Przejdź do głównej zawartości

Krajanka cynamonowa (Snickerdoodle slice)

Może niektórzy z Was pamiętają takie ciasteczka z bardzo szerokim uśmiechem, które gościły u mnie na blogu letnią porą? Dzisiaj coś bardzo podobnego, też snickerdoodles, co mówi nam o jednym - będzie dużo cynamonu i...szeroki uśmiech...hmm...raczej grymas:). Krajanka jest bardzo słodka, ale od czasu do czasu możemy sobie w mroźny zimowy dzień zaserwować kawałek do popołudniowej herbatki.
Krajanka cynamonowa jest bardzo sprężysta i mięciutkia, i choć słodka, to ręka sama wyciąga się po kolejne kawałki.
Przepis z książki "Cakes and slices" wydawnictwa Murdoch dodaję do akcji Korzenny Tydzień, którą organizuje Ptasia.




Krajanka cynamonowa (Snickerdoodle slice)

  • 250 g mąki
  • 230 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, o temperaturze pokojowej
  • 25o ml mleka
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu, dodatkowo


Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Delikatnie natłuszczamy blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia i robimy zagłębienie.
W małej misce ubijamy jajka i mleko. Wlewamy do mąki, mieszamy metalową łyżką aż składniki się połączą. Dolewamy masło i mieszamy. Połowę masy wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Cukier mieszamy z cynamonem i 2/3 wysypujemy na ciasto w foremce. Delikatnie przykrywamy pozostałą połową ciasta. Posypujemy resztą cynamonowego cukru. Pieczemy prze 25-30 minut. Studzimy w foremce przez 20 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia




Komentarze

  1. Wspaniała! Taka cynamonowa krajanka to musi być coś wspaniałego,a ja cynamon uwielbiam.

    :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie wyglada, cos czuje ze swietnie smakuje z goraca herbata...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto napewno fantastycznie pachnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Mąka i cukier prawie w tych samych proporcjach? Zabójstwo! Przepyszne i przesłodkie zabójstwo. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. cynamonowe smaki to coś, co niezmiernie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowicie wyglada:) porywam kilka kawalkow i zjem sobie z mlekiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. krajaneczka pierwsza klasa! skradłam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję serdecznie za wszystkie Wasze komentarze:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …