Przejdź do głównej zawartości

Gulasz szegedyński

Gdy zobaczyłam ten gulasz szegedyński na blogu u Majki, to wiedziałam, że prędzej czy później go zrobię. Lubię wszelkie kapuściane dania. I choć zmieniłam nieco proporcje składników, to podejrzewam, że nie umniejszyło to smakowi potrawy sądząc po tempie w jakim gulasz ten zniknął. A ponieważ wszystkim bardzo przypadł do gustu, na pewno nie jeden raz zagości u mnie na stole.
Gulasz szegedyński

Gulasz szegedyński

  • 750 g mięsa na gulasz(wołowo-wieprzowe, ja dałam tylko 500 g wieprzowego)
  • 3 cebule
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 czubate łyżki maki pszennej
  • 1-2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 850 g kiszonej kapusty(dałam 500 g)
  • 200 g kabanosów(nie dałam)
  • 500 g ziemniaków
  • 2-3 łyzki natki pietruszki
  • 100 g kwaśnej śmietany

Mięso płuczemy, suszymy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Sklarowane masło stapiamy na patelni, obsmażamy na nim porcjami mięso na bardzo mocnym ogniu. Zdejmujemy z patelni dopiero wówczas, gdy mięso będzie ładnie przyrumienione.

Dodajemy cebulę, krótko razem podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą i pierzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy.
Posypujemy mięso mąką, zasmażamy mieszając. Dodajemy mieloną paprykę. Mieszamy, ale już nie podsmażamy, gdyż papryka może zgorzknieć.
Dodajemy 1 1/4 litra wody, zagotowujemy i dusimy mięso na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok 1,5 godziny.
Kapustę kiszoną odciskamy. Kabanosy kroimy w plasterki, razem z kapustą dodajemy do mięsa po 30 minutach gotowania.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiarki i dodajemy do gulaszy na 45 minut przed końcem gotowania. Przyprawiamy gulasz do smaku sola, pieprzem, mielona papryką i cukrem.
Natkę siekamy. Gulasz podajemy z kleksem śmietany posypany natką pietruszki.

Komentarze

  1. Mam Cie! :) Ciesze sie, ze gulasz Wam smakowal :)

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada baardzo smakowicie. U mnie tez by chyba szybko zniknal :)

    OdpowiedzUsuń
  3. solidne danie jednogarnkowe... Przy tego typu daniach żałuje że nie mogę jeść kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny :) Wspaniale wygląda !:))
    Lubię kapustke:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego typu dania bardzo 'domowo' mi sie kojarza, tak cieplo :)
    A ja chcialam raz jeszcze Ci Ewenko podziekowac za rekomendacje tamtej ksiazki ;) Ciasto nareszcie znalazlo sie na blogu :

    http://www.beawkuchni.com/2010/04/cytryna-i-kokos.html

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam w piątek, świetny pomysł, smakuje wybornie, jest syty i robi się go ekspresowo ;)
    pozdrawiam
    Edyta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …