sobota, 10 lipca 2010

Muffiny z truskawkami i bitą śmietaną


Co prawda sezon truskawkowy powoli dobiega końca, ale dlaczego nie wykorzystać tych ostatnich truskawek na przyrządzenie muffin? Na dodatek muffin z bitą śmietaną? Po raz kolejny przekonałam się, że latem, najlepsze muffiny, to muffiny z owocami. Lekkie i orzeźwiające. Idealne, gdy na dworze gorąco(choć u nas pogoda jest idealna) a nam tak bardzo chce się czegoś słodkiego.
Muffiny z truskawkami i bitą śmietaną


Muffiny z truskawkami i bitą śmietaną

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła
  • 150 g truskawek
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 250 g śmietanki 18% (single cream)
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Na wierzch:
  • 125 g śmietanki 48% (double cream), oczywiście może być kremówka 36%
  • 12 całych niedużych truskawek

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami).
Truskawki kroimy na małe kawałki. Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier i pokrojone truskawki.
Jajka umieszczamy w oddzielnej misce i lekko ubijamy, dodajemy śmietankę, olej i kdstrakt wanilii. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Umieszczamy w foremkach. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyciągamy na kratkę i studzimy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy muffiny są wystudzone smarujemy wierzch bitą śmietaną a na niej umieszczamy małą truskawkę.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & oher tempting treats"

12 komentarzy:

  1. oooooo, uwielbiam takie z czapeczką! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ta czapeczka z truskawkowym pomponikiem wygląda kusząco!

    Szkoda, że w Polsce zdobycie tak tłustej śmietanki jest praktycznie niemożliwe...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja przepieknie! muffiny, truskawki i bita smietana - wszystko co najlepsze, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka ta muffinka pysznie wypasiona:) cudnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna muffina, super przepis!:) Ja bym pewnie bez śmietany zrobiła, ale i tak mi się podoba ta Twoja:)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaki cupcake:)) Cudny , dawno nie robilam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. super muufiny. moze i ja sie skuszę;))

    OdpowiedzUsuń
  8. to ja poproszę taką jedną pyszność :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja muffinki uwielbiam. bardziej piec niż jeśc :-) a te z białą czapą są cudne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bita śmietanaaaaa! I truskawki! I muffiny! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. z własnoręcznie ubijaną śmietaną a nie gotowcem musi być wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zazdroszczę książki... i muffinki oczywiście też :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)