Przepis z "GoodFood 500 triple -tested recipes" dodaję do "Cytrusowego Tygodnia", przygotowanego przez Tatter.
Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą
- 175 g masła, miękkiego
- 1 nieduża pomarańcza(ok 200 g)
- 100 g mąki ze środkiem spulchniającym
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki kakao
- 100 g mielonych migdałów
- 175 g jasnego cukru muscovado
- 4 jajka
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Pomarańczę wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Zagotowujemy, po czym gotujemy, częściowo przykryte przez 1 godzinę. Przecedzamy i studzimy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Kroimy pomarańczę na ćwiartki, wyjmujemy pestki i kroimy na drobniejsze części(bez obierania ze skórki). Umieszczamy pomarańczę w food procesorze i mielimy ją na puree.Przesiewamy mąkę, proszek, przyprawy i kakao do miski, mieszamy z mielonymi migdałami.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy żółtka, dalej ubijając. Dodajemy pomarańczową miazgę oraz mieszankę mączną. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Wygląda pysznie! Tylko w przepisie jet; mąka ze środkiem spulchniającym', a potem jeszcze-1 łyżeczka proszku do pieczenia...
OdpowiedzUsuńJeżeli ktoś nie dostanie takiej mąki, to ile proszku potrzeba?
Ale wspaniale to ciasto musi smakować:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione połączenie - czuję ten smak :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Na niesamowicie czekoladowe, wilgotne i intensywne w smaku. Do tego wszystkiego soczysta pomarańcza... Niebo? ;))
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Mokre i ciężkie, takie ciasta kocham:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
już wyobrażam sobie aromat, smak i zapach tego wspaniałego ciasta...
OdpowiedzUsuńjuż prawie czuję jego aromat... :)
OdpowiedzUsuńwyglada niezwykle apetycznie:) czekoladowa i pomarancze to brzmi przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPychota! Zapisuje do wyprobowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wyglada bardzo smaczniutko
OdpowiedzUsuńFantastyczne! chyba zrobię jutro...poza gotowaniem pomarańczy, to tak naprawdę jest prosto :)
OdpowiedzUsuńMam to samo pytanie Amber, jak to jest z mąką ze środkiem spulchniającym?
Amber i Cozerka:)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o mąkę ze środkiem spulchniającym, to przyjmuje się, że na 150 g mąki zwykłej trzeba dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Tutaj w przepisie jest 100g mąki, więc spokojnie można "mniej więcej" tą ilość dodać.
Dziękuję Wam wszystkie dziewczyny za miłe komentarze i pozdrawiam serdecznie:)