Ciasto jagodowe z kruszonką
Kruszonka:
- 45 g mąki(można dodać więcej)
- 65 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 56 g zimnego masła
Ciasto:
- 130 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 56 g masła
- 100 g cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 80 ml mleka
- 2 szklanki jagód(lub borówek amerykańskich)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową lub okrągłą blaszkę o wymiarach 20 cm.
By zrobić kruszonkę mieszamy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy pokrojone w kostkę masło i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania okruchów.
W oddzielnej misce ucieramy masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i ubijamy. Dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko. Lekko mieszamy.
Przekładamy masę do foremki, wygładzamy powierzchnię. Na wierzch wykładamy jagody i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 40-50 minut. Lekko studzimy na kratce.
Przepis z tej strony
Pyszne to ciasto Eweno. Bardzo lubię takie ciasta. Ja jeszcze kupiłam borówki amerykańskie, może uda mi się coś z nimi upichcić.
OdpowiedzUsuńMoże takie ciacho?Podoba mi się:))
Pozdrowienia.
Och, wygląda wspaniale! A i u mnie w tym roku jakoś tak mało jagód było. Szkoda, że teraz już są nie do dostania...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ile tej kruszonki, cudo!
OdpowiedzUsuńcudowne. wspaniałe ciasto.iście wakacyjne. czyżbyś też za wszelką cenę próbowała zatrzymac lato? ja próbuję. ale coś mi to nie wychodzi...
OdpowiedzUsuńwyglada cudnie z ta zlota kruszonka!
OdpowiedzUsuńKruszonka i owoce - duet idealny :)
OdpowiedzUsuńMasz tyle przepisów z jagodami... A my ich nie mamy...:) Zrobimy wszystko by zrobić to ciasto, z jagodami to nasze ulubione;) Przepis super!
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje, od razu zapachniało jeszcze latem :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda !
OdpowiedzUsuńZapraszam cie serdecznie do mojego konkursu :)
http://smakuje.blox.pl/2010/09/Wloskie-grissini-i-KONKURS.html
uwielbiam jagody więc borę w cłości :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia są nieziemsko pyszne:) porywam kawałeczek ciasta:)
OdpowiedzUsuńJeszcze są jagody? :) Ja już tylko właśnie borówki spotykam...
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam Twoje ciasto ale kruszonka mi się zapadła i chyba jakąś godzinę ponad było w piekarniku. buu :( Wiesz może co mogłam zrobić źle? No nic, miejmy nadzieję, że da się zjeść.
OdpowiedzUsuńAnia