Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem

To już mój trzeci udział w organizowanym przez Tatter Dniu Jabłka. Co prawda jestem nieco spóźniona z notką, ale ciasto jak najbardziej upiekłam wczoraj;) Ciasto to, jabłek ma co prawda niewiele, bo tylko dwa, ale za to bardzo wyróżnia się smakiem od popularnych i powszechnych szarlotek. Można powiedzieć, że jest to ciasto bogate, wykwintne, choć niestety też mocno kaloryczne. Niewiele mąki, zamiast niej migdały, więc Ci co próbowali takie migdałowe ciasta wiedzą jak może smakować. Akcent jabłkowy niewielki, ale wyczuwalny, no i w końcu to pyszne dopełnienie, bo co jak co, ale wszelkie karmelowe sosy są wyśmienite. Otrzymujemy pyszny kawałek polanego karmelem ciasta, którego może nie zjemy za wiele na raz, ale możemy się nim powoli delektować. Polecam.
Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem


Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem

  • 250 g masła, miękkiego
  • 250 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 5 dużych jajek, roztrzepanych
  • 75 g mąki
  • 200 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry

sos karmelowy:

  • 50 g masła
  • 1 łyżka złotego syropu(golden syrup)
  • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego(evaporated milk)
  • 125 g jasnego brązowego cukru(soft brown)

By zrobić sos, wkładamy wszystkie składniki do rondelka i mieszamy podgrzewając na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy aż powstanie gęsty, ale wciąż płynny sos. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 22 cm.
Masło, cukier i sól ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Mieszamy z mąką, migdałami i esencją migdałową. Masę przekładamy do tortownicy. Na wierzchu układamy jabłka. Pieczemy około 1 1/4 godziny. Pozostawiamy jeszcze minut w tortownicy po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem polewamy sosem.
Przepis z książki Louise Mackaness "Apples"

Komentarze

  1. cudnie to ciasto wyglada:) a ten splywajacy sos karmelowy jest niesamowity:) ciacho pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie wilgotno. Jest idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na dźwięk połączenia "Jabłko i migdały" cieknie mi ślinka - a jak dołącza do tego sos karmelowy to już mam opad szczęki do kolan...!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co chciałam już napisać napisała Arven, wiec ja sie tu tylko poslinie cichaczem :) Moje ciasto tez wczzoraj pieczone, a dopiero dzis na blogu, ale czuje sie spelniona he he

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie mocny migdałowy akcent..
    ale ten sos tak apetycznie spływa!! <33

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewenko, i opis i zdjęcie przekonują, a do tego ten sos karmelowy... Wiesz jaką tęsknotę poczułam...???

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie szybkie, jesienne i pyszne! ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super połączenie. Bardzo mi się podoba i tak jak już mówiły dziewczyny wygląda na mega wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny pomysł z tym karmelem, na pewno ciasto jest boskie!

    OdpowiedzUsuń
  10. O wow! Fantastycznie wygląda, takie wilgotne, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …