Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jagodowe z kruszonką

Tegoroczne lato, było u mnie znacznie mniej jagodowe(a właściwie borówkowe, bo jagody są u nas niestety nie do zdobycia) niż w poprzednim roku. Upiekłam tylko muffiny i to oto ciasto. Bardzo smaczne, mocno jagodowe w smaku, posypane kruszonką. Polecam nie tylko amatorom jagód.
Ciasto jagodowe z kruszonką



Ciasto jagodowe z kruszonką

Kruszonka:
  • 45 g mąki(można dodać więcej)
  • 65 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 56 g zimnego masła

Ciasto:
  • 130 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 56 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 80 ml mleka
  • 2 szklanki jagód(lub borówek amerykańskich)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową lub okrągłą blaszkę o wymiarach 20 cm.
By zrobić kruszonkę mieszamy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy pokrojone w kostkę masło i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania okruchów.

W oddzielnej misce ucieramy masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i ubijamy. Dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko. Lekko mieszamy.
Przekładamy masę do foremki, wygładzamy powierzchnię. Na wierzch wykładamy jagody i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 40-50 minut. Lekko studzimy na kratce.
Przepis z tej strony


Ciasto jagodowe z kruszonką
Ciasto jagodowe z kruszonką

Komentarze

  1. Pyszne to ciasto Eweno. Bardzo lubię takie ciasta. Ja jeszcze kupiłam borówki amerykańskie, może uda mi się coś z nimi upichcić.
    Może takie ciacho?Podoba mi się:))
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, wygląda wspaniale! A i u mnie w tym roku jakoś tak mało jagód było. Szkoda, że teraz już są nie do dostania...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne. wspaniałe ciasto.iście wakacyjne. czyżbyś też za wszelką cenę próbowała zatrzymac lato? ja próbuję. ale coś mi to nie wychodzi...

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada cudnie z ta zlota kruszonka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruszonka i owoce - duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz tyle przepisów z jagodami... A my ich nie mamy...:) Zrobimy wszystko by zrobić to ciasto, z jagodami to nasze ulubione;) Przepis super!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie się prezentuje, od razu zapachniało jeszcze latem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smacznie wygląda !

    Zapraszam cie serdecznie do mojego konkursu :)
    http://smakuje.blox.pl/2010/09/Wloskie-grissini-i-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam jagody więc borę w cłości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje zdjęcia są nieziemsko pyszne:) porywam kawałeczek ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze są jagody? :) Ja już tylko właśnie borówki spotykam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie upiekłam Twoje ciasto ale kruszonka mi się zapadła i chyba jakąś godzinę ponad było w piekarniku. buu :( Wiesz może co mogłam zrobić źle? No nic, miejmy nadzieję, że da się zjeść.
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)