sobota, 6 listopada 2010

Bigos podhalański

Cieszę się, że dzięki akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Irena i Andrzej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl odkryłam ten przepis. Dla mnie, miłośniczki wszelkich kapust, taka potrawa to prawdziwa gratka. A bigos ten tym różni się od innych, że gotujemy go z grubą jęczmienną kaszą. W smaku nieco przypomina bigos z młodej kapusty, a ponieważ zawiera proporcjonalnie sporo mięsa, więc mięsożercy nie będą marudzić. Bigos podhalański na stałe wchodzi do mojego menu, bo jest prosty, szybki i pyszny. Rodzinka była zachwycona! Polecam.
Za ten świetny przepis dziękuję bahusowi z WŻ

Bigos podhalański

 Bigos podhalański

  • 600 g białej kapusty
  • 350 g chudej baraniny lub wieprzowiny(dałam 450 g wieprzowiny)
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przysmażamy na nim mięso i cebulę. Dodajemy opłukana kaszę. Solimy. Podlewamy gorąco wodą i dusimy do miękkości kaszy i mięsa (podczas duszenia w miarę potrzeby podlewamy wodą). Kapustę myjemy, pozbawiamy głąba i szatkujemy. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy kaszę, mięso i zeszklony na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek(wraz z masłem). Podprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Bigos podhalański

Gotujemy po polsku!

8 komentarzy:

  1. Kaszę jęczmienną bardzo lubię więc jedt to danie jak najbardziej dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaskakujące połaczenie kaputa, kasza...
    ale takie bardzo w moim guście!!
    dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam bigosu z kaszą...
    a na pewno danie jest bardziej sycące

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały ten bigosik, na zdjęciach wygląda tak apetycznie,że nie mogę się powstrzymać... Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie posmakowałby mi taki bigos. fajny pomysł z dodaniem kaszy pęczak

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia.
    i swojskie jadło. takie prawdziwe, góralskie.

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... ale smakowicie wyglada:) i ten dodatek kaszy podoba mi sie:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)