Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowo-bananowe


Ostatnio mam jakąś fazę na banany a właściwie na wypieki z nimi, bo za bananami samymi w sobie nie przepadam. Kolejny więc przepis bananowy do którego namawiać nie muszę. Tym razem znowu muffiny. Czekoladowe, wilgotne, odpowiednio słodkie. Bardzo łatwe w przygotowaniu i długo utrzymujące swą świeżość. Polecam.
Przepis z książki Nigelli Lawson "Kitchen"
Muffiny czekoladowo-bananowe

Muffiny czekoladowo-bananowe

  • 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 225 g mąki
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao, przesiane
  • 1 łyżeczka sody

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i wykładamy papilotkami blachę na 12 muffin.
Rozgniatamy banany, dodajemy olej, jajka i cukier.
Mieszamy mąkę, kakao i sodę, dodajemy do mikstury i delikatnie ubijamy, po czym wypełniamy ciastem foremki.
Pieczemy ok 15-20 minut. Pozwalamy lekko ostygnąć w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.

Komentarze

  1. Absolutnie cudowne! Aż chce się sięgnąć po nie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wciąż czekam na swój egzemplarz nowej Nigelli. Jeżeli jest tam więcej takich cudowności, jak te muffiny, to zdecydowanie warto ją zakupić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to się nie dziwię,że masz chęć na bananowe wypieki, bo takie wypieki są pyszne. Miękkie ,aromatyczne, wilgotne. I te muffinki tak właśnie wspaniale wygladają.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez ostatnio myslalam o czyms bananowym wlasnie, ale ostatecznie stanelo na czym innym. No ale co sie odwlecze... ;)

    Slicznie wyrosniete te Twoje muffinki Eweno!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. połączenie zawsze idealne. na każdą okazję.
    czekolada bananowa, banany w czekoladzie. coś czekoladowo-bananowego. zawsze biorę ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. banany i czekolada bardzo sie lubią;) ja chyba raz tylko piekłam bananowe muffinki. a powinnam to nadrobić i upiec takie jak u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  7. czekolada i banan... czy może być coś lepszego? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. az slinka cieknie jak na nie patrze:) bardzo smakowite malenstwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. smak muffinów jest nie do podrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Banan i czekolada to jest przefajne połączenie. Zawsze pasuje. Banan robi muffinki miększymi i puchatszymi, czekolada podkreśla smak banana. Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. REWELACJA !!!! są po prostu przepyszne ! wyrosły pięknie, jak na Twoim zdjęciu:) bardzo delikatne, rozpływają się w ustach !! bardzo dziękuję za przepis ! zresztą wszystkie potrawy z Twojego bloga są takie rewelacyjne:) i wszystkie się udają:))
    jeszcze raz dzięki wielkie:) Mirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Mirko za przemiły komentarz :) Cieszę się, że korzystasz z przepisów, to przyjemnie słyszeć, że potrawy Ci smakują - pozdrawiam serdecznie i powodzenia w kuchni ;-D

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …