Krajanka cynamonowa jest bardzo sprężysta i mięciutkia, i choć słodka, to ręka sama wyciąga się po kolejne kawałki.
Przepis z książki "Cakes and slices" wydawnictwa Murdoch dodaję do akcji Korzenny Tydzień, którą organizuje Ptasia.
Krajanka cynamonowa (Snickerdoodle slice)
- 250 g mąki
- 230 g drobnego cukru
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka, o temperaturze pokojowej
- 25o ml mleka
- 125 g masła, rozpuszczonego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu, dodatkowo
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Delikatnie natłuszczamy blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia i robimy zagłębienie.
W małej misce ubijamy jajka i mleko. Wlewamy do mąki, mieszamy metalową łyżką aż składniki się połączą. Dolewamy masło i mieszamy. Połowę masy wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Cukier mieszamy z cynamonem i 2/3 wysypujemy na ciasto w foremce. Delikatnie przykrywamy pozostałą połową ciasta. Posypujemy resztą cynamonowego cukru. Pieczemy prze 25-30 minut. Studzimy w foremce przez 20 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
Wspaniała! Taka cynamonowa krajanka to musi być coś wspaniałego,a ja cynamon uwielbiam.
OdpowiedzUsuń:))
Ciekawie wyglada, cos czuje ze swietnie smakuje z goraca herbata...mniam :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto napewno fantastycznie pachnie:)
OdpowiedzUsuńWow! Mąka i cukier prawie w tych samych proporcjach? Zabójstwo! Przepyszne i przesłodkie zabójstwo. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mmmm. Musi być pyszne
OdpowiedzUsuńcynamonowe smaki to coś, co niezmiernie lubię!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada:) porywam kilka kawalkow i zjem sobie z mlekiem:)
OdpowiedzUsuńA mogę kawałek? ;)
OdpowiedzUsuńkrajaneczka pierwsza klasa! skradłam kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za wszystkie Wasze komentarze:))
OdpowiedzUsuń