Przejdź do głównej zawartości

Gulasz wieprzowy z grzybami


Lubię bardzo wszelkiego rodzaju mięsne gulasze, więc z prawdziwą przyjemnością zrobiłam ten gulasz, zwłaszcza że pracy przy nim niewiele. Pyszne mięciutkie mięsko z aromatem prawdziwych grzybów. Dni coraz chłodniejsze, więc porcja takiego wieprzowego gulaszu z grzybami na pewno nas rozgrzeje.
Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Pyszne potrawy z wieprzowiny" dołączam do "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami

  • 500-700 g mięsa wieprzowego(łopatki lub szynki)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 suszone grzyby
  • 1/2 szklanki śmietany
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • 1 łyżka oleju
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • sól

Grzyby moczymy przez 30 minut w niewielkiej ilości letniej wody, osączamy(płyn zachowujemy) i kroimy w paski.
Opłukane i osuszone mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
Marchewkę i cebulę kroimy w plasterki.
Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i wodę, w której moczyły się grzyby, zagotowujemy, rozpuszczamy kostkę bulionową. Wkładamy mięso, grzyby, liść laurowy, pieprz. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, dodajemy marchewkę i cebulę, dusimy jeszcze 20 minut.
Wlewamy śmietanę, solimy do smaku, podgrzewamy. Podajemy z kaszą lub kluskami i surówką.

Gotujemy po polsku!

Komentarze

  1. Wygląda smacznie. Ale gdzie te grzyby? :), jak na gulasz z grzybami to 4 grzyby, to malutko. Jeśłi się skuszę, to dodam więcej, bo bardzo lubię. Pozdrawiam. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taki gulasz, musi być rozgrzewający i sycący:)

    OdpowiedzUsuń
  3. polski i rozgrzewający.
    smakowity.
    i idealny na słoty jesienne.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...takie jedzonko nadaje sie super na takie dni jakie wlasnie nastaly, sycace i rozgrzewajace, wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię gulasz. szczególnie pikantny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam gulasz pyszny:) dodam że mięsko przyprawiam mocno bazylią ,mariankiem ,gałką muszkatałową ,imbirem ,odrobina peperonczino i delikatnie sole wychodzi pysznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! A wersja z przyprawionym mięsem brzmi bardzo zachęcająco. Spróbuję :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)