środa, 29 września 2010

Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem

To już mój trzeci udział w organizowanym przez Tatter Dniu Jabłka. Co prawda jestem nieco spóźniona z notką, ale ciasto jak najbardziej upiekłam wczoraj;) Ciasto to, jabłek ma co prawda niewiele, bo tylko dwa, ale za to bardzo wyróżnia się smakiem od popularnych i powszechnych szarlotek. Można powiedzieć, że jest to ciasto bogate, wykwintne, choć niestety też mocno kaloryczne. Niewiele mąki, zamiast niej migdały, więc Ci co próbowali takie migdałowe ciasta wiedzą jak może smakować. Akcent jabłkowy niewielki, ale wyczuwalny, no i w końcu to pyszne dopełnienie, bo co jak co, ale wszelkie karmelowe sosy są wyśmienite. Otrzymujemy pyszny kawałek polanego karmelem ciasta, którego może nie zjemy za wiele na raz, ale możemy się nim powoli delektować. Polecam.
Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem


Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem

  • 250 g masła, miękkiego
  • 250 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 5 dużych jajek, roztrzepanych
  • 75 g mąki
  • 200 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry

sos karmelowy:

  • 50 g masła
  • 1 łyżka złotego syropu(golden syrup)
  • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego(evaporated milk)
  • 125 g jasnego brązowego cukru(soft brown)

By zrobić sos, wkładamy wszystkie składniki do rondelka i mieszamy podgrzewając na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy aż powstanie gęsty, ale wciąż płynny sos. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 22 cm.
Masło, cukier i sól ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Mieszamy z mąką, migdałami i esencją migdałową. Masę przekładamy do tortownicy. Na wierzchu układamy jabłka. Pieczemy około 1 1/4 godziny. Pozostawiamy jeszcze minut w tortownicy po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem polewamy sosem.
Przepis z książki Louise Mackaness "Apples"

11 komentarzy:

  1. cudnie to ciasto wyglada:) a ten splywajacy sos karmelowy jest niesamowity:) ciacho pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie wilgotno. Jest idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na dźwięk połączenia "Jabłko i migdały" cieknie mi ślinka - a jak dołącza do tego sos karmelowy to już mam opad szczęki do kolan...!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co chciałam już napisać napisała Arven, wiec ja sie tu tylko poslinie cichaczem :) Moje ciasto tez wczzoraj pieczone, a dopiero dzis na blogu, ale czuje sie spelniona he he

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie mocny migdałowy akcent..
    ale ten sos tak apetycznie spływa!! <33

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewenko, i opis i zdjęcie przekonują, a do tego ten sos karmelowy... Wiesz jaką tęsknotę poczułam...???

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie szybkie, jesienne i pyszne! ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super połączenie. Bardzo mi się podoba i tak jak już mówiły dziewczyny wygląda na mega wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny pomysł z tym karmelem, na pewno ciasto jest boskie!

    OdpowiedzUsuń
  10. O wow! Fantastycznie wygląda, takie wilgotne, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)