środa, 3 listopada 2010

Gulasz wieprzowy z grzybami


Lubię bardzo wszelkiego rodzaju mięsne gulasze, więc z prawdziwą przyjemnością zrobiłam ten gulasz, zwłaszcza że pracy przy nim niewiele. Pyszne mięciutkie mięsko z aromatem prawdziwych grzybów. Dni coraz chłodniejsze, więc porcja takiego wieprzowego gulaszu z grzybami na pewno nas rozgrzeje.
Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Pyszne potrawy z wieprzowiny" dołączam do "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami

  • 500-700 g mięsa wieprzowego(łopatki lub szynki)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 suszone grzyby
  • 1/2 szklanki śmietany
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • 1 łyżka oleju
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • sól

Grzyby moczymy przez 30 minut w niewielkiej ilości letniej wody, osączamy(płyn zachowujemy) i kroimy w paski.
Opłukane i osuszone mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
Marchewkę i cebulę kroimy w plasterki.
Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i wodę, w której moczyły się grzyby, zagotowujemy, rozpuszczamy kostkę bulionową. Wkładamy mięso, grzyby, liść laurowy, pieprz. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, dodajemy marchewkę i cebulę, dusimy jeszcze 20 minut.
Wlewamy śmietanę, solimy do smaku, podgrzewamy. Podajemy z kaszą lub kluskami i surówką.

Gotujemy po polsku!

7 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie. Ale gdzie te grzyby? :), jak na gulasz z grzybami to 4 grzyby, to malutko. Jeśłi się skuszę, to dodam więcej, bo bardzo lubię. Pozdrawiam. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taki gulasz, musi być rozgrzewający i sycący:)

    OdpowiedzUsuń
  3. polski i rozgrzewający.
    smakowity.
    i idealny na słoty jesienne.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...takie jedzonko nadaje sie super na takie dni jakie wlasnie nastaly, sycace i rozgrzewajace, wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię gulasz. szczególnie pikantny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam gulasz pyszny:) dodam że mięsko przyprawiam mocno bazylią ,mariankiem ,gałką muszkatałową ,imbirem ,odrobina peperonczino i delikatnie sole wychodzi pysznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! A wersja z przyprawionym mięsem brzmi bardzo zachęcająco. Spróbuję :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)