Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z marmoladą pomarańczową

Ostatnio doszłam do wniosku, że najczęściej pieczone przeze mnie ciasta, to te najprostsze ucierane, z owocami lub bez. Tym razem znowu takie proste ciasto, choć wertuję ostatnio przepisy w poszukiwaniu jakiegoś przekładańca, które bardzo lubię, ale niestety wymagają one trochę większego nakładu pracy, więc zawsze przegrywają z czymś mniej wyszukanym,ale szybkim i prostym. Ciasto z marmoladą pomarańczową jest szybkie w przygotowaniu i dość długo utrzymuje swą świeżość. Jest lekko gorzkawe( to od skórek w marmoladzie pomarańczowej) i ma pomarańczowo-kokosowy smak i aromat. I choć jest ciastem babkowym, to jednak na tyle wilgotnym by nie "zapchać się" nim, jedząc więcej niż jeden kawałek;)
Ciasto z marmoladą pomarańczową


Ciasto z marmoladą pomarańczową

  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 110 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 55 g kandyzowanych skórek(dried mixed peel)
  • 45 g (1/2 szklanki) wiórek kokosowych
  • 225 g (1 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
  • 125 ml (1/2 szklanki) mleka

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm.
Masło, skórkę i cukier ubijamy do białości. Dodajemy kolejno po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z marmoladą i kandyzowana skórką, oraz z wiórkami mąką i mlekiem.
Masę wykładamy do keksówki. Pieczemy około 1 godziny. Pozostawiamy w keksówce 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z "Everyday cakes and cookies"

Ciasto z marmoladą pomarańczową

Komentarze

  1. Pięknie wygląda. Mam pytanie na pierwszym zdjęciu ciasto położone jest na takim materiale. Co to za materiał i gdzie go kupiłaś. Ponieważ od razu mi się spodobał i chciałabym wiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosenko, stwierdzam, że ja też chyba lubię, skoro tak często piekę;)

    Desperate, ten materiał, to ściereczka kuchenna, kupiona w tkmaxxie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, fajny ten pomysł na marmoladowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, podoba mi się! Zwłaszcza to,że są w nim wiórki kokosowe, a z pomarańczą muszą swietnie smakować:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bo na ucierane zawsze jest czas, a zawsze są smaczne. ja tam się nie dziwię. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie puszyste... rewelacyjnie wygląda. a przepis bardzo ciekawy, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Bardzo interesujący przepis. Chyba po raz pierwszy spotykam się z takim ciastem. Ale bardzo mi się podoba. Szczególnie jego wilgotność - bo właśnie takie ciasta lubię najbardziej.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ucierane... z wiórkami... jestem za!

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi niezwykle smakowicie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. O coś dla mnie. Taka babeczka, wilgotna i pomarańczowa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. tez lubie takie proste ciasta:)
    Twoje bardzo mi sie podoba, takie puchate i pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ewenko, takie ciasto to też coś dla mnie, choć bardziej lubię te zakręcone, gdzie trzeba trochę popracować. Jednak nie zawsze mamy czas, prawda?
    Dobrych snów:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)