Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z marmoladą pomarańczową

Ostatnio doszłam do wniosku, że najczęściej pieczone przeze mnie ciasta, to te najprostsze ucierane, z owocami lub bez. Tym razem znowu takie proste ciasto, choć wertuję ostatnio przepisy w poszukiwaniu jakiegoś przekładańca, które bardzo lubię, ale niestety wymagają one trochę większego nakładu pracy, więc zawsze przegrywają z czymś mniej wyszukanym,ale szybkim i prostym. Ciasto z marmoladą pomarańczową jest szybkie w przygotowaniu i dość długo utrzymuje swą świeżość. Jest lekko gorzkawe( to od skórek w marmoladzie pomarańczowej) i ma pomarańczowo-kokosowy smak i aromat. I choć jest ciastem babkowym, to jednak na tyle wilgotnym by nie "zapchać się" nim, jedząc więcej niż jeden kawałek;)
Ciasto z marmoladą pomarańczową


Ciasto z marmoladą pomarańczową

  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 110 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 55 g kandyzowanych skórek(dried mixed peel)
  • 45 g (1/2 szklanki) wiórek kokosowych
  • 225 g (1 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
  • 125 ml (1/2 szklanki) mleka

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm.
Masło, skórkę i cukier ubijamy do białości. Dodajemy kolejno po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z marmoladą i kandyzowana skórką, oraz z wiórkami mąką i mlekiem.
Masę wykładamy do keksówki. Pieczemy około 1 godziny. Pozostawiamy w keksówce 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z "Everyday cakes and cookies"

Ciasto z marmoladą pomarańczową

Komentarze

  1. Pięknie wygląda. Mam pytanie na pierwszym zdjęciu ciasto położone jest na takim materiale. Co to za materiał i gdzie go kupiłaś. Ponieważ od razu mi się spodobał i chciałabym wiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosenko, stwierdzam, że ja też chyba lubię, skoro tak często piekę;)

    Desperate, ten materiał, to ściereczka kuchenna, kupiona w tkmaxxie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, fajny ten pomysł na marmoladowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, podoba mi się! Zwłaszcza to,że są w nim wiórki kokosowe, a z pomarańczą muszą swietnie smakować:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bo na ucierane zawsze jest czas, a zawsze są smaczne. ja tam się nie dziwię. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie puszyste... rewelacyjnie wygląda. a przepis bardzo ciekawy, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Bardzo interesujący przepis. Chyba po raz pierwszy spotykam się z takim ciastem. Ale bardzo mi się podoba. Szczególnie jego wilgotność - bo właśnie takie ciasta lubię najbardziej.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. ucierane... z wiórkami... jestem za!

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi niezwykle smakowicie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. O coś dla mnie. Taka babeczka, wilgotna i pomarańczowa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. tez lubie takie proste ciasta:)
    Twoje bardzo mi sie podoba, takie puchate i pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ewenko, takie ciasto to też coś dla mnie, choć bardziej lubię te zakręcone, gdzie trzeba trochę popracować. Jednak nie zawsze mamy czas, prawda?
    Dobrych snów:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …