Przejdź do głównej zawartości

Młoda kapusta z zasmażką na maśle


Co roku z wielkim podekscytowaniem czekam na młodą kapustę. To wszak jedno z najpyszniejszych dań letnich. I choć mam swój sposób na przyrządzenie młodej kapusty , to z wielką ciekawością przeglądałam przypisy, które ukazywały się na kulinarnych blogach.
Tym razem postanowiłam wypróbować sposób, w jaki robi ją Olga ze Smaku Imprezy. Kapusta jest bardzo delikatna, z dużą ilością cebuli i koperku, z zasmażką przyrządzona na maśle. Robiłam ją już dwukrotnie. Za każdym razem zjadana była z wielkim apetytem. A o niewielką część, która zostawała na później, toczyły się prawie bitwy;) Pycha.
Młoda kapusta z zasmażką na maśle

 Młoda kapusta z zasmażką na maśle

  • 2 główki młodej kapusty(razem ok 1,5 kg)
  • 4 duże cebule
  • pęczek koperku
  • 100 g masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Kapustę szatkujemy dość grubo. Wrzucamy do garnka i ugniatamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy wodą(ok.1,5 litra). Gotujemy do miękkości kapusty, ok 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i zasmażamy. Zrumienioną zasmażkę dodajemy do kapusty i chwilkę gotujemy. Do gotowej kapusty dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

Komentarze

  1. taka kapusta może dla mnie obiad stanowić, nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny to smak. ja najbardziej lubię tą ugotowaną przez Mamę.

    OdpowiedzUsuń
  3. moja Babcia taką robiła...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz jadłam u znajomej i była przebajeczna. Poxniej próbowała odtworzyc, ale to nie było to. Spróbuje z Twojego przepisu bo brzmi i wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)