodkich wypieków, bo jak dla mnie, natrafienie od czasu do czasu na małego czekoladowego chipsa lub rozpuszczonego marshmallow, to trochę za mało słodkości. Następnym razem dodałabym jednak trochę więcej cukru.
Muffiny z marshmallows

Muffiny z marshmallows

  • 70 g masła
  • 175 g mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 g drobnego cukru
  • 100 g chipsów z czekolady mlecznej
  • 55 g kolorowych mini marshmallows
  • 1 duże jajko, ubite
  • 300 ml mleka

Wykładamy foremkę na 12 miffin papilotkami. Masło rozpuszczamy w rondelku
Przesiewamy makę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy z cukrem, chipsami czekoladowymi i marshmallows.
Mieszamy jajko, mleko i rozpuszczone masło w oddzielnej misce i łączymy je ze składnikami suchymi. Masą wypełniamy papilotki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-25 minut. Wyjmujemy z piecyka i trzymamy w foremce jeszcze 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Komentarze

  1. Może nie smakują tak jak byś chciałam, ale w otoczeniu pianek wyglądają bajkowo i ślicznie. Całe szczęście, że sama mam jeszcze w kuchni kilka muffinek i tym razem nie muszę tylko patrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow! Wyglądają cudownie!
    A jaka wiosna u Ciebie piękna Eweno!:)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. KaroLino, ja tak marudze, bo lubię słodkie, ale oryginalne, to na pewno są:)

    Majanko, dziękuję...zdjęcia wiosny sprzed tygodnia, a teraz jest jeszcze ładniej:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmn ciekawa jestem jak smakują..zapowiadają się pysznie. Już kilka.. kilkanascie razy widziałam muffiny z marshmallows, przepis zapisałam i zapomniałam ;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez juz dawno muffinek ie robilam. Takie z piankami to dla mnie nowosc. Wygladaja przepysznie!

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, najlepiej po prostu wypróbować:)

    Majko, dziękuję:) Dla mnie to też była nowość. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A u mnie w szawce leży osamotniona torebka mini marshmallows. Czas ją wykorzystać. Zachęciłaś.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)