Przejdź do głównej zawartości

Sernik krakowski

Nie piekłam nigdy sernika krakowskiego, ale bardzo podobny sernik piekła moja babcia. Z prawdziwego domowego sera, z charakterystyczną kratką z ciasta, zawsze z aromatem arakowym. Z wielka ochotą przystąpiłam więc do jego upieczenia, bo zazwyczaj królują u mnie serniki wiedeńskie. Sernik krakowski jest bardzo dobry, a odrobina ciasta wcale mu nie przeszkadza.
Sernik krakowski to moja ostatnia propozycja w kończącej się dzisiaj akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl
Przepis z broszurki z cyklu "Lubię gotować"
Sernik krakowski



 Przepis na sernik krakowski

 Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Masa serowa:
  • 750 g tłustego sera twarogowego
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy(16 g)
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 30%

Przygotowanie ciasta: jajka ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia i dalej ucieramy na gładką mas. Masło drobno siekamy z pozostałą mąką, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy i wyrabiamy sprężyste ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno i boki prostokątnej blachy do pieczenia. Resztę ciasta schować do lodówki.
Przygotowanie masy serowej: białka ubijamy na sztywną piane. Rodzynki myjemy i osączamy. Ser mielemy lub przecieramy przez sito. Wlewamy do niego śmietanę i ucierając stopniowo dodajemy: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, dodajemy pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy.
Masę serową wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy z nich na wierzchu kratkę. Sernik pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Można polukrować.
Sernik krakowski

Gotujemy po polsku!

Komentarze

  1. Mniam,mniam, jeden z najlepszych serników to właśnie ten, krakowski. Pysznie u Ciebie wygląda:)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię wszelakie serniki :) Twoj wyglada bardzo apetycznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka! ale bez rodzynek (;

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę kawałek tego pysznego sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie z rodzynkami. najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik krakowski jest dla mnie najbardziej chyba polskim sernikiem...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie ten sernik wyglada, ja neistety mam porblem z polskim twarogiem i rzadko kiedy udaje mi sie kupic....ale na pewno beda wiecej sporwadzac twarogu przed swietami, wiec moze i ja sernik upieke? ;)
    Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko, Piekłam jak do tej pory głównie wiedeńskie, jako te najlepsze, ale po tym debiucie zamierzam wypróbować przepisy na inne krakowskie:)

    Piegusek, ja też jestem miłosniczką serników:)

    Danusia, jakbym moją córkę słyszała;))

    Wiosenko, proszę bardzo:)

    Asiejko, dziękuję:)

    Paula, zgadzam się z Tobą, rodzynki są tutaj konieczne:)

    Zaytoon, chyba nie tylko ze względu na nazwę, przez wiele lat był chyba najbardziej popularny u nas, jak sięgam pamięcią...

    Gosia, wyobraź sobie, że do tego sernika wcale nie użyłam polskiego twarogu, który mogę kupić w polskim sklepie, ale nie mam jak zmielić. Użyłam mniej wiecej w równych częściach, quark, english curd(trochę przypominał polski mielony twaróg) i philadelphia...i byłam zaskoczona, że bardzo dobrze smakowała ta mieszanka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie bardzo ten sernik ale sama jeszcze nie pieklam. Moge podkrasc kawaleczek do kawy? O ile cos jeszcze zostalo :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Majko, nie zostało, ale wirtualnie możesz wpadać codziennie...i się częstować;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …