Przejdź do głównej zawartości

Pilaw warzywny wg Gordona

Książka Gordona Ramsay'a "Great Escape" to jeden z moich jesiennych, książkowych zakupów. To jedna z nielicznych, z których prawie natychmiast wykorzystałam przepis. Chociaż w mojej domowej biblioteczce mam 5 książek Gordona, to wypróbowałam dopiero jego dwa przepisy.
Pilaw ten, jeden ze 100 zamieszczonych w książce przepisów indyjskich, naprawdę wart jest polecenia. Bardzo prosty, szybki do zrobienia, doskonale wyważony przyprawowo i smaczny. Jedyną trudnością może być zgromadzenie wszystkich przypraw, ale zawsze coś tam można pominąć;)
Pilaw warzywny jest wystarczająco smaczny sam w sobie, można go też zastosować jako dodatek do jakiegoś mięsa, drobiowego na przykład, co też uczyniłam.
Pilaw warzywny wg Gordona


Pilaw warzywny wg Gordona

  • 400 g ryżu basmati
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki ghee lub roztopionego masła
  • 1 laska cynamonu(zastąpiłam łyżeczką mielonego)
  • 6 goździków(cloves)
  • 4 nasiona kardamonu, lekko rozgniecione(cardamom pods)
  • 2 liście laurowe(bay leaves)
  • 2 owoce anyżu gwiazdkowego(anise star)
  • 2 cebule, w plastrach
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy(turmeric)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu(cumin)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry(coriander)
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól morska
  • 50 g pieczarek, grubo pokrojonych
  • 75 g fasoli szparagowej
  • 150 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1 duża marchew, obrana i drobno pokrojona
  • 100 g zielonego groszku, rozmrożonego, jeśli używamy mrożonego
  • 850 ml wody
  • 30 g rodzynek
  • 30 g prażonych orzechów pistacjowych

Myjemy ryż w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie i zostawiamy do namoknięcia w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Podgrzewamy olej i 1 łyżkę ghee lub masła na patelni o grubym dnie i dodajemy cynamon, goździki, kardamon, liście laurowe, anyż. Smażymy przez minutę, dodajemy cebulę i smażymy dodatkowo 6-8 minut często mieszając, aż do miękkości cebuli. Mieszamy z kurkumą, kuminem, kolendrą i chilli. Smażymy jeszcze 1 minutę.
Dodajemy pozostałe masło(lub ghee), szczyptę soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy wodę i rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy pistacjami i podajemy.
Pilaw warzywny wg Gordona
Dodajemy pozostałe masło(lub ghee), szczyptę soli i wszystkie warzywa. Podgrzewamy przez 3-4 minuty po czym dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przez minutę podgrzewamy na dużym ogniu, dodajemy wodę i rodzynki. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i bez zdejmowania przykrywki parujemy potrawę przez dodatkowe 5 minut. Odkrywamy, lekko mieszamy widelcem, posypujemy pistacjami i podajemy.

Komentarze

  1. aż ślinka cieknie. i ile cudownych przypraw;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ta propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam przepisy Gordona, poki co jeszcze mnie nie zawiodly :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, moje ulubione smaki!
    dobrze, że jestem po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te składniki to zapewnienie, że pilaw to doskonały comfort food na te jesienne dni :) Zapisuję i przepis i książkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrzyłam się na tę książkę z niemałym uwielbieniem, ale po przeglądnięciu jej doszłam do wniosku, że w moim domu nikt tego nie zechce jeść, niestety! Ja za to skusiłabym się z wielką chęcią.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę zrobić taki pilaw. Mam nadzieję, że tym razem nie skończy się na chęciach.
    Widziałam tą książkę w księgarni, wyglądała bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku,jak apetycznie wygląda to danie! Cudne jest Eweno:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe! Chyba trzeba pójśc do ksiegarni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale wyglada cudnie, i jaki musi byc aromatyczny i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie apetyczne zdjęcia ! Niezwykle pobudzają moje kubki smakowe i już czuję głód ;D Samo danie też wzbudza mój zachwyt i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wszystko tak pysznie wymieszane... super

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …