piątek, 2 kwietnia 2010

Pomarańczowe ciasto jogurtowe

Kolejne ciasto w rodzaju babki. Tym razem wilgotne i o intensywnym pomarańczowym smaku i zapachu. Piekłam już podobne, ciasto maślano pomarańczowe, rewelacyjne w smaku ciasto, które znikło w tempie błyskawicznym. Z tym było podobnie. Polewę zrobiłam z połowy porcji i to był chyba błąd, bo polewa bardzo pasuje do tego ciasta pełniąc rolę smakowitego kremu.

Pomarańczowe ciasto jogurtowe

 Pomarańczowe ciasto jogurtowe

  • 125 g masła
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 220 g (1 szklanka) drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 85 g kandyzowanej skórki(1/2 szklanki)
  • 300g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
  • 60 ml(1/4 szklanki) soku z pomarańczy
  • 250(1 szklanka) g jogurtu

Polewa pomarańczowa:
  • 240(1 1/2 szklanki) g cukru pudru
  • 30 g masła, miękkiego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

Piekarnik nastawiamy na temp 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i obkładamy ja papierem do pieczenia.
Ucieramy masło, skórkę i cukier do białości, do dajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy skórkę kandyzowana i mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę i sok wymieszany z jogurtem w dwóch partiach.
Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki.
Pieczemy około 2 godzin(ja piekłam 1 h i 40 minut). Pozostawiamy przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowaną polewę rozsmarowujemy na zimnym cieście.
Polewa: mieszamy cukier puder z masłem. Dodajemy tyle soku, aby polewa nabrała łatwej do rozsmarowania konsystencji.
To ciasto długo utrzymuje swą świeżość.
Pomarańczowe ciasto jogurtowe

Kuchnia Wielkanocna 2010

11 komentarzy:

  1. Piekne ciasto! Jak wilgotne to coś dla mnie , a zapach pomarańczy...mmmm , pycha!:))

    Pięknych Świat zyczę!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I ktoś tu się podobno odchudza :)))

    Ależ bym zjadła takie ciacho! Myślałam na początku, że ta polewa to masa serowa:) Taka biała jest!

    No i nie muszę chyba mówić, że wilgotne ciasta są naj?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne ciasto bardzo w moim stylu widze :) Z reszta widze, ze mamy chyba dosyc podobne 'wypiekowe' upodobania ;)

    Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie i juz teraz zycze Ci wspanialych, radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  4. Babkowe i wilgotne - super i jak dla mnie :) Bardzo podoba mi się polewa. Kiedyś też piekłam podobne, ale nasączane syropem pomarańczowym.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. babka i cytrusy to niezmiennie pyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  6. ojj wygląda tak że aż ślinka cieknie, śliczne to ciacho

    cudownej Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne zdjęcia! Ta polewa wygląda jak jogurt , pasuje obłędnie ;) Chętnie spałaszowałabym kawałek takiego ciasta. Wygląda na lekkie, i niezbyt słodkie. Takie jak lubię :)

    Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda pysznie!

    Zdrowych , spokojnych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. mam małe pytanko:a jeśli się nie ma mąki ze środkiem spulchniającym, to ile dodać proszku do pieczenia?
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu, w internecie można znaleźć, że na 1 szklankę(250 ml) zwykłej mąki dodajemy 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)