Przejdź do głównej zawartości

Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

Tych ciasteczek ze śmiesznymi pęknięciami, miało na blogu nie być. Stwierdziłam, że są takie sobie. Jakież było moje zdziwienie, gdy mąż, jedząc kolejne, stwierdził, że z mlekiem, to byłyby super, a popołudniowi goście, koniecznie chcieli wziąć przepis właśnie na cynamonowe ciasteczka a nie te, które ja uważałam za zdecydowanie lepsze. Szybko zrobiłam więc kilka fotek w resztkach światła i oto są. Niezbyt słodkie, sodowe ciasteczka z orzechami z cynamonową posypką.
Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

  • 225 g masła, miękkiego
  • 140 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki świeżo zielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 55 g orzechów pekan(lub włoskich), drobno posiekanych

Do obtoczenia:
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Masło i cukier ubijamy do białości, dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii i ubijamy. Do mikstury dodajemy przesianą mąkę, sodę, gałkę, sól i orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto kształtujemy w kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok 30-60 minut.
Nastawiamy piekarnik na 190 st C i wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy(wystarczyła jedna, ta z piekarnika)
Cukier mieszamy z cynamonem na płaskim talerzu. Z ciasta kształtujemy kulki (z około 1 łyżki) obtaczamy w cynamonowej mieszance i umieszczamy na blaszce. Pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy prze 5-10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przepis z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"

Komentarze

  1. Maż i goście to najlepsza rekomendacja:) Ja tez często mam tak, że zupełnie negatywnie, albo bez większego zachwytu, traktuję to, co upiekłam i myślę, że takie sobie..., a degustatorzy wręcz przeciwnie.
    Pozdrawiam ciepło, Eweno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że nie są zbyt słodkie
    i że zostały docenione

    u mnie też tak czasem bywa.. coś co zupełnie mi nie pasuje i nawet chcę wyrzucic.. wzbudza nie raz zachwyty

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja bardzo smakowicie:) jeszcze takich nie jadlam, wiec przepis spisuje, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. one mówią - zjedz mnie :) schrupałabym parę do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o , widzisz. gusta są różne. a takich ciasteczek i ja bym spróbowala.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. z gustami się nie dyskutuje- skoro większość powiedziała, że są pyszne, to na bank są, zwłaszcza, że wyglądają świetnie;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście zabawne mają miny. Jakby koniecznie chciały coś powiedzieć. ;) Chyba przydałoby się je przygotować, skoro tak podzieliły strony...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe są te ciasteczka, wyglądają uroczo i są uśmiechnięte.
    Częstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż ślinka leci. Są cudne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo Wam dziękuję za Wasze miłe komentarze:)) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …