wtorek, 7 grudnia 2010

Kiełbasa z porami

Nie, to nie jajecznica. Tak wyglądały duszone pory z kiełbasą. Pomysł na całe danie znalazłam w angielskiej książce i to naprawdę nietuzinkowy sposób na wykorzystanie zwykłej, polskiej kiełbasy- taką też zalecano w przepisie. "Takie coś" jedliśmy pierwszy raz i smakowało nam na tyle, że przepis będę powtarzać. Smaczne, szybkie i niecodzienne danie obiadowe, choć bardzo swojsko brzmiące.
Kiełbasa z porami


Kiełbasa z porami
  • 1łyżka oleju
  • 500 g porów, pokrojonych na plastry
  • 1 cebula, posiekana
  • 6 łyżek białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek rosołku z kostki
  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 300 g kiełbasy
  • 3-4 łyżki śmietany(creme fraiche)
  • posiekana natka pietruszki, do przybrania

Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pory i cebulę i smażymy 3-4 minuty, do miękkości warzyw. Przyprawiamy, dolewamy wino i rosołek, przykrywamy i podgrzewamy przez 10 minut.
Dodajemy pokrojone ziemniaki, przykrywamy i ponownie podgrzewamy do momentu aż ziemniaki lekko zmiękną.
Nakłuwamy kiełbasę i umieszczamy na wierzchu warzyw. Zmniejszamy gaz, przykrywamy naczynie i delikatnie podgrzewamy przez 20 minut. Wyciągamy kiełbasę i kroimy na poprzeczne dość grube plastry. Mieszamy śmietanę z warzywami i wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy plastry kiełbasy i posypujemy pietruszką.
Przepis z "GoodFood 500 triple-tester recipes"

9 komentarzy:

  1. super!!! podoba mi sie ten przepis, rzeczywiście wygląda jak jajecznica :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie wyprobuje, gdyz wyglada smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz,że czasami mam na coś takiego wielką ochotę? Wygląda naprawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A zjadłoby się czasami taką kiełbaskę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. toż to tradycja rodem z kantonu Vaud. Nazywa sie PAPET VAUDOIS, tylko, że tutaj się specjalnej kiełbasy z kapustą do przygotowania tego dania. Dobre bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne danie niesłychanie :-) Dopytuję o ilość ziemniaków, bo nie jestem pewna, czy w przepisie się jakiś błąd nie wkradł.

    Przy okazji pozdrawiam Autorkę bloga i dziękuję za ciekawe przepisy zilustrowane świetnymi zdjęciami, które u mnie niezmiennie wywołują ślinotok i burczenie w brzuchu ;-)
    teresa

    OdpowiedzUsuń
  7. prawie oblizałam monitor!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piegusek, jak jajecznica wygląda, choć jak jajecznica nie smakuje....choć ja i jajecznicę lubię:)

    Ago, polecam:)

    Amber, to polecam, bo proste to danie niesłychanie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majanko, to nic trudnego, proszę sobie zrobić;)...:))

    Anoushka, a to ciekawe! Taka kiełbasa z kapustą musi być dobra, choć i taka zwykła(użyłam niemieckiej akurat) też się dobrze bardzo komponowała. Ciekawe, że właśnie te rodzaje kiełbasy proponowano w przepisie(polską lub niemiecką)

    Tereso, poprawiłam już dawno;), mam nadzieję, że zauważyłaś i przepraszam, że tak późno odpisuję. Błędy mi się niestety czasami wkradają(pośpiech? wiek??), ale mam na szczęście uważnych czytelników, którzy mnie przywołują do porządku;)) Dziękuję bardzo za miły komentarz i również pozdrawiam:)

    Paulo!!!...;-))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)