Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z lemon curdem ( Rich lemon curd sponge)


Tradycyjny brytyjski biszkopt, czyli sponge, przełożony lemon curdem, cytrynowym kremem z dodatkiem jajek wymieszanym z serkiem mascarpone. Połączenie suchego z mokrym. Bardzo cytrynowe ciasto, bo sok z 3 cytryn jest po równo w cieście, masie i "polewie". O dziwo moja córka, która rzadko kiedy sięga po ciasta, brała nawet dokładki. Ja osobiście lubię ciasta przekładane, nawet jeśli jest to tak proste ciasto jak to dzisiejsze.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes" dołączam do "Cytrusowego Tygodnia"
Ciasto z lemon curdem

Ciasto z lemon curdem


Ciasto:
225 g masła, miękkiego
225 g cukru trzcinowego
225 g maki ze środkiem spulchniającym
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
50 ml śmietanki
drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki ciemnego rumu(opcjonalnie)

Masa:
drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
2 jajka
60 g masła
90 g cukru trzcinowego
200 g serka mascarpone

Polewa:
sok z 1 cytryny
50 g cukru trzcinowego

Przygotowujemy lemon curd do masy. Wszystkie składniki za wyjątkiem serka mascarpone wkładamy do miski i umieszczamy ją na rondelku z gotującą się wodą. Ubijamy aż masło się rozpuści, po czym kontynuujemy ubijanie przez kilka minut aż mikstura zgęstnieje. Przelewamy przez sito do innej miski, przykrywamy folią i schładzamy przez kilka godzin aż masa stanie się gęstsza.

Piekarnik nastawiamy na 170 st C i smarujemy masłem tortownicę o średnicy 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i ubijamy. Przenosimy do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy 50-55 minut.
Cytrynowy sok łączymy z cukrem i mieszamy do połączenia. Polewamy nim ciasto i zostawiamy do ostudzenia.
Mieszamy 100g lemon curd(dałam całość, było niewiele więcej niż 100 g) z serkiem mascarpone.
Ciasto kroimy nożem do chleba na pół, dolna połówkę smarujemy masą i przykrywamy górną.

Ciasto z lemon curdem

Komentarze

  1. Nie dość,że lemon curd ,to jeszcze mascarpone.Pysznie brzmi. Wygląda wspaniale.Błagam o kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm ... tylko tyle jestem w stanie z siebie wykrzesać, myśląc jak wyśmienicie to ciasto musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudowne smaki:)
    ciacho wyglada oblednie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne , dla mnie takie leciutko tortowe

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na pysznie wilgotne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ostatnim zdjęciu krem tak rozkosznie "wygląda" poza ramy ciasta, że aż chciałoby się zebrać go widelczykiem...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszędzie ten lemon curd, on mnie prześladuje normalnie :) Wspaniale wygląda to ciasto Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, pożatłabym kawałek ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak nie można. Nadrabiam przepisy blogowe, a Twój co jeden przepis to pyszniejszy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …