Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z białego makaronu

Paczka makaronu ryżowego leżała u nas już dość długi czas. Przyuważyła go Ola i postanowiła podzielić się przepisem. Składniki kroiła i mieszała. Sałatka z białego makaronu okazała się być pysznym, sytym daniem, pachnącym koperkiem. Ola jest już w Polsce, przepis zapisany, sałatka sfotografowana a ja rozglądam się za kolejną paczką białego makaronu...
Sałatka z białego makaronu

Przepis na sałatkę z białego makaronu

  • 250 g makaronu ryżowego
  • ogórek wężowy
  • mała puszka kukurydzy
  • koperek
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Do makaronu dodajemy pokrojonego ogórka, kukurydzę, posiekany koperek i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

  1. Pysznie wygląda ta sałatka. Bardzo apetyczne zdjęcie :) Lubię jak w domu pachnie koperkiem.
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ryzowy makaron a wszystkie skladniki mam w domu. Bardzo atrakcyjna sałatka dla mojej rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię sałatki makaronowe. Są pyszne i w sumie wszystko do nich pasuje :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jaka fajna i szybka opcja na smaczny obiad, chyba dziś wykorzystam ten przepis jak wróce z zajęc

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szybka, piękna, zdrowa. a co najważniejsze - z pewnością niebo w gębie! ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite połączenie, wiem bo robiłam ostatnio całkiem podobną sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …