Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z masłem orzechowym i rodzynkami

Ciasteczka piekę rzadko, ale wciąż obiecuje sobie, że to zmienię. Przyznaję, że wolę wyciągnąć rękę po kawałek ciasta niż ciastko. Ale okazuje się, że nie wszyscy podzielają to zdanie i chociażby ze względu na domowników postaram się trochę częściej piec takie małe co nieco. Ciasteczka z masłem orzechowym i rodzynkami są kruche, o delikatnym arachidowym smaku i z dużą ilością rodzynek.
Ciasteczka z masłem orzechowym i rodzynkami

Ciasteczka z masłem orzechowym i rodzynkami

  • 125 g masła, miękkiego
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko
  • 150 g mąki, przesianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g masła orzechowego z kawałkami orzechów(peanut crunchy)
  • 175 g rodzynek

Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy dwie blachy (wyłożyłam papierem do pieczenia). Wszystkie składniki za wyjątkiem rodzynek ubijamy do białości. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
Na blachę wykładamy kopiastą łyżeczkę masy, pozostawiając miejsce między ciastkami. Pieczemy ok 15 minut .
Pozostawiamy na blasze do lekkiego ostygnięcia, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki "Cakes and bakes".

Komentarze

  1. najpierw agrest, teraz masło orzechowe- chyba mamy podobne gusta;D

    piękne ciasteczka;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie jest zupełnie odwrotnie.. ciasteczek jest dużo, ciasta tylko czasem. i to tylko na specjalne okazje. uwielbiam masło orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupowanie masła orzechowego jest dla mnie niebezpieczne niczym bomba atomowa. Za bardzo go lubię... ;))

    Ciasteczka smakowite!

    Swoją droga - i ja wolę piec ciasta. A jeszcze bardziej chleby...

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię smak orzechowego masła w ciasteczkach ,a twoje wyglądają tak domowo , pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Masło orzechowe i rodzynki...Poezja...:) I ten cudowny domowy wygląd,yummy!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam to, co Zaytoon - masło orzechowe w mojej obecności znika bardzo szybko.
    Nie wiem dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Eweno, piecz więcej ciasteczek! Robisz to doskonale. Cudowny przepis i apetyczne ciacha:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają te ciasteczka i na pewno takie są:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciastella, agrest to zawsze, masło orzechowe już tylko od czasu do czasu;) Dziękuje i pozdrawiam:)

    Asiejko, ja rzeczywiście zauważyłam, żeś Ty bardzo ciasteczkowa dziewczyna;) A ja chyba pójdę w Twoje ślady, bo to fajna zabawa:)

    Zayton, doszło do tego, że piekarnik to u mnie chodzi codziennie. Na szczęście na upały nie narzekam;)

    Margot, mnie też czasem nachodzi na takie orzechowe smaki:)

    Jul, domowe wszystko lepsze, nawet ciasteczka:)

    Arven, hihi, ja to mam z wieloma słodkościami:)

    Majano, będę piekła, obiecuję;) ale do doskonałosci to im jeszcze daleko...;))

    Cudawianki, fajne są:)

    Atina, no pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …