Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą

Brownies z pokrojoną pomarańczą w środku już jadłam i było to naprawdę jedno z najlepszych brownies jakie robiłam. Postanowiłam tym razem spróbować jak smakuje ciasto z pomarańczą uprzednio...ugotowaną. Patrząc na ostatni maleńki kawałek, jaki został, trzeba stwierdzić, że ciasto musiało smakować, zważywszy, że prawie wszyscy w domu się odchudzamy;). Mocno czekoladowe, momentami troszkę gorzkawe, gdy natrafimy na skórkę, wilgotne i fajnie rozpływa się w ustach, jak wszystkie ciasta z dodatkiem mielonych migdałów. Może wygląd nie jest powalający, ale smak tego ciasta jest bardzo oryginalny.

Przepis z "GoodFood 500 triple -tested recipes" dodaję do "Cytrusowego Tygodnia", przygotowanego przez Tatter.
Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą



 Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą

  • 175 g masła, miękkiego
  • 1 nieduża pomarańcza(ok 200 g)
  • 100 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g mielonych migdałów
  • 175 g jasnego cukru muscovado
  • 4 jajka

Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Pomarańczę wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Zagotowujemy, po czym gotujemy, częściowo przykryte przez 1 godzinę. Przecedzamy i studzimy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Kroimy pomarańczę na ćwiartki, wyjmujemy pestki i kroimy na drobniejsze części(bez obierania ze skórki). Umieszczamy pomarańczę w food procesorze i mielimy ją na puree.Przesiewamy mąkę, proszek, przyprawy i kakao do miski, mieszamy z mielonymi migdałami.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy żółtka, dalej ubijając. Dodajemy pomarańczową miazgę oraz mieszankę mączną. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.


Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą
Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą

Komentarze

  1. Wygląda pysznie! Tylko w przepisie jet; mąka ze środkiem spulchniającym', a potem jeszcze-1 łyżeczka proszku do pieczenia...
    Jeżeli ktoś nie dostanie takiej mąki, to ile proszku potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniale to ciasto musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ulubione połączenie - czuję ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Na niesamowicie czekoladowe, wilgotne i intensywne w smaku. Do tego wszystkiego soczysta pomarańcza... Niebo? ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie! Mokre i ciężkie, takie ciasta kocham:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. już wyobrażam sobie aromat, smak i zapach tego wspaniałego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  7. już prawie czuję jego aromat... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada niezwykle apetycznie:) czekoladowa i pomarancze to brzmi przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota! Zapisuje do wyprobowania.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne! chyba zrobię jutro...poza gotowaniem pomarańczy, to tak naprawdę jest prosto :)

    Mam to samo pytanie Amber, jak to jest z mąką ze środkiem spulchniającym?

    OdpowiedzUsuń
  11. Amber i Cozerka:)

    Jeśli chodzi o mąkę ze środkiem spulchniającym, to przyjmuje się, że na 150 g mąki zwykłej trzeba dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Tutaj w przepisie jest 100g mąki, więc spokojnie można "mniej więcej" tą ilość dodać.

    Dziękuję Wam wszystkie dziewczyny za miłe komentarze i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)