Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z jagodami

Najwyraźniej nadrabiam jagodowe zaległości tego lata. Kolejne kupione borówki "made in Poland" użyłam do upieczenia czekoladowego ciasta. Jak się komponują jagody z czekoladą? Myślę, że nieźle, choć jagody są lekko przytłumione wyrazistym smakiem kakao. A samo ciasto czekoladowe z jagodami jest mięciutkie, wilgotne i szybko znika. Bardzo ciekawe połączenie. Polecam.
Ciasto czekoladowe z jagodami



Ciasto czekoladowe z jagodami

  • 150 g masła, miękkiego
  • 175 g brązowego cukru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 duże jajka
  • 225 g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 170-200 g jagód(lub borówek)
  • 100 ml mleka

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 13 na 22 cm.
Masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę cytrynową, wanilię oraz kolejno po jednym jajku. Ubijamy.
Przesiewamy razem suche składniki. Dodajemy do mikstury maślanej i mieszamy dodajemy jagody i mleko. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 50-55 minut. Pzostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z tej strony


Ciasto czekoladowe z jagodami
Ciasto czekoladowe z jagodami

Komentarze

  1. O jejku, biorę w ciemno! Jak dla mnie bomba!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dużo tych jagód w cieście.. luuuubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. czekolada i jagody.. brzmi pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to połączenie musi być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nigdzie już nie widziałam ani jagód, ani borówek. A to ciast wygląda tak pysznie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda świetnie! Połączenie grzechu warte - owoce i czekolada...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda rewelacyjnie, również chętnie się poczęstuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota!!! wyglada bardzo smakowicie, az chcialoby sie ugryzc kawalek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Zastanawiam się nad podobnym wypiekiem, ale ze śliwkami w miejsce jagód, które już się skończyły...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …