Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki bardzo szybkie

Kolejne bułki, które wypróbowałam i bardzo polecam. Są nieskomplikowane, neutralne w smaku, szybkie i bardzo smaczne. Piekłam je już kilka razy i z mlekiem w proszku i bez(wtedy pół na pół mleko z wodą). Pokusiłam się nawet o spróbowanie z dodatkiem 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, jak doradza właścicielka bloga, na którym znalazłam ten przepis. Ten dodatek można sobie jednak spokojnie darować. Ja przynajmniej nie wyczułam różnicy.
Bułeczki bardzo szybkie

Bułeczki bardzo szybkie


  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka mleka w proszku lub zamiast 400 ml wody 200 ml wody i 200 ml mleka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli


Mąkę, drożdże, sól, cukier i mleko w proszku umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy olej i płyny. "Gnieciemy" ciasto za pomocą haka ok 10 minut.
Przenosimy ciasto na lekko naoliwiony blat lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut. Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut( aż podwoją objętość). Pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez chwile na blasze i wykładamy na kratkę.

Bułeczki bardzo szybkie

Komentarze

  1. Chciałam Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne, mięciukie w środku, juć czuję ich smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne bułeczki, koniecznie do wypróbowania:)
    Ślicznie, tak mięciutko się prezentują:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Drugie zdjęcie powala. Bułki lubię, szczególnie drożdżowe, podoba mi się ich zapach.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te bułeczki! lubię takie przede wszystkim na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie gładziutkie, jaśniutkie..
    pod dżem idealne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, ostatnio robie namiętnie bułki i buleczki, te tez wypróbuję. Prezentuja się ślicznie przy tym kubasku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja co prawda zdecydowanie wolę pieczywo "dłuższe" i bardziej konkretne, ale... kiedy nóż na gardle, to nie ma nic lepszego niż takie bułeczki! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyszłam pozachwycać się... kubkiem tym razem :)
    PRZEPIĘKNY! Czy on ma taką chropowatą teksturę?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję serdecznie wszystkim za komentarze:))

    Polka, cieszę się, że Ci się podoba mój kubek:)) Mam ich 4 i to mój pierwszy komplet kupiony w UK. Piję w nim codziennie moją pierwszą kawę tzw."sypaną". Musi być obowiązkowo w tym kubku, bo w innym mi nie smakuje. Do kawy rozpuszczalnej używam już innych kubków;) A tekstura jest owszem chropowata, ale leciutko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam i okazało się, że znalazłam swoje bułki doskonałe :)
    http://przystole.blox.pl/2013/01/Bulki-szybkie-i-doskonale.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Bułki upieczone.Jak dla mnie rewelacyjne.Szukałam takich lekkich bułek bez jajka.
    Są wspaniałe i na razie innych szukać nie będę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że bułki smakują:)

      Usuń
  13. Zapomnieliśmy o chlebie wczoraj a dziś od rana pada. Z dwójką małych dzieci ciężko wyjść w taką pogodę więc pomyślałam że może zrobię bułki (zawsze w zapasie mam drożdże instant) pierwszy raz!!! I znalazłam tego oto bloga. I bardzo się cieszę. Bułeczki są doskonałe i szybko się je robi. A moje dziewczynki zajadają się że aż miło patrzeć :) Są doskonałe!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że pieczecie i bułeczki smakują!

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …