wtorek, 14 września 2010

Ciasto kruche z jabłkami i jagodami


To już raczej moje ostatnie ciasto z jagodami w tym sezonie. Tym razem w połączeniu z czekającymi w kolejce do owocowych wypieków jabłkami. Połączenie to okazało się nie tylko efektowne kolorystycznie ale stworzyło bardzo ciekawy mariaż smakowy. Jabłka i jagody zapieczone w kruchym cieście to bardzo smakowity kąsek. Polecam.
Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

  • 4 duże jabłka Granny Smith
  • drobno starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód
  • cukier demarara do posypania

Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Każde jabłko kroimy na 16 części. Jabłka, skórkę z cytryny, wodę i cukier wkładamy do rondelka. Przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masło z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Każdą część ciasta wałkujemy na krążek o wymiarach ok 20 cm. Jednym krążkiem wykładamy dno tortownicy, wykładamy na nie jabłka, tak aby został niewielki pasek przy brzegach. Posypujemy jagodami. Przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi obu krążków. Posypujemy cukrem demarara. Pieczemy ok 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze przez ok 20 minut w foremce.
Przepis z tej strony.

Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

10 komentarzy:

  1. uwielbiam cukrową posypkę w takich ciastach :) Ciasto od razu przyjemniej wygląda.. i smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne zdjecie:) niesamowicie apetyczne:)
    az chce sie zlapac za ta lyzeczke i spalaszowac to smakowite ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka mi cieknie jak patrzę na to ciacho! Mniam:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Bardzo lubię smak kruchych ciast (co nie znaczy, że lubię je przygotowywać), a takie z owocami, to już w ogóle świetna kombinacja.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. alez apetyczne. Jabłka - są! w środku sezonu jabłkowego jestesmy. Jagody - musze sie streścic, bo zaraz mi znikną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe połączenie skrywa w sobie to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jagody z jabłkami... dośc nowatorski miks ;] ale podoba mi się, zapowiada się rewelacyjnie! i jak wygląda...mmm ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten cukier na wierzchu jest pyszna zapowiedzia chrupkosci :) Szkoda, ze nie ma juz jagod... Pozwolisz wiec, ze sie poczestuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj pysznie wygląda!
    Ten słodki wierzch mówi ,że trzeba go koniecznie upiec.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)