Przejdź do głównej zawartości

Black forest brownies czyli brownies z czereśniami


Bardzo dawno nie było u mnie brownies. Zdaję sobie sprawę, że ciasto czekoladowe w upały to trochę ryzykowny pomysł. Na szczęście w Anglii jest bardzo przyjemnie i ciepło, ale daleko takiej pogodzie do upałów. Zrobiłam więc. Z czereśniami i alkoholizowaną bitą śmietaną. Połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z lekką śmietanką i orzeźwiającymi czereśniami było chyba dobrym zestawieniem, bo ciasto poszło szybciej niż się spodziewałam. Widocznie nie tylko ja zatęskniłam za czekoladowym smakiem.
Black forest brownies czyli brownies z czereśniami



 Black forest brownies czyli brownies z czereśniami

  • 115 g masła
  • 85 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55 g kakao
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 175 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 140 g ciemnych czereśni bez pestek, podzielonych na ćwiartki

Czereśniowa śmietanka:
  • 150 g tłustej śmietanki(double cream)
  • 1 łyżka likieru wiśniowego (kirsch liqueur)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy prostokątna foremkę o wymiarach 28 na 18 cm. Mieszamy razem mąkę i proszek do pieczenia. Masło umieszczamy w rondelku na niewielkim ogniu i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Mieszamy aż stanie się gładkie. Dodajemy jajka, cukier, oba ekstrakty i ubijamy. Dodajemy mąkę i czereśnie. Mieszamy i wykładamy do foremki.
Pieczemy 25-30 minut. Lekko studzimy, kroimy na kwadraty i wyjmujemy z foremki.
Śmietankę i kirsch umieszczamy w wysokiej misce i ubijamy. Na każdy kawałek brownies kładziemy niewielką ilość śmietanki. Ozdabiamy czereśnią.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"


Black forest brownies czyli brownies z czereśniami
Black forest brownies czyli brownies z czereśniami

Komentarze

  1. Ależ ono musi byc pyszne. Wygląda wspaniale, no i to połączenie czekolady i czereśni... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj, ale bym takie deserek zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo upałów mi nigdy nie przechodzi ochota na coś czekoladowego, a takie brownie zjadłabym zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada wprost rewelacyjnie! i napewno jest pyszne:) slinka cieknie od patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepysznie! cudowne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Brownies z czereśniami... Ojj... Rozmarzyłam się!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jeszcze nigdy brownies nie robiłam... Szkoda, że nie mam czereśni...

    OdpowiedzUsuń
  8. i ta także nigdy nie robiłam brownies;D twoje pysznie wyglądają;))

    OdpowiedzUsuń
  9. niesamowite są te zdjecia. to co na nich :-) czekoladowe pyszności.. smakują przy każdej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam! Musi być fantastyczne w smaku! Cudownie wygląda !
    Ja mogę jeść brownies nawet w upały :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ smakowicie wygląda !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …