Przejdź do głównej zawartości

Tatterowiec - chleb żytni na zakwasie


To był mój pierwszy chleb na zakwasie! To nic, że musiałam całą żmudną procedurę robienia zakwasu powtórzyć ponownie, bowiem cały dopiero co wyhodowany zakwas "poszedł" mi do tego chleba. Chleb się bardzo udał, był bardzo "zakwasowy"(jak ktoś lubi kwaśne chleby, jest idealny). Piekłam go jeszcze potem kilkakrotnie i bardzo go lubimy, a szczególnie upodobało go sobie moja córka, która przepada za takimi kwaśnymi chlebami. I kiedy niedawno, mój prawie roczny zakwas został na śmierć zaniedbany i zmuszona byłam na nastawienie ponownego, nie miałam trudnego wyboru, jaki chleb upiekę jako pierwszy. Zawsze wychodzi, nie ma z nim wiele roboty, a przy tym to bardzo smaczny żytni chlebek. Polecam.
Oczywiście wiem, że ten Tatterowy chleb był niedawno w Weekendowej Piekarni, ale ja jak zawsze troszkę spóźniona:)
Tatterowiec - chleb żytni na zakwasie

Tatterowiec - chleb żytni na zakwasie
  • 400 g zakwasu żytniego razowego płynnego(np 150%)*
  • 150 ml wody(jej ilość uzależniamy od gęstości zakwasu i rodzaju użytych mąk)
  • 100 g mąki żytniej/pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej zwykłej lub Manitoby
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka demerary lub zwykłego cukru

*Jeśli zakwas jest młody można dodać 1 łyżeczkę drożdży instant


Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Znowu mieszamy krótko, przekładamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi(ja nie wysypuję), smarujemy wierzch ciasta oliwą i przykrywamy naoliwioną folią. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na kilka godzin(pilnujemy, żeby nie przerosło)
Prze pieczeniem, możemy posypać makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi.
Foremkę z chlebem wsuwamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200 st C i pieczemy 1 godzinę.
Gdy piekarnik dobrze się nagrzeję, chleb i ścianki pieca można spryskać wodą(ja nie spryskuję, odkąd pękł mi kamień do pizzy;))
Można również po godzinie dopiec go bez formy.

Komentarze

  1. O, pyszny chlebek Eweno! Wspaniale wygląda. To jeden z najpyszniejszych chlebków, jakie miałam okazję piec:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to był mój pierwszy upieczony chleb. bardzo często do niego wracam, bo jest pyszny! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały! fajne są takie domowe chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, że ja nigdy jeszcze go nie piekłam? Haniebne zaniedbanie! Tylko muszę ponownie nastawić zakwas - wszak mój, roczny, został podobnież jak Twój śmiertelnie zaniedbany...

    OdpowiedzUsuń
  5. No popatrz eweno, wygrzebalam go w koncu i u Ciebie... a jak sie ciesze, ze go pieczecie i Wam smakuje (uklony szczegolne dla corki!) i jaki prezent mi rorbilas na dodatek :D Bardzo dziekuje!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …