Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kruche z jabłkami i jagodami


To już raczej moje ostatnie ciasto z jagodami w tym sezonie. Tym razem w połączeniu z czekającymi w kolejce do owocowych wypieków jabłkami. Połączenie to okazało się nie tylko efektowne kolorystycznie ale stworzyło bardzo ciekawy mariaż smakowy. Jabłka i jagody zapieczone w kruchym cieście to bardzo smakowity kąsek. Polecam.
Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

  • 4 duże jabłka Granny Smith
  • drobno starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód
  • cukier demarara do posypania

Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Każde jabłko kroimy na 16 części. Jabłka, skórkę z cytryny, wodę i cukier wkładamy do rondelka. Przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masło z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Każdą część ciasta wałkujemy na krążek o wymiarach ok 20 cm. Jednym krążkiem wykładamy dno tortownicy, wykładamy na nie jabłka, tak aby został niewielki pasek przy brzegach. Posypujemy jagodami. Przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi obu krążków. Posypujemy cukrem demarara. Pieczemy ok 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze przez ok 20 minut w foremce.
Przepis z tej strony.

Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

Komentarze

  1. uwielbiam cukrową posypkę w takich ciastach :) Ciasto od razu przyjemniej wygląda.. i smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne zdjecie:) niesamowicie apetyczne:)
    az chce sie zlapac za ta lyzeczke i spalaszowac to smakowite ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka mi cieknie jak patrzę na to ciacho! Mniam:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Bardzo lubię smak kruchych ciast (co nie znaczy, że lubię je przygotowywać), a takie z owocami, to już w ogóle świetna kombinacja.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. alez apetyczne. Jabłka - są! w środku sezonu jabłkowego jestesmy. Jagody - musze sie streścic, bo zaraz mi znikną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe połączenie skrywa w sobie to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jagody z jabłkami... dośc nowatorski miks ;] ale podoba mi się, zapowiada się rewelacyjnie! i jak wygląda...mmm ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten cukier na wierzchu jest pyszna zapowiedzia chrupkosci :) Szkoda, ze nie ma juz jagod... Pozwolisz wiec, ze sie poczestuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj pysznie wygląda!
    Ten słodki wierzch mówi ,że trzeba go koniecznie upiec.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …