Ostatnio mam jakąś fazę na banany a właściwie na wypieki z nimi, bo za bananami samymi w sobie nie przepadam. Kolejny więc przepis bananowy do którego namawiać nie muszę. Tym razem znowu muffiny. Czekoladowe, wilgotne, odpowiednio słodkie. Bardzo łatwe w przygotowaniu i długo utrzymujące swą świeżość. Polecam.
Przepis z książki Nigelli Lawson "Kitchen"
Muffiny czekoladowo-bananowe
- 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 225 g mąki
- 3 łyżki dobrej jakości kakao, przesiane
- 1 łyżeczka sody
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i wykładamy papilotkami blachę na 12 muffin.
Rozgniatamy banany, dodajemy olej, jajka i cukier.
Mieszamy mąkę, kakao i sodę, dodajemy do mikstury i delikatnie ubijamy, po czym wypełniamy ciastem foremki.
Pieczemy ok 15-20 minut. Pozwalamy lekko ostygnąć w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.
Absolutnie cudowne! Aż chce się sięgnąć po nie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja wciąż czekam na swój egzemplarz nowej Nigelli. Jeżeli jest tam więcej takich cudowności, jak te muffiny, to zdecydowanie warto ją zakupić!
OdpowiedzUsuńJa to się nie dziwię,że masz chęć na bananowe wypieki, bo takie wypieki są pyszne. Miękkie ,aromatyczne, wilgotne. I te muffinki tak właśnie wspaniale wygladają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Tez ostatnio myslalam o czyms bananowym wlasnie, ale ostatecznie stanelo na czym innym. No ale co sie odwlecze... ;)
OdpowiedzUsuńSlicznie wyrosniete te Twoje muffinki Eweno!
Pozdrawiam :)
połączenie zawsze idealne. na każdą okazję.
OdpowiedzUsuńczekolada bananowa, banany w czekoladzie. coś czekoladowo-bananowego. zawsze biorę ;]
banany i czekolada bardzo sie lubią;) ja chyba raz tylko piekłam bananowe muffinki. a powinnam to nadrobić i upiec takie jak u Ciebie
OdpowiedzUsuńczekolada i banan... czy może być coś lepszego? :)
OdpowiedzUsuńaż pachną z ekranu :)
OdpowiedzUsuńaz slinka cieknie jak na nie patrze:) bardzo smakowite malenstwa:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńsmak muffinów jest nie do podrobienia :)
OdpowiedzUsuńBanan i czekolada to jest przefajne połączenie. Zawsze pasuje. Banan robi muffinki miększymi i puchatszymi, czekolada podkreśla smak banana. Lubię :)
OdpowiedzUsuńREWELACJA !!!! są po prostu przepyszne ! wyrosły pięknie, jak na Twoim zdjęciu:) bardzo delikatne, rozpływają się w ustach !! bardzo dziękuję za przepis ! zresztą wszystkie potrawy z Twojego bloga są takie rewelacyjne:) i wszystkie się udają:))
OdpowiedzUsuńjeszcze raz dzięki wielkie:) Mirka
Bardzo dziękuję Mirko za przemiły komentarz :) Cieszę się, że korzystasz z przepisów, to przyjemnie słyszeć, że potrawy Ci smakują - pozdrawiam serdecznie i powodzenia w kuchni ;-D
Usuń