To już raczej moje ostatnie ciasto z jagodami w tym sezonie. Tym razem w połączeniu z czekającymi w kolejce do owocowych wypieków jabłkami. Połączenie to okazało się nie tylko efektowne kolorystycznie ale stworzyło bardzo ciekawy mariaż smakowy. Jabłka i jagody zapieczone w kruchym cieście to bardzo smakowity kąsek. Polecam.
Ciasto kruche z jabłkami i jagodami
- 4 duże jabłka Granny Smith
- drobno starta skórka z cytryny
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 125 g masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka jagód
- cukier demarara do posypania
Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Każde jabłko kroimy na 16 części. Jabłka, skórkę z cytryny, wodę i cukier wkładamy do rondelka. Przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Każdą część ciasta wałkujemy na krążek o wymiarach ok 20 cm. Jednym krążkiem wykładamy dno tortownicy, wykładamy na nie jabłka, tak aby został niewielki pasek przy brzegach. Posypujemy jagodami. Przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi obu krążków. Posypujemy cukrem demarara. Pieczemy ok 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze przez ok 20 minut w foremce.
Przepis z tej strony.
uwielbiam cukrową posypkę w takich ciastach :) Ciasto od razu przyjemniej wygląda.. i smakuje ;)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjecie:) niesamowicie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńaz chce sie zlapac za ta lyzeczke i spalaszowac to smakowite ciacho:)
Ślinka mi cieknie jak patrzę na to ciacho! Mniam:)))
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo lubię smak kruchych ciast (co nie znaczy, że lubię je przygotowywać), a takie z owocami, to już w ogóle świetna kombinacja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
alez apetyczne. Jabłka - są! w środku sezonu jabłkowego jestesmy. Jagody - musze sie streścic, bo zaraz mi znikną :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie skrywa w sobie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńjagody z jabłkami... dośc nowatorski miks ;] ale podoba mi się, zapowiada się rewelacyjnie! i jak wygląda...mmm ;]
OdpowiedzUsuńTen cukier na wierzchu jest pyszna zapowiedzia chrupkosci :) Szkoda, ze nie ma juz jagod... Pozwolisz wiec, ze sie poczestuje? :)
OdpowiedzUsuńOj pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTen słodki wierzch mówi ,że trzeba go koniecznie upiec.
Lubię takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuń