Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z jagodami

Najwyraźniej nadrabiam jagodowe zaległości tego lata. Kolejne kupione borówki "made in Poland" użyłam do upieczenia czekoladowego ciasta. Jak się komponują jagody z czekoladą? Myślę, że nieźle, choć jagody są lekko przytłumione wyrazistym smakiem kakao. A samo ciasto czekoladowe z jagodami jest mięciutkie, wilgotne i szybko znika. Bardzo ciekawe połączenie. Polecam.
Ciasto czekoladowe z jagodami



Ciasto czekoladowe z jagodami

  • 150 g masła, miękkiego
  • 175 g brązowego cukru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 duże jajka
  • 225 g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 170-200 g jagód(lub borówek)
  • 100 ml mleka

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 13 na 22 cm.
Masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę cytrynową, wanilię oraz kolejno po jednym jajku. Ubijamy.
Przesiewamy razem suche składniki. Dodajemy do mikstury maślanej i mieszamy dodajemy jagody i mleko. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 50-55 minut. Pzostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z tej strony


Ciasto czekoladowe z jagodami
Ciasto czekoladowe z jagodami

Komentarze

  1. O jejku, biorę w ciemno! Jak dla mnie bomba!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dużo tych jagód w cieście.. luuuubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. czekolada i jagody.. brzmi pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to połączenie musi być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nigdzie już nie widziałam ani jagód, ani borówek. A to ciast wygląda tak pysznie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda świetnie! Połączenie grzechu warte - owoce i czekolada...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda rewelacyjnie, również chętnie się poczęstuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota!!! wyglada bardzo smakowicie, az chcialoby sie ugryzc kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Zastanawiam się nad podobnym wypiekiem, ale ze śliwkami w miejsce jagód, które już się skończyły...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)