Przejdź do głównej zawartości

Midnight cookies czyli mocno czekoladowe ciasteczka

Te bardzo mocno czekoladowe ciasteczka upiekła Ola. Odmierzała składniki, lepiła kulki, "pozowała" do zdjęcia. A potem zajadała. Razem z nami. A ciasteczka są tak pyszne, że maja bardzo krótki okres leżakowania. Nie są kruche, mają lekko ciągnącą konsystencję i bardzo, ale to bardzo czekoladowy smak. To było dla mnie wielkie zaskoczenie, że z paru prostych składników powstało coś tak pysznego. Polecam.

Midnight cookies czyli mocno czekoladowe ciasteczka



Midnight cookies czyli mocno czekoladowe ciasteczka
  • 125 g masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki
  • 35 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy papierem do pieczenia dwie duże blachy.

Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy jajo i ekstrakt z wanilii i ucieramy aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę. Dobrze ubijamy.

Wilgotnymi dłońmi robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy na blasze, pamiętając o pozostawianiu odstępów między nimi. Pieczemy ok 10-12 minut. Pozostawiamy przez ok 5 minut na blaszce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"


Midnight cookies czyli mocno czekoladowe ciasteczka
Midnight cookies czyli mocno czekoladowe ciasteczka

Komentarze

  1. Schrupałabym takie z wielka chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 'Północne ciasteczka' :D No, przyznać muszę, że świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś w sam raz dla mnie;D zapisze;)

    pzdr

    ps, śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ciasteczka lubię bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mocno czekoladowe ciasteczka :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja je widzę w towarzystwie szklanki zimnego mleka...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  7. pychotka!! na sam widok slinka cieknie, a ja uwielbiam wszystko co czekoladowe, pozdrawiam:) super zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To zdecydowanie coś dla mnie :) Ciekawe czy nadają się na podróż?

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis zapisuję :) wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasteczka wyglądają tak... amerykańsko. Ale to dobrze. Bo oni zazwyczaj dobre słodkości mają. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie! Zjadłoby się do kawki:))

    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie cudowne, lubie takie ciemne;) Przepis zabieram:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Czarne jak noc. Pycha!
    A u mnie też Ola (tylko inna) piekła ciemne czekoladowe ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają przepysznie! czarnusie i pewnie bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiosenka, częstuj się;))

    Mania, polecam, fajny kolor i baardzo smaczne:)

    Ciastella, dziękuję, polecam!:)

    Kornik, a ja teraz też już lubię;)

    Kasiu, dziekuję:)

    Arven, z mlekiem nie zdążyłam spróbować, choć już piekłam nie raz;)

    Aga, dziękuję i przyznaję, pychotka!:)

    Szarlotek, myslę, że na podróż będą idealne...na bardzo krótką podróż;)

    Paula, proszę bardzo, polecam:)

    Zaytoon, nie wiem jaki one mają rodowód, ale to bardzo dobra słodkość:)

    Majana, oj zjadłoby się, zjadło:)

    Gosiu, zabieraj;)

    Asieja, one są takie lekko miękkie, ale takie ciche chrupanie będzię;)

    Polka, a bo Ole, to bardzo dobre ciemne ciasta i ciastka pieką;)

    Atina, i czarnusie i bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …