Przejdź do głównej zawartości

Kiełbasa z porami

Nie, to nie jajecznica. Tak wyglądały duszone pory z kiełbasą. Pomysł na całe danie znalazłam w angielskiej książce i to naprawdę nietuzinkowy sposób na wykorzystanie zwykłej, polskiej kiełbasy- taką też zalecano w przepisie. "Takie coś" jedliśmy pierwszy raz i smakowało nam na tyle, że przepis będę powtarzać. Smaczne, szybkie i niecodzienne danie obiadowe, choć bardzo swojsko brzmiące.
Kiełbasa z porami


Kiełbasa z porami
  • 1łyżka oleju
  • 500 g porów, pokrojonych na plastry
  • 1 cebula, posiekana
  • 6 łyżek białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek rosołku z kostki
  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 300 g kiełbasy
  • 3-4 łyżki śmietany(creme fraiche)
  • posiekana natka pietruszki, do przybrania

Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pory i cebulę i smażymy 3-4 minuty, do miękkości warzyw. Przyprawiamy, dolewamy wino i rosołek, przykrywamy i podgrzewamy przez 10 minut.
Dodajemy pokrojone ziemniaki, przykrywamy i ponownie podgrzewamy do momentu aż ziemniaki lekko zmiękną.
Nakłuwamy kiełbasę i umieszczamy na wierzchu warzyw. Zmniejszamy gaz, przykrywamy naczynie i delikatnie podgrzewamy przez 20 minut. Wyciągamy kiełbasę i kroimy na poprzeczne dość grube plastry. Mieszamy śmietanę z warzywami i wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy plastry kiełbasy i posypujemy pietruszką.
Przepis z "GoodFood 500 triple-tester recipes"

Komentarze

  1. super!!! podoba mi sie ten przepis, rzeczywiście wygląda jak jajecznica :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie wyprobuje, gdyz wyglada smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz,że czasami mam na coś takiego wielką ochotę? Wygląda naprawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A zjadłoby się czasami taką kiełbaskę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. toż to tradycja rodem z kantonu Vaud. Nazywa sie PAPET VAUDOIS, tylko, że tutaj się specjalnej kiełbasy z kapustą do przygotowania tego dania. Dobre bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne danie niesłychanie :-) Dopytuję o ilość ziemniaków, bo nie jestem pewna, czy w przepisie się jakiś błąd nie wkradł.

    Przy okazji pozdrawiam Autorkę bloga i dziękuję za ciekawe przepisy zilustrowane świetnymi zdjęciami, które u mnie niezmiennie wywołują ślinotok i burczenie w brzuchu ;-)
    teresa

    OdpowiedzUsuń
  7. prawie oblizałam monitor!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piegusek, jak jajecznica wygląda, choć jak jajecznica nie smakuje....choć ja i jajecznicę lubię:)

    Ago, polecam:)

    Amber, to polecam, bo proste to danie niesłychanie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majanko, to nic trudnego, proszę sobie zrobić;)...:))

    Anoushka, a to ciekawe! Taka kiełbasa z kapustą musi być dobra, choć i taka zwykła(użyłam niemieckiej akurat) też się dobrze bardzo komponowała. Ciekawe, że właśnie te rodzaje kiełbasy proponowano w przepisie(polską lub niemiecką)

    Tereso, poprawiłam już dawno;), mam nadzieję, że zauważyłaś i przepraszam, że tak późno odpisuję. Błędy mi się niestety czasami wkradają(pośpiech? wiek??), ale mam na szczęście uważnych czytelników, którzy mnie przywołują do porządku;)) Dziękuję bardzo za miły komentarz i również pozdrawiam:)

    Paulo!!!...;-))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …