sobota, 29 stycznia 2011

Bułeczki mleczne łączone (Bridge Rolls)

Te bułeczki, to kolejne wyśmienite drobne wypieki, które miałam okazję ostatnio testować. Bardzo łatwe do zrobienia, choć trochę czasu do wyrośnięcia należy im dać. Nie są duże, z przepisu wychodzi 18 niewielkich bułeczek połączonych ze sobą, ale są naprawdę pyszne. Mleczne, puszyste i jednocześnie bardzo sprężyste.W zasadzie tylko odrywać i jeść, ewentualnie smarując uprzednio masłem. Bułeczki, chociaż ich sporo było, rozeszły się błyskawicznie. Polecam.

Bułeczki mleczne łączone (Bridge Rolls)



Bułeczki mleczne łączone (Bridge Rolls)
  • 450 g mąki chlebowej
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka drobnego cukru(dałam 1 łyżeczkę, przez pomyłkę)
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 300 ml ciepłego mleka


Bułeczki mleczne łączone (Bridge Rolls)
Mąkę umieszczamy w dużej misce i łączymy z masłem. Mieszamy z cukrem, solą, drożdżami, mlekiem. Zwarte ciasto przenosimy na blat bez mąki i zagniatamy gładkie ciasto(10 minut, za mnie robił to hak). Przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Natłuszczamy blachę(ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 18 części(na blacie bez mąki) i przykrywamy. Rolujemy kolejno każdą część na 8 cm "kiełbaski". Układamy na blasze w dwóch rzędach tak aby bułeczki prawie się dotykały. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia( około pół godziny).
Piekarnik nastawiamy na 200 st C.
Pieczemy bułeczki przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika na kratkę i przykrywamy czystą ściereczką, by uzyskać tradycyjną delikatną skórkę.
Przepis pochodzi z książki Liz Herbert "Bread"
Bułeczki mleczne łączone (Bridge Rolls)

9 komentarzy:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)