Przejdź do głównej zawartości

Muffiny miętowo-czekoladowe

Te muffinki miętowo-czekoladowe robiłam dość dawno, w środku słonecznego lata, gdy na czasie były wszelkie wypieki z owocami. Teraz gdy coraz częściej mamy ochotę na odrobinę czekolady, takie miętowo-czekoladowe muffiny będą w sam raz. Dla miłośników połączenia mięty i czekolady będą wyśmienite.
Muffiny miętowo-czekoladowe

Muffiny miętowo-czekoladowe

  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g drobnego cukru
  • 150 g czekoladowych czipsów
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 6 łyżek oleju lub 85 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z mięty(lub kropel miętowych)
  • 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego(opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin(wykładamy papilotkami lub natłuszczamy)
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszamy z cukrem i czekoladowymi czipsami. W oddzielnej misce ubijamy jajka z mlekiem, olejem i ekstraktem miętowym. Dodajemy ewentualnie 1-2 krople barwnika. Składniki mokre mieszamy z suchymi, bardzo krótko i wykładamy masę do foremek. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy w foremkach jeszcze 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"

Muffiny miętowo-czekoladowe

Komentarze

  1. wyglądają pysznie i tak mięciutko! idealnie na popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja bardzo ladnie:) i pyszniutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie czekolady z miętą! :)

    Zamiast aromatu i barwnika można dodać świeże liście mięty - tylko z umiarem, bo są naprawdę aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie one cudne! Nadzienie jest po prostu zniewalające :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To czekoladowo-mietowe wnetrze musi byc przepyszne :) Sliczne sa te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)