Za ten świetny przepis dziękuję bahusowi z WŻ
Bigos podhalański
- 600 g białej kapusty
- 350 g chudej baraniny lub wieprzowiny(dałam 450 g wieprzowiny)
- 100 g kaszy pęczak
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przysmażamy na nim mięso i cebulę. Dodajemy opłukana kaszę. Solimy. Podlewamy gorąco wodą i dusimy do miękkości kaszy i mięsa (podczas duszenia w miarę potrzeby podlewamy wodą). Kapustę myjemy, pozbawiamy głąba i szatkujemy. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy kaszę, mięso i zeszklony na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek(wraz z masłem). Podprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Kaszę jęczmienną bardzo lubię więc jedt to danie jak najbardziej dla mnie:)
OdpowiedzUsuńzaskakujące połaczenie kaputa, kasza...
OdpowiedzUsuńale takie bardzo w moim guście!!
dzięki za inspirację
ciekawie,ciekawie:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam bigosu z kaszą...
OdpowiedzUsuńa na pewno danie jest bardziej sycące
Wspaniały ten bigosik, na zdjęciach wygląda tak apetycznie,że nie mogę się powstrzymać... Mniam!:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie posmakowałby mi taki bigos. fajny pomysł z dodaniem kaszy pęczak
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńi swojskie jadło. takie prawdziwe, góralskie.
mmm... ale smakowicie wyglada:) i ten dodatek kaszy podoba mi sie:)
OdpowiedzUsuń