Przejdź do głównej zawartości

Bigos podhalański

Cieszę się, że dzięki akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Irena i Andrzej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl odkryłam ten przepis. Dla mnie, miłośniczki wszelkich kapust, taka potrawa to prawdziwa gratka. A bigos ten tym różni się od innych, że gotujemy go z grubą jęczmienną kaszą. W smaku nieco przypomina bigos z młodej kapusty, a ponieważ zawiera proporcjonalnie sporo mięsa, więc mięsożercy nie będą marudzić. Bigos podhalański na stałe wchodzi do mojego menu, bo jest prosty, szybki i pyszny. Rodzinka była zachwycona! Polecam.
Za ten świetny przepis dziękuję bahusowi z WŻ

Bigos podhalański

 Bigos podhalański

  • 600 g białej kapusty
  • 350 g chudej baraniny lub wieprzowiny(dałam 450 g wieprzowiny)
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przysmażamy na nim mięso i cebulę. Dodajemy opłukana kaszę. Solimy. Podlewamy gorąco wodą i dusimy do miękkości kaszy i mięsa (podczas duszenia w miarę potrzeby podlewamy wodą). Kapustę myjemy, pozbawiamy głąba i szatkujemy. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy kaszę, mięso i zeszklony na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek(wraz z masłem). Podprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Bigos podhalański

Gotujemy po polsku!

Komentarze

  1. Kaszę jęczmienną bardzo lubię więc jedt to danie jak najbardziej dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaskakujące połaczenie kaputa, kasza...
    ale takie bardzo w moim guście!!
    dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam bigosu z kaszą...
    a na pewno danie jest bardziej sycące

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały ten bigosik, na zdjęciach wygląda tak apetycznie,że nie mogę się powstrzymać... Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie posmakowałby mi taki bigos. fajny pomysł z dodaniem kaszy pęczak

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia.
    i swojskie jadło. takie prawdziwe, góralskie.

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... ale smakowicie wyglada:) i ten dodatek kaszy podoba mi sie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…