Przejdź do głównej zawartości

Kapusta z grzybami

Tą wyśmienitą kapustę z grzybami zrobił dzisiaj mój mąż. Wzorował się co prawda na przepisie z książki, ale przy próbie zanotowania przepisu okazało się, że składniki i sposób przyrządzania różnią się dość znacznie od wzorca. Kapusta z grzybami wyszła naprawdę pyszna i było poważne zagrożenie, że zostanie w całości zjedzona. Jedyną jej wadą jest to, że jest jej troszkę za mało. Polecam.

A wszystkim Czytelnikom mojego bloga i ich Najbliższym życzę miłego odpoczynku i samych smacznych potraw!


Kapusta z grzybami

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • kilka śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Kapustę płuczemy i kroimy. Grzyby myjemy, namaczamy w letniej wodzie kilka godzin. Kapustę zalewamy wodą z grzybów i gotujemy. Grzyby i śliwki drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości. Z oliwy i maki robimy zasmażkę. Dodajemy do kapusty i chwilę zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Komentarze

  1. Jaka pyszniasta jest ta kapustka!
    Pięknych, radosnych Świąt Eweno z przysmakami i kolorową choinką!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych i spokojnych Świąt!
    Kapusta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienita i pięknie pokazana.
    Dobrych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapusta z grzybami jest nieodłącznym elementem świąt w moim domu :) Zgadzam się z poprzednimi komentarzami - wygląda rewelacyjnie i niesamowicie kusi !
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. co za pyszna kapustka:) tez robie podobna:)

    dla Ciebie, a takze calej Twojej rodzinki
    pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat,
    wspanialych pysznosci i mnostwa prezentow:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe zdjęcia!
    w tym roku kapusta się i u mnie pojawi, jednakże w pierogach ;]

    Tobie również samych wspaniałych, rodzinnych chwil w te święta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, taka kapusta musi cudownie smakować! Uwielbiam aromat suszonych grzybów...

    Cudownych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. I u mnie co roku gosci kapusta z grzybami, choc bez sliwek i bez maki. W Wigilie zawsze wyjatkowo smakuje... :)

    Pozdrawiam serdecznie!
    I radosnych Swiat zycze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)