poniedziałek, 26 lipca 2010

Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)


Ten chleb to chyba najlepszy jak dotychczas chleb na zakwasie, który upiekłam. Piekę go już systematycznie od jakiegoś czasu i zawsze się nim zachwycam. Chleb wiejski jest bardzo prosty w wykonaniu, choć jak to z zakwasowcami trzeba go zaplanować i swoje odczekać, ale efekt jest fantastyczny. Sprężysty, niezwykle smaczny z chrupiącą skórką, pyszny polski wiejski chleb. Bardzo polecam.

Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)



 Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)

Zaczyn:
  • 30 g płynnego zakwasu żytniego
  • 175 g letniej wody
  • 175 g jasnej maki żytniej

Ciasto:
  • 325 g letniej wody
  • 500 g maki chlebowej pszennej
  • 10 g soli

Składniki na zaczyn mieszamy 8-12 godzin przed pieczeniem.
Wyrośnięty zaczyn mieszamy ze składnikami na ciasto i wyrabiamy ok 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2-4 godzin. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej foremki(lub formujemy bochenek) i pozostawiamy do kolejnego rośnięcia. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200 C i pieczemy ok godziny. Można też wstawić do piekarnika nagrzanego na maksymalna temperaturę i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st C. Pieczemy do momentu gdy bochenek po uderzeniu wyda głuchy odgłos.
Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)
Oryginalny przepis pochodzi z książki Daniela Leadera "Local breads" a znalazłam go na forum cincin.

21 komentarzy:

  1. Piękny chleb i zachęcający wpis, więc na pewno skorzystam z przepisu
    Zapraszam na mój blog na nowy adres
    lubie.gotowac.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki przyjemne (czyt. bez żadnych rzeczy, których zwykle nie posiadam pod ręką;)), tylko znowu nie mam zakwasu... :(
    Ale popatrzę na Twój chlebek i się pozachwycam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ta ksiazke, a mimo tego jakos nie zrobilam jeszcze tego chleba..
    Cudwny, z ladny miazszem... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki jak lubię. Do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę go wypróbować

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. O! mój ulubiony :) pieke nieprzerwanie od kilku miesiecy :) wspanialy prawda? i bardzo uniwersalny

    OdpowiedzUsuń
  7. zazdroszczę Ci takiego pysznego chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebek! Lubię takie chleby, z wielką chęcią zjadłabym kromeczkę, choc jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniały chleb. najwyższy czas reaktywować mój zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dobrze jest znaleźc swój ulubiony przepis na chleb

    OdpowiedzUsuń
  11. Beata, polecam bardzo, ale to bardzo:)

    Mania, chlebek jest rewelacyjny, a mój zakwas od kilku miesięcy stoi w lodówce(zawsze zostawiam 2,3 łyzki) i ma się dobrze;)

    Ivon, i do tego cudnie smakuje:)

    Gosiu, bardzo Ci polecam, jest naprawdę pyszny!:)

    Ptasiu, świetnie, że zrobiłaś! Rzeczywiście to wspaniały chleb:)

    Zayton, koniecznie wypróbuj, nie poprzestaniesz na jednym:)

    Aklat, widziałam go i u Ciebie, cudny chleb i uzależniający, nie chce się nawet próbować innego...:)

    Paula, nie ma co zazdrościć, tylko trzeba sobie upiec;)) Bardzo polecam!

    Majanko, bardzo pyszny chlebek, jeśli go jeszcze nie robiłaś, to polecam:)

    Co_zerka, warto, naprawdę warto to zrobić:)

    Dorota, dziękuję:)

    Asieja, ten chleb ma wielu zwolenników...i dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ewena a mogłabyś zdradzić sposób w jaki przygotowujesz zakwas?

    OdpowiedzUsuń
  13. Katarzyno, właśnie wstawiłam notkę;)

    OdpowiedzUsuń
  14. na mój pierwszy chleb postawiłam, na ten przepis. Kupiłam właśnie potrzebne produkty i gdy tylko kurier przyjedzie - piekę :) pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
  15. Ago, mam nadzieję, że chlebek się udał?...:)

    OdpowiedzUsuń
  16. witam :)
    wyszedł przepyszny :) obdarowanym sąsiadom też bardzo smakował, a ja byłam dumna bo należę do tych mało uzdolnionych kulinarnie. pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  17. witam :)
    przed Świętami już hurtowo jak na mnie, aż 3 bochenki piekę :)Ewena, Wesołych Świąt! Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  18. Aktualnie mój ulubiony, piekę co tydzień od 3 miesięcy i za każdym razem wydaje mi się coraz lepszy :).

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)