Przejdź do głównej zawartości

Pilaw warzywny wg Gordona

Książka Gordona Ramsay'a "Great Escape" to jeden z moich jesiennych, książkowych zakupów. To jedna z nielicznych, z których prawie natychmiast wykorzystałam przepis. Chociaż w mojej domowej biblioteczce mam 5 książek Gordona, to wypróbowałam dopiero jego dwa przepisy.
Pilaw ten, jeden ze 100 zamieszczonych w książce przepisów indyjskich, naprawdę wart jest polecenia. Bardzo prosty, szybki do zrobienia, doskonale wyważony przyprawowo i smaczny. Jedyną trudnością może być zgromadzenie wszystkich przypraw, ale zawsze coś tam można pominąć;)
Pilaw warzywny jest wystarczająco smaczny sam w sobie, można go też zastosować jako dodatek do jakiegoś mięsa, drobiowego na przykład, co też uczyniłam.
Pilaw warzywny wg Gordona


Pilaw warzywny wg Gordona

  • 400 g ryżu basmati
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki ghee lub roztopionego masła
  • 1 laska cynamonu(zastąpiłam łyżeczką mielonego)
  • 6 goździków(cloves)
  • 4 nasiona kardamonu, lekko rozgniecione(cardamom pods)
  • 2 liście laurowe(bay leaves)
  • 2 owoce anyżu gwiazdkowego(anise star)
  • 2 cebule, w plastrach
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy(turmeric)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu(cumin)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry(coriander)
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól morska
  • 50 g pieczarek, grubo pokrojonych
  • 75 g fasoli szparagowej
  • 150 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1 duża marchew, obrana i drobno pokrojona
  • 100 g zielonego groszku, rozmrożonego, jeśli używamy mrożonego
  • 850 ml wody
  • 30 g rodzynek
  • 30 g prażonych orzechów pistacjowych

Myjemy ryż w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie i zostawiamy do namoknięcia w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Podgrzewamy olej i 1 łyżkę ghee lub masła na patelni o grubym dnie i dodajemy cynamon, goździki, kardamon, liście laurowe, anyż. Smażymy przez minutę, dodajemy cebulę i smażymy dodatkowo 6-8 minut często mieszając, aż do miękkości cebuli. Mieszamy z kurkumą, kuminem, kolendrą i chilli. Smażymy jeszcze 1 minutę.
Dodajemy pozostałe masło(lub ghee), szczyptę soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy wodę i rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy pistacjami i podajemy.
Pilaw warzywny wg Gordona
Dodajemy pozostałe masło(lub ghee), szczyptę soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy wodę i rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy pistacjami i podajemy.

Komentarze

  1. aż ślinka cieknie. i ile cudownych przypraw;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ta propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam przepisy Gordona, poki co jeszcze mnie nie zawiodly :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, moje ulubione smaki!
    dobrze, że jestem po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te składniki to zapewnienie, że pilaw to doskonały comfort food na te jesienne dni :) Zapisuję i przepis i książkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrzyłam się na tę książkę z niemałym uwielbieniem, ale po przeglądnięciu jej doszłam do wniosku, że w moim domu nikt tego nie zechce jeść, niestety! Ja za to skusiłabym się z wielką chęcią.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę zrobić taki pilaw. Mam nadzieję, że tym razem nie skończy się na chęciach.
    Widziałam tą książkę w księgarni, wyglądała bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku,jak apetycznie wygląda to danie! Cudne jest Eweno:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe! Chyba trzeba pójśc do ksiegarni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale wyglada cudnie, i jaki musi byc aromatyczny i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie apetyczne zdjęcia ! Niezwykle pobudzają moje kubki smakowe i już czuję głód ;D Samo danie też wzbudza mój zachwyt i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wszystko tak pysznie wymieszane... super

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …