Muffiny czekoladowo-bananowe


Ostatnio mam jakąś fazę na banany a właściwie na wypieki z nimi, bo za bananami samymi w sobie nie przepadam. Kolejny więc przepis bananowy do którego namawiać nie muszę. Tym razem znowu muffiny. Czekoladowe, wilgotne, odpowiednio słodkie. Bardzo łatwe w przygotowaniu i długo utrzymujące swą świeżość. Polecam.
Przepis z książki Nigelli Lawson "Kitchen"
Muffiny czekoladowo-bananowe

Muffiny czekoladowo-bananowe

  • 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 225 g mąki
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao, przesiane
  • 1 łyżeczka sody

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i wykładamy papilotkami blachę na 12 muffin.
Rozgniatamy banany, dodajemy olej, jajka i cukier.
Mieszamy mąkę, kakao i sodę, dodajemy do mikstury i delikatnie ubijamy, po czym wypełniamy ciastem foremki.
Pieczemy ok 15-20 minut. Pozwalamy lekko ostygnąć w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.

Komentarze

  1. Absolutnie cudowne! Aż chce się sięgnąć po nie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wciąż czekam na swój egzemplarz nowej Nigelli. Jeżeli jest tam więcej takich cudowności, jak te muffiny, to zdecydowanie warto ją zakupić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to się nie dziwię,że masz chęć na bananowe wypieki, bo takie wypieki są pyszne. Miękkie ,aromatyczne, wilgotne. I te muffinki tak właśnie wspaniale wygladają.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez ostatnio myslalam o czyms bananowym wlasnie, ale ostatecznie stanelo na czym innym. No ale co sie odwlecze... ;)

    Slicznie wyrosniete te Twoje muffinki Eweno!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. połączenie zawsze idealne. na każdą okazję.
    czekolada bananowa, banany w czekoladzie. coś czekoladowo-bananowego. zawsze biorę ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. banany i czekolada bardzo sie lubią;) ja chyba raz tylko piekłam bananowe muffinki. a powinnam to nadrobić i upiec takie jak u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  7. czekolada i banan... czy może być coś lepszego? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. az slinka cieknie jak na nie patrze:) bardzo smakowite malenstwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. smak muffinów jest nie do podrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Banan i czekolada to jest przefajne połączenie. Zawsze pasuje. Banan robi muffinki miększymi i puchatszymi, czekolada podkreśla smak banana. Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. REWELACJA !!!! są po prostu przepyszne ! wyrosły pięknie, jak na Twoim zdjęciu:) bardzo delikatne, rozpływają się w ustach !! bardzo dziękuję za przepis ! zresztą wszystkie potrawy z Twojego bloga są takie rewelacyjne:) i wszystkie się udają:))
    jeszcze raz dzięki wielkie:) Mirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Mirko za przemiły komentarz :) Cieszę się, że korzystasz z przepisów, to przyjemnie słyszeć, że potrawy Ci smakują - pozdrawiam serdecznie i powodzenia w kuchni ;-D

      Usuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)