Bułeczki bardzo szybkie

Kolejne bułki, które wypróbowałam i bardzo polecam. Są nieskomplikowane, neutralne w smaku, szybkie i bardzo smaczne. Piekłam je już kilka razy i z mlekiem w proszku i bez(wtedy pół na pół mleko z wodą). Pokusiłam się nawet o spróbowanie z dodatkiem 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, jak doradza właścicielka bloga, na którym znalazłam ten przepis. Ten dodatek można sobie jednak spokojnie darować. Ja przynajmniej nie wyczułam różnicy.
Bułeczki bardzo szybkie

Bułeczki bardzo szybkie


  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka mleka w proszku lub zamiast 400 ml wody 200 ml wody i 200 ml mleka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli


Mąkę, drożdże, sól, cukier i mleko w proszku umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy olej i płyny. "Gnieciemy" ciasto za pomocą haka ok 10 minut.
Przenosimy ciasto na lekko naoliwiony blat lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut. Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut( aż podwoją objętość). Pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez chwile na blasze i wykładamy na kratkę.

Bułeczki bardzo szybkie

Komentarze

  1. Chciałam Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne, mięciukie w środku, juć czuję ich smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne bułeczki, koniecznie do wypróbowania:)
    Ślicznie, tak mięciutko się prezentują:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Drugie zdjęcie powala. Bułki lubię, szczególnie drożdżowe, podoba mi się ich zapach.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te bułeczki! lubię takie przede wszystkim na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie gładziutkie, jaśniutkie..
    pod dżem idealne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, ostatnio robie namiętnie bułki i buleczki, te tez wypróbuję. Prezentuja się ślicznie przy tym kubasku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja co prawda zdecydowanie wolę pieczywo "dłuższe" i bardziej konkretne, ale... kiedy nóż na gardle, to nie ma nic lepszego niż takie bułeczki! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyszłam pozachwycać się... kubkiem tym razem :)
    PRZEPIĘKNY! Czy on ma taką chropowatą teksturę?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję serdecznie wszystkim za komentarze:))

    Polka, cieszę się, że Ci się podoba mój kubek:)) Mam ich 4 i to mój pierwszy komplet kupiony w UK. Piję w nim codziennie moją pierwszą kawę tzw."sypaną". Musi być obowiązkowo w tym kubku, bo w innym mi nie smakuje. Do kawy rozpuszczalnej używam już innych kubków;) A tekstura jest owszem chropowata, ale leciutko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam i okazało się, że znalazłam swoje bułki doskonałe :)
    http://przystole.blox.pl/2013/01/Bulki-szybkie-i-doskonale.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Bułki upieczone.Jak dla mnie rewelacyjne.Szukałam takich lekkich bułek bez jajka.
    Są wspaniałe i na razie innych szukać nie będę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapomnieliśmy o chlebie wczoraj a dziś od rana pada. Z dwójką małych dzieci ciężko wyjść w taką pogodę więc pomyślałam że może zrobię bułki (zawsze w zapasie mam drożdże instant) pierwszy raz!!! I znalazłam tego oto bloga. I bardzo się cieszę. Bułeczki są doskonałe i szybko się je robi. A moje dziewczynki zajadają się że aż miło patrzeć :) Są doskonałe!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że pieczecie i bułeczki smakują!

      Usuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)