Przejdź do głównej zawartości

Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

Swego czasu bardzo często w moim ulubionym supermarkecie kupowałam tzw turnovers z malinami i bitą śmietaną. Uwielbiałam to ciastko. Ostatnio kupiłam je ponownie, ale jakież było moje zdziwienie, gdy owszem dżem malinowy pozostał, ale znikła bita śmietana(a ciastko staniało). Udało mi się jednak znaleźć przepis na podobne ciastko i szybko zaadaptować go na moje potrzeby. Robiłam je jak na razie 2 razy i na pewno zrobię nie raz, bo cieszy się ono u nas niezwykłym powodzeniem(znika błyskawicznie). Trochę na skróty, bo z gotowego ciasta francuskiego, ale to naprawdę pyszne ciacho. Polecam.

Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

 Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

  • 450 g gotowego ciasta francuskiego(najlepiej zrolowanego)
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 284 lub 300 ml(opakowanie) double lub whipping cream(śmietanki do ubijania)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 12 łyżeczek dżemu malinowego
  • cukier demarara do posypania

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Blat lekko posypujemy mąką i rozkładamy na nim ciasto(lub wałkujemy jeśli mamy nie zrolowane, na prostokąt), wykrawamy nożem 6 kwadratów a każdy z kwadratów kroimy na pół, aby powstał trójkąt. Trójkąty przenosimy na blachę, smarujemy mlekiem(lub jajkiem wymieszanym z wodą), posypujemy cukrem demarara(lub zwykłym). Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 W międzyczasie ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru i ekstraktem wanilii. Wystudzone trójkąty przekrawamy wzdłóż na pół, smarujemy dolną połówkę dżemem nakładamy czubatą łyżkę śmietany i przykrywamy drugim kawałkiem trójkąta.

Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną
 

Komentarze

  1. W sam raz na niedzielny deser. Musze spróbować i to zaraz :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... cos a'a ptysie, nieprawdaż? świetne! ciekawy trik na deser, naprawdę mi sie podoba ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wygląda! 'Włomotałabym' jak nic! nawet kosztem tygodnia głodówki ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, pyszne ciacha! i wygladaja bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo tu słodko dziś
    pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. taka mała, słodka rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest cudowne. To zdecydowanie mój smak. Piękne... Mogłabym się wgryźć a potem rozpłynąć...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciacho przypomina nieco 'Fornetti', które można u nas (z resztą nie tylko u nas) dostać. Jeżeli przypomina jego smak, to bez wątpienia jest idealne!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a właśnie, zay ma rację.
    maliny kochane <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Błyskawiczna produkcja słodkości to jest to co lubię :)Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  11. Bita śmietana to moje "soul food". Balsam na moją duszę. Uwielbiam wszystko, co ma bitą śmietanę, w każdej ilości ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, prezentują się genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję ślicznie za Wasze komentarze:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …