Ten chleb to chyba najlepszy jak dotychczas chleb na zakwasie, który upiekłam. Piekę go już systematycznie od jakiegoś czasu i zawsze się nim zachwycam. Chleb wiejski jest bardzo prosty w wykonaniu, choć jak to z zakwasowcami trzeba go zaplanować i swoje odczekać, ale efekt jest fantastyczny. Sprężysty, niezwykle smaczny z chrupiącą skórką, pyszny polski wiejski chleb. Bardzo polecam.
Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)
Zaczyn:
- 30 g płynnego zakwasu żytniego
- 175 g letniej wody
- 175 g jasnej maki żytniej
Ciasto:
- 325 g letniej wody
- 500 g maki chlebowej pszennej
- 10 g soli
Składniki na zaczyn mieszamy 8-12 godzin przed pieczeniem.
Wyrośnięty zaczyn mieszamy ze składnikami na ciasto i wyrabiamy ok 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2-4 godzin. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej foremki(lub formujemy bochenek) i pozostawiamy do kolejnego rośnięcia. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200 C i pieczemy ok godziny. Można też wstawić do piekarnika nagrzanego na maksymalna temperaturę i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st C. Pieczemy do momentu gdy bochenek po uderzeniu wyda głuchy odgłos.
Oryginalny przepis pochodzi z książki Daniela Leadera "Local breads" a znalazłam go na forum cincin.
Piękny chleb i zachęcający wpis, więc na pewno skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog na nowy adres
lubie.gotowac.com
Składniki przyjemne (czyt. bez żadnych rzeczy, których zwykle nie posiadam pod ręką;)), tylko znowu nie mam zakwasu... :(
OdpowiedzUsuńAle popatrzę na Twój chlebek i się pozachwycam. :)
Oho ho jaki cudny !!!
OdpowiedzUsuńMam ta ksiazke, a mimo tego jakos nie zrobilam jeszcze tego chleba..
OdpowiedzUsuńCudwny, z ladny miazszem... :)
Taki jak lubię. Do zrobienia!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę go wypróbować
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
O! mój ulubiony :) pieke nieprzerwanie od kilku miesiecy :) wspanialy prawda? i bardzo uniwersalny
OdpowiedzUsuńzazdroszczę Ci takiego pysznego chlebka!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek! Lubię takie chleby, z wielką chęcią zjadłabym kromeczkę, choc jedną:)
OdpowiedzUsuńwspaniały chleb. najwyższy czas reaktywować mój zakwas :)
OdpowiedzUsuńPiękny !
OdpowiedzUsuńdobrze jest znaleźc swój ulubiony przepis na chleb
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wspaniały.
OdpowiedzUsuńBeata, polecam bardzo, ale to bardzo:)
OdpowiedzUsuńMania, chlebek jest rewelacyjny, a mój zakwas od kilku miesięcy stoi w lodówce(zawsze zostawiam 2,3 łyzki) i ma się dobrze;)
Ivon, i do tego cudnie smakuje:)
Gosiu, bardzo Ci polecam, jest naprawdę pyszny!:)
Ptasiu, świetnie, że zrobiłaś! Rzeczywiście to wspaniały chleb:)
Zayton, koniecznie wypróbuj, nie poprzestaniesz na jednym:)
Aklat, widziałam go i u Ciebie, cudny chleb i uzależniający, nie chce się nawet próbować innego...:)
Paula, nie ma co zazdrościć, tylko trzeba sobie upiec;)) Bardzo polecam!
Majanko, bardzo pyszny chlebek, jeśli go jeszcze nie robiłaś, to polecam:)
Co_zerka, warto, naprawdę warto to zrobić:)
Dorota, dziękuję:)
Asieja, ten chleb ma wielu zwolenników...i dobrze:)
Ewena a mogłabyś zdradzić sposób w jaki przygotowujesz zakwas?
OdpowiedzUsuńKatarzyno, właśnie wstawiłam notkę;)
OdpowiedzUsuńna mój pierwszy chleb postawiłam, na ten przepis. Kupiłam właśnie potrzebne produkty i gdy tylko kurier przyjedzie - piekę :) pozdrawiam Aga
OdpowiedzUsuńAgo, mam nadzieję, że chlebek się udał?...:)
OdpowiedzUsuńwitam :)
OdpowiedzUsuńwyszedł przepyszny :) obdarowanym sąsiadom też bardzo smakował, a ja byłam dumna bo należę do tych mało uzdolnionych kulinarnie. pozdrawiam. Aga
witam :)
OdpowiedzUsuńprzed Świętami już hurtowo jak na mnie, aż 3 bochenki piekę :)Ewena, Wesołych Świąt! Pozdrawiam. Aga
Aktualnie mój ulubiony, piekę co tydzień od 3 miesięcy i za każdym razem wydaje mi się coraz lepszy :).
OdpowiedzUsuń