Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem
- 250 g masła, miękkiego
- 250 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 5 dużych jajek, roztrzepanych
- 75 g mąki
- 200 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki esencji migdałowej
- 2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry
sos karmelowy:
- 50 g masła
- 1 łyżka złotego syropu(golden syrup)
- 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego(evaporated milk)
- 125 g jasnego brązowego cukru(soft brown)
By zrobić sos, wkładamy wszystkie składniki do rondelka i mieszamy podgrzewając na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy aż powstanie gęsty, ale wciąż płynny sos. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 22 cm.
Masło, cukier i sól ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Mieszamy z mąką, migdałami i esencją migdałową. Masę przekładamy do tortownicy. Na wierzchu układamy jabłka. Pieczemy około 1 1/4 godziny. Pozostawiamy jeszcze minut w tortownicy po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem polewamy sosem.
Przepis z książki Louise Mackaness "Apples"
cudnie to ciasto wyglada:) a ten splywajacy sos karmelowy jest niesamowity:) ciacho pychotka:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie wilgotno. Jest idealne!
OdpowiedzUsuńNa dźwięk połączenia "Jabłko i migdały" cieknie mi ślinka - a jak dołącza do tego sos karmelowy to już mam opad szczęki do kolan...!
OdpowiedzUsuńWszystko co chciałam już napisać napisała Arven, wiec ja sie tu tylko poslinie cichaczem :) Moje ciasto tez wczzoraj pieczone, a dopiero dzis na blogu, ale czuje sie spelniona he he
OdpowiedzUsuńfaktycznie mocny migdałowy akcent..
OdpowiedzUsuńale ten sos tak apetycznie spływa!! <33
Ewenko, i opis i zdjęcie przekonują, a do tego ten sos karmelowy... Wiesz jaką tęsknotę poczułam...???
OdpowiedzUsuńten sos jest zniewalający
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie, jesienne i pyszne! ciasta;)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie. Bardzo mi się podoba i tak jak już mówiły dziewczyny wygląda na mega wilgotne.
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł z tym karmelem, na pewno ciasto jest boskie!
OdpowiedzUsuńO wow! Fantastycznie wygląda, takie wilgotne, pycha!:)
OdpowiedzUsuń