Mięso mielone na sposób "gołąbkowy", z ryżem. Jest bez kapusty, więc efektu szybkich gołąbków nie ma, ale kotlety jak najbardziej posmakowały domownikom. Można podawać je z sosami, pomidorowym lub grzybowym. Próbowałam i z jednym i z drugim, i w obu przypadkach dobrze smakują. Bez sosu też dobre.
Kotlety mięsno-ryżowe
- 500 g mięsa mielonego
- 1 1/2 szklanki ryżu, ugotowanego na sypko (ok 3/4 szklanki suchego)
- 3 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
- pieprz, sól
Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodajemy olej i zrumieniamy. Mięso mieszamy z ryżem, jajem, cebula i natką, dokładnie wyrabiamy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tępą strona noża odciskamy kratkę. Smażymy z obu stron. Usmażone kotlety wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika(niekoniecznie). Podajemy polane sosem pomidorowym lub grzybowym.
Przepis na podstawie książeczki BPD T. Barowicza "Pyszności z mielonego mięsa".
Fajny przepis, jakby dodać do nich posiekaną kapustę to byłyby jak te z reklamy.
OdpowiedzUsuńNapewno są pyszne:)
O, to ja poproszę takiego wlaśnie kotlecika:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Właśnie moja mama robi z kapustą a nie ryżem. Ale też na pewno musi ciekawie smakować.
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia są mistrzowskie!
OdpowiedzUsuńzjadlabym takiego kotlecika, wygladaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis. Musze go sobie zapisac bo zwykle mielone juz strasznie mi sie znudzily :)
OdpowiedzUsuń