Przejdź do głównej zawartości

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to jedna z moich ulubionych potraw. Moze dosc ciezko strawna, ale jakze pyszna! Polecam.

A wszystkim Czytelnikom mojego bloga i ich Najbliższym życzę miłego odpoczynku i samych smacznych potraw!


Kapusta z grzybami

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • kilka śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Kapustę płuczemy i kroimy. Grzyby myjemy, namaczamy w letniej wodzie kilka godzin. Kapustę zalewamy wodą z grzybów i gotujemy. Grzyby i śliwki drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości. Z oliwy i maki robimy zasmażkę. Dodajemy do kapusty i chwilę zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Komentarze

  1. Jaka pyszniasta jest ta kapustka!
    Pięknych, radosnych Świąt Eweno z przysmakami i kolorową choinką!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych i spokojnych Świąt!
    Kapusta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienita i pięknie pokazana.
    Dobrych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapusta z grzybami jest nieodłącznym elementem świąt w moim domu :) Zgadzam się z poprzednimi komentarzami - wygląda rewelacyjnie i niesamowicie kusi !
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. co za pyszna kapustka:) tez robie podobna:)

    dla Ciebie, a takze calej Twojej rodzinki
    pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat,
    wspanialych pysznosci i mnostwa prezentow:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe zdjęcia!
    w tym roku kapusta się i u mnie pojawi, jednakże w pierogach ;]

    Tobie również samych wspaniałych, rodzinnych chwil w te święta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, taka kapusta musi cudownie smakować! Uwielbiam aromat suszonych grzybów...

    Cudownych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. I u mnie co roku gosci kapusta z grzybami, choc bez sliwek i bez maki. W Wigilie zawsze wyjatkowo smakuje... :)

    Pozdrawiam serdecznie!
    I radosnych Swiat zycze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…