sobota, 11 września 2010

Kotlety mięsno-ryżowe


Mięso mielone na sposób "gołąbkowy", z ryżem. Jest bez kapusty, więc efektu szybkich gołąbków nie ma, ale kotlety jak najbardziej posmakowały domownikom. Można podawać je z sosami, pomidorowym lub grzybowym. Próbowałam i z jednym i z drugim, i w obu przypadkach dobrze smakują. Bez sosu też dobre.
Kotlety mięsno-ryżowe


Kotlety mięsno-ryżowe

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 1/2 szklanki ryżu, ugotowanego na sypko (ok 3/4 szklanki suchego)
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz, sól

Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodajemy olej i zrumieniamy. Mięso mieszamy z ryżem, jajem, cebula i natką, dokładnie wyrabiamy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tępą strona noża odciskamy kratkę. Smażymy z obu stron. Usmażone kotlety wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika(niekoniecznie). Podajemy polane sosem pomidorowym lub grzybowym.
Przepis na podstawie książeczki BPD T. Barowicza "Pyszności z mielonego mięsa".

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis, jakby dodać do nich posiekaną kapustę to byłyby jak te z reklamy.
    Napewno są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to ja poproszę takiego wlaśnie kotlecika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Właśnie moja mama robi z kapustą a nie ryżem. Ale też na pewno musi ciekawie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje zdjęcia są mistrzowskie!

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadlabym takiego kotlecika, wygladaja smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny przepis. Musze go sobie zapisac bo zwykle mielone juz strasznie mi sie znudzily :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)