Przejdź do głównej zawartości

Niemieckie ciasto ze śliwkami


Proste i smaczne ciasto ucierane ze śliwkami. A ponieważ śliwkę w cieście bardzo lubię, więc kolejne przepisy czekają na wypróbowanie. Ten nieskomplikowany przepis na niemieckie ciasto ze śliwkami pochodzi z tej strony.
Niemieckie ciasto ze śliwkami

Amatorom ciast ze śliwkami polecam również:
Proste ciasto ze śliwkami
Ciasto śliwkowe z sernikową falą
Kruche ze śliwkami
i pyszne Śliwkowo-migdałowe crumble slice



 Niemieckie ciasto ze śliwkami

  • 180 g masła
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 100 g mąki
  • 125 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • szczypta soli
  • 10 małych śliwek lub moreli
  • 2 łyżki cukru pudru

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia blachę o wymiarach 28 na 20 cm.
Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo jajka, dobrze ucierając.
Dodajemy esencję waniliową. Przesiewamy obie mąki i sól, mieszamy z masłem, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto wykładamy do przygotowanej foremki.
Śliwki przepoławiamy, wyjmujemy pestki i przeciętymi stronami do góry układamy na cieście.
Pieczemy 30 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.


Niemieckie ciasto ze śliwkami
Niemieckie ciasto ze śliwkami

Komentarze

  1. O taaak, tego mi trzeba... Szkoda, że nie mam śliwek :(

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię ciasta ze śliwkami, dzisiaj robiłam z nimi muffinki

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm pysznie wygląda :) u nas w tym roku marnie ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  4. Taaak, lubię takie ciasta. Bardzo lubię. A śliwki to jedne z moich ulubionych letnich owoców.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. i teraz już się zaczyna czas śliwek , jabłek i gruszek , choć jeszcze są morele , brzoskwinie , nektaryny
    Śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  6. taa, śliwki. u mnie ich tyle, że ojej.
    hmm. ale to ciasto trochę ucierane mi przypomina... nie wiem, takie odnoszę wrażenie xd
    ale Twoje zdjęcia naprawdę urocze. wypiek prezentuje się bardzo kusząco ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię to ciacho, jako jedno z nielicznych ucieranych :)Śliwki pięknie w nim smakują!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry! :)

    Dziś komentuję tu pierwszy raz (i od razu walnę z grubej rury, ale to za chwilę :) ).

    Nie wiem, czy to ciasto jest niemieckie, bo u mnie w domu jest znane od lat - a korzeni niemieckich nie mamy, może to kwestia adresu (dolny Śląsk)? A może jest tak niemieckie, jak fasolka po bretońsku bretońska? W każdym razie jest świetne!

    No i obiecywana gruba rura: pozwoliłam sobie otagować Raspberries and cream w pewnej zabawie na swoim blogu, która to zabawa rozprzestrzeniła się ostatnio wśród polskich blogerów perfumowych:

    http://pracownia-alchemiczna.blogspot.com/2010/08/lubie-lubiec.html

    Mam nadzieję, że nie nadużyłam cierpliwości? ;) Bo muszę dodać, że sama mam do łańcuszków mieszany stosunek. Więc wiem, że nie każdy je lubi. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam! Wygląda odlotowo, jak wszystkie Twoje ciasta Eweno.
    Piękne i pyszne:)
    Pozdrawiam CIę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo Wam dziękuję za komentarze:)

    Wiedźmo z gór, cieszę się, że ciasto Ci smakowało, a czy ono niemieckie czy śląskie, to już chyba mniej ważne, taką miało nazwę na stronie, z której przepis wzięłam:)
    Cieszę się, że otagowałaś mój blog w pewnej zabawie i jednocześnie przepraszam, że nie kontynuowałam, ale mnie jest ciężko namówić do takich zabaw;))
    Cierpliwości oczywiście nie nadużyłaś.
    ....a wiesz, że ja kolekcjonuję perfumy???

    OdpowiedzUsuń
  11. Hihi, oczywiście wiedźma jest z podgórza:)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)