Przejdź do głównej zawartości

Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)


Ten chleb to chyba najlepszy jak dotychczas chleb na zakwasie, który upiekłam. Piekę go już systematycznie od jakiegoś czasu i zawsze się nim zachwycam. Chleb wiejski jest bardzo prosty w wykonaniu, choć jak to z zakwasowcami trzeba go zaplanować i swoje odczekać, ale efekt jest fantastyczny. Sprężysty, niezwykle smaczny z chrupiącą skórką, pyszny polski wiejski chleb. Bardzo polecam.

Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)



 Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)

Zaczyn:
  • 30 g płynnego zakwasu żytniego
  • 175 g letniej wody
  • 175 g jasnej maki żytniej

Ciasto:
  • 325 g letniej wody
  • 500 g maki chlebowej pszennej
  • 10 g soli

Składniki na zaczyn mieszamy 8-12 godzin przed pieczeniem.
Wyrośnięty zaczyn mieszamy ze składnikami na ciasto i wyrabiamy ok 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2-4 godzin. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej foremki(lub formujemy bochenek) i pozostawiamy do kolejnego rośnięcia. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200 C i pieczemy ok godziny. Można też wstawić do piekarnika nagrzanego na maksymalna temperaturę i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st C. Pieczemy do momentu gdy bochenek po uderzeniu wyda głuchy odgłos.
Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)
Oryginalny przepis pochodzi z książki Daniela Leadera "Local breads" a znalazłam go na forum cincin.

Komentarze

  1. Piękny chleb i zachęcający wpis, więc na pewno skorzystam z przepisu
    Zapraszam na mój blog na nowy adres
    lubie.gotowac.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki przyjemne (czyt. bez żadnych rzeczy, których zwykle nie posiadam pod ręką;)), tylko znowu nie mam zakwasu... :(
    Ale popatrzę na Twój chlebek i się pozachwycam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ta ksiazke, a mimo tego jakos nie zrobilam jeszcze tego chleba..
    Cudwny, z ladny miazszem... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki jak lubię. Do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę go wypróbować

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. O! mój ulubiony :) pieke nieprzerwanie od kilku miesiecy :) wspanialy prawda? i bardzo uniwersalny

    OdpowiedzUsuń
  7. zazdroszczę Ci takiego pysznego chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebek! Lubię takie chleby, z wielką chęcią zjadłabym kromeczkę, choc jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniały chleb. najwyższy czas reaktywować mój zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dobrze jest znaleźc swój ulubiony przepis na chleb

    OdpowiedzUsuń
  11. Beata, polecam bardzo, ale to bardzo:)

    Mania, chlebek jest rewelacyjny, a mój zakwas od kilku miesięcy stoi w lodówce(zawsze zostawiam 2,3 łyzki) i ma się dobrze;)

    Ivon, i do tego cudnie smakuje:)

    Gosiu, bardzo Ci polecam, jest naprawdę pyszny!:)

    Ptasiu, świetnie, że zrobiłaś! Rzeczywiście to wspaniały chleb:)

    Zayton, koniecznie wypróbuj, nie poprzestaniesz na jednym:)

    Aklat, widziałam go i u Ciebie, cudny chleb i uzależniający, nie chce się nawet próbować innego...:)

    Paula, nie ma co zazdrościć, tylko trzeba sobie upiec;)) Bardzo polecam!

    Majanko, bardzo pyszny chlebek, jeśli go jeszcze nie robiłaś, to polecam:)

    Co_zerka, warto, naprawdę warto to zrobić:)

    Dorota, dziękuję:)

    Asieja, ten chleb ma wielu zwolenników...i dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ewena a mogłabyś zdradzić sposób w jaki przygotowujesz zakwas?

    OdpowiedzUsuń
  13. Katarzyno, właśnie wstawiłam notkę;)

    OdpowiedzUsuń
  14. na mój pierwszy chleb postawiłam, na ten przepis. Kupiłam właśnie potrzebne produkty i gdy tylko kurier przyjedzie - piekę :) pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
  15. Ago, mam nadzieję, że chlebek się udał?...:)

    OdpowiedzUsuń
  16. witam :)
    wyszedł przepyszny :) obdarowanym sąsiadom też bardzo smakował, a ja byłam dumna bo należę do tych mało uzdolnionych kulinarnie. pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  17. witam :)
    przed Świętami już hurtowo jak na mnie, aż 3 bochenki piekę :)Ewena, Wesołych Świąt! Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  18. Aktualnie mój ulubiony, piekę co tydzień od 3 miesięcy i za każdym razem wydaje mi się coraz lepszy :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)