Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowo-bananowe


Ostatnio mam jakąś fazę na banany a właściwie na wypieki z nimi, bo za bananami samymi w sobie nie przepadam. Kolejny więc przepis bananowy do którego namawiać nie muszę. Tym razem znowu muffiny. Czekoladowe, wilgotne, odpowiednio słodkie. Bardzo łatwe w przygotowaniu i długo utrzymujące swą świeżość. Polecam.
Przepis z książki Nigelli Lawson "Kitchen"
Muffiny czekoladowo-bananowe

Muffiny czekoladowo-bananowe

  • 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 225 g mąki
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao, przesiane
  • 1 łyżeczka sody

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i wykładamy papilotkami blachę na 12 muffin.
Rozgniatamy banany, dodajemy olej, jajka i cukier.
Mieszamy mąkę, kakao i sodę, dodajemy do mikstury i delikatnie ubijamy, po czym wypełniamy ciastem foremki.
Pieczemy ok 15-20 minut. Pozwalamy lekko ostygnąć w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.

Komentarze

  1. Absolutnie cudowne! Aż chce się sięgnąć po nie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wciąż czekam na swój egzemplarz nowej Nigelli. Jeżeli jest tam więcej takich cudowności, jak te muffiny, to zdecydowanie warto ją zakupić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to się nie dziwię,że masz chęć na bananowe wypieki, bo takie wypieki są pyszne. Miękkie ,aromatyczne, wilgotne. I te muffinki tak właśnie wspaniale wygladają.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez ostatnio myslalam o czyms bananowym wlasnie, ale ostatecznie stanelo na czym innym. No ale co sie odwlecze... ;)

    Slicznie wyrosniete te Twoje muffinki Eweno!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. połączenie zawsze idealne. na każdą okazję.
    czekolada bananowa, banany w czekoladzie. coś czekoladowo-bananowego. zawsze biorę ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. banany i czekolada bardzo sie lubią;) ja chyba raz tylko piekłam bananowe muffinki. a powinnam to nadrobić i upiec takie jak u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  7. czekolada i banan... czy może być coś lepszego? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. az slinka cieknie jak na nie patrze:) bardzo smakowite malenstwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. smak muffinów jest nie do podrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Banan i czekolada to jest przefajne połączenie. Zawsze pasuje. Banan robi muffinki miększymi i puchatszymi, czekolada podkreśla smak banana. Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. REWELACJA !!!! są po prostu przepyszne ! wyrosły pięknie, jak na Twoim zdjęciu:) bardzo delikatne, rozpływają się w ustach !! bardzo dziękuję za przepis ! zresztą wszystkie potrawy z Twojego bloga są takie rewelacyjne:) i wszystkie się udają:))
    jeszcze raz dzięki wielkie:) Mirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Mirko za przemiły komentarz :) Cieszę się, że korzystasz z przepisów, to przyjemnie słyszeć, że potrawy Ci smakują - pozdrawiam serdecznie i powodzenia w kuchni ;-D

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …