Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki bardzo szybkie

Kolejne bułki, które wypróbowałam i bardzo polecam. Są nieskomplikowane, neutralne w smaku, szybkie i bardzo smaczne. Piekłam je już kilka razy i z mlekiem w proszku i bez(wtedy pół na pół mleko z wodą). Pokusiłam się nawet o spróbowanie z dodatkiem 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, jak doradza właścicielka bloga, na którym znalazłam ten przepis. Ten dodatek można sobie jednak spokojnie darować. Ja przynajmniej nie wyczułam różnicy.
Bułeczki bardzo szybkie

Bułeczki bardzo szybkie


  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka mleka w proszku lub zamiast 400 ml wody 200 ml wody i 200 ml mleka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli


Mąkę, drożdże, sól, cukier i mleko w proszku umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy olej i płyny. "Gnieciemy" ciasto za pomocą haka ok 10 minut.
Przenosimy ciasto na lekko naoliwiony blat lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut. Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut( aż podwoją objętość). Pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez chwile na blasze i wykładamy na kratkę.

Bułeczki bardzo szybkie

Komentarze

  1. Chciałam Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne, mięciukie w środku, juć czuję ich smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne bułeczki, koniecznie do wypróbowania:)
    Ślicznie, tak mięciutko się prezentują:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Drugie zdjęcie powala. Bułki lubię, szczególnie drożdżowe, podoba mi się ich zapach.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te bułeczki! lubię takie przede wszystkim na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie gładziutkie, jaśniutkie..
    pod dżem idealne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, ostatnio robie namiętnie bułki i buleczki, te tez wypróbuję. Prezentuja się ślicznie przy tym kubasku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja co prawda zdecydowanie wolę pieczywo "dłuższe" i bardziej konkretne, ale... kiedy nóż na gardle, to nie ma nic lepszego niż takie bułeczki! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyszłam pozachwycać się... kubkiem tym razem :)
    PRZEPIĘKNY! Czy on ma taką chropowatą teksturę?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję serdecznie wszystkim za komentarze:))

    Polka, cieszę się, że Ci się podoba mój kubek:)) Mam ich 4 i to mój pierwszy komplet kupiony w UK. Piję w nim codziennie moją pierwszą kawę tzw."sypaną". Musi być obowiązkowo w tym kubku, bo w innym mi nie smakuje. Do kawy rozpuszczalnej używam już innych kubków;) A tekstura jest owszem chropowata, ale leciutko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam i okazało się, że znalazłam swoje bułki doskonałe :)
    http://przystole.blox.pl/2013/01/Bulki-szybkie-i-doskonale.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Bułki upieczone.Jak dla mnie rewelacyjne.Szukałam takich lekkich bułek bez jajka.
    Są wspaniałe i na razie innych szukać nie będę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapomnieliśmy o chlebie wczoraj a dziś od rana pada. Z dwójką małych dzieci ciężko wyjść w taką pogodę więc pomyślałam że może zrobię bułki (zawsze w zapasie mam drożdże instant) pierwszy raz!!! I znalazłam tego oto bloga. I bardzo się cieszę. Bułeczki są doskonałe i szybko się je robi. A moje dziewczynki zajadają się że aż miło patrzeć :) Są doskonałe!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że pieczecie i bułeczki smakują!

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …