piątek, 16 lipca 2010

Black forest brownies czyli brownies z czereśniami


Bardzo dawno nie było u mnie brownies. Zdaję sobie sprawę, że ciasto czekoladowe w upały to trochę ryzykowny pomysł. Na szczęście w Anglii jest bardzo przyjemnie i ciepło, ale daleko takiej pogodzie do upałów. Zrobiłam więc. Z czereśniami i alkoholizowaną bitą śmietaną. Połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z lekką śmietanką i orzeźwiającymi czereśniami było chyba dobrym zestawieniem, bo ciasto poszło szybciej niż się spodziewałam. Widocznie nie tylko ja zatęskniłam za czekoladowym smakiem.
Black forest brownies czyli brownies z czereśniami



 Black forest brownies czyli brownies z czereśniami

  • 115 g masła
  • 85 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55 g kakao
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 175 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 140 g ciemnych czereśni bez pestek, podzielonych na ćwiartki

Czereśniowa śmietanka:
  • 150 g tłustej śmietanki(double cream)
  • 1 łyżka likieru wiśniowego (kirsch liqueur)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy prostokątna foremkę o wymiarach 28 na 18 cm. Mieszamy razem mąkę i proszek do pieczenia. Masło umieszczamy w rondelku na niewielkim ogniu i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Mieszamy aż stanie się gładkie. Dodajemy jajka, cukier, oba ekstrakty i ubijamy. Dodajemy mąkę i czereśnie. Mieszamy i wykładamy do foremki.
Pieczemy 25-30 minut. Lekko studzimy, kroimy na kwadraty i wyjmujemy z foremki.
Śmietankę i kirsch umieszczamy w wysokiej misce i ubijamy. Na każdy kawałek brownies kładziemy niewielką ilość śmietanki. Ozdabiamy czereśnią.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"


Black forest brownies czyli brownies z czereśniami
Black forest brownies czyli brownies z czereśniami

12 komentarzy:

  1. Ależ ono musi byc pyszne. Wygląda wspaniale, no i to połączenie czekolady i czereśni... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj, ale bym takie deserek zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo upałów mi nigdy nie przechodzi ochota na coś czekoladowego, a takie brownie zjadłabym zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada wprost rewelacyjnie! i napewno jest pyszne:) slinka cieknie od patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepysznie! cudowne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Brownies z czereśniami... Ojj... Rozmarzyłam się!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jeszcze nigdy brownies nie robiłam... Szkoda, że nie mam czereśni...

    OdpowiedzUsuń
  8. i ta także nigdy nie robiłam brownies;D twoje pysznie wyglądają;))

    OdpowiedzUsuń
  9. niesamowite są te zdjecia. to co na nich :-) czekoladowe pyszności.. smakują przy każdej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam! Musi być fantastyczne w smaku! Cudownie wygląda !
    Ja mogę jeść brownies nawet w upały :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ smakowicie wygląda !

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)