niedziela, 27 marca 2011

Jajka faszerowane mozarellą i bazylią

Jajka faszerowane to jedna z moich ulubionych przekąsek. Zjem każde. Jadłam już faszerowane pieczarkami, i marchewką, i szynką. Wszystkie pyszne. A jakby je tak nafaszerować smakami z sałatki Caprese? Mozarellą, bazylią i pomidorkami? I co będzie silniejsze, jajko, czy sałatka Caprese? Okazało się, że tym smakom bardzo dobrze ze sobą. Ku mojej wielkiej uciesze. Bo miałam ulubioną przekąskę z ulubioną sałatką! Polecam
Jajka faszerowane mozarellą i bazylią

Przepis na jajka faszerowane mozarellą i bazylią
  • 8 jajek
  • 2 kulki sera mozarella, starta na tarce
  • pęczek bazylii, posiekanej
  • 1 pomidor, z usuniętymi pestkami i miąższem, pokrojony w kostkę
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowanie zalewamy zimną wodą, delikatnie tłucząc skorupki. Po wystygnięciu, obieramy tak, aby nie uszkodzić białka. Kroimy jajka na pół i ostrożnie wyciągamy żółtka. Żółtka i starty ser rozcieramy widelcem w misce, dodajemy posiekaną bazylię, pokrojone w  kostkę pomidory, majonez, ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na białka, dekorujemy małymi listkami bazylii.

13 komentarzy:

  1. a ja wczoraj nie miałam pomysłu na faszerowane jajka. super wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie da się uciec od wiosny i Wielkanocy. Już wiem co nowego pojawi się na świątecznym stole ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jajka faszerowane :) z chęcią wypróbuję też taką wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kto by pomyślał, że w jajku może być czasem tyle pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł na śniadanie. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne jajeczka! Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faszerowane jajka to pyszności. Jem je rzadko, sama robię tylko w okresie świąt, stąd kojarzą mi się bardzo wielkanocnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobaja mi sie znacznie bardziej, niz te bardziej tradycyjne wersje! Chyba sie skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietne polaczenie. Ja bardzo rzadko robie faszerowane jajka. I juz zapomnialam jak moga byc pyszne. Dzieki za przypomnienie :))

    P.S. Nie moglam sie oprzec i znow obejrzalam sobie Twoje ostatnie brownie... Jest boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jaja faszerowana na różne sposoby, ten musi być pyszny:) Włoskie nadzienie-super:)

    OdpowiedzUsuń
  11. te smaki bardzo mi odpowiadaja, wiec te jajka musza byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. No proszę, jajka caprese! Ogromnie mi się ten pomysł podoba. ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)