Przejdź do głównej zawartości

Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

Tych ciasteczek ze śmiesznymi pęknięciami, miało na blogu nie być. Stwierdziłam, że są takie sobie. Jakież było moje zdziwienie, gdy mąż, jedząc kolejne, stwierdził, że z mlekiem, to byłyby super, a popołudniowi goście, koniecznie chcieli wziąć przepis właśnie na cynamonowe ciasteczka a nie te, które ja uważałam za zdecydowanie lepsze. Szybko zrobiłam więc kilka fotek w resztkach światła i oto są. Niezbyt słodkie, sodowe ciasteczka z orzechami z cynamonową posypką.
Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

  • 225 g masła, miękkiego
  • 140 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki świeżo zielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 55 g orzechów pekan(lub włoskich), drobno posiekanych

Do obtoczenia:
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Masło i cukier ubijamy do białości, dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii i ubijamy. Do mikstury dodajemy przesianą mąkę, sodę, gałkę, sól i orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto kształtujemy w kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok 30-60 minut.
Nastawiamy piekarnik na 190 st C i wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy(wystarczyła jedna, ta z piekarnika)
Cukier mieszamy z cynamonem na płaskim talerzu. Z ciasta kształtujemy kulki (z około 1 łyżki) obtaczamy w cynamonowej mieszance i umieszczamy na blaszce. Pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy prze 5-10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przepis z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"

Komentarze

  1. Maż i goście to najlepsza rekomendacja:) Ja tez często mam tak, że zupełnie negatywnie, albo bez większego zachwytu, traktuję to, co upiekłam i myślę, że takie sobie..., a degustatorzy wręcz przeciwnie.
    Pozdrawiam ciepło, Eweno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że nie są zbyt słodkie
    i że zostały docenione

    u mnie też tak czasem bywa.. coś co zupełnie mi nie pasuje i nawet chcę wyrzucic.. wzbudza nie raz zachwyty

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja bardzo smakowicie:) jeszcze takich nie jadlam, wiec przepis spisuje, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. one mówią - zjedz mnie :) schrupałabym parę do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o , widzisz. gusta są różne. a takich ciasteczek i ja bym spróbowala.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. z gustami się nie dyskutuje- skoro większość powiedziała, że są pyszne, to na bank są, zwłaszcza, że wyglądają świetnie;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście zabawne mają miny. Jakby koniecznie chciały coś powiedzieć. ;) Chyba przydałoby się je przygotować, skoro tak podzieliły strony...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe są te ciasteczka, wyglądają uroczo i są uśmiechnięte.
    Częstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż ślinka leci. Są cudne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo Wam dziękuję za Wasze miłe komentarze:)) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …