Ciasto czekoladowe z jagodami
- 150 g masła, miękkiego
- 175 g brązowego cukru
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 duże jajka
- 225 g maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 170-200 g jagód(lub borówek)
- 100 ml mleka
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 13 na 22 cm.
Masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę cytrynową, wanilię oraz kolejno po jednym jajku. Ubijamy.
Przesiewamy razem suche składniki. Dodajemy do mikstury maślanej i mieszamy dodajemy jagody i mleko. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 50-55 minut. Pzostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z tej strony
O jejku, biorę w ciemno! Jak dla mnie bomba!:)
OdpowiedzUsuńdużo tych jagód w cieście.. luuuubię!
OdpowiedzUsuńczekolada i jagody.. brzmi pysznie :D
OdpowiedzUsuńto połączenie musi być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńJa nigdzie już nie widziałam ani jagód, ani borówek. A to ciast wygląda tak pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Aż mi zapachniało:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda świetnie! Połączenie grzechu warte - owoce i czekolada...
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, również chętnie się poczęstuję ;)
OdpowiedzUsuńpychota!!! wyglada bardzo smakowicie, az chcialoby sie ugryzc kawalek:)
OdpowiedzUsuńSuper! Zastanawiam się nad podobnym wypiekiem, ale ze śliwkami w miejsce jagód, które już się skończyły...
OdpowiedzUsuń