Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka z pianką

Jedyne ciasto, którego naprawdę serdecznie kiedyś nie znosiłam, to była szarlotka. Zdarzyło się jednak, że spróbowałam upiec ją sama i w tym celu skorzystałam z przepisu na "szarlotkę Ani", zamieszczonego w jednej z książeczek serii Biblioteczki Poradnika Domowego, z ciastami owocowymi w tytule. Ta szarlotka była pyszna! Piekłam ją wiele razy, wciąż z tego samego przepisu. Niestety, książeczka ta gdzieś mi zaginęła. W internecie znalazłam podobny przepis, na szarlotkę Ani. Nazwa się zgadza, ale nie mam stuprocentowej pewności, że to jest ten sam przepis, choć brzmi znajomo. Szarlotka w każdym bądź razie jest bardzo dobra. W przepisie wprowadziłam niewielkie zmiany.
A może ktoś z Was, jest w posiadaniu tej książeczki?  Byłabym bardzo wdzięczna za udostępnienie przepisu:)
Szarlotka z pianką


Szarlotka z pianką
  • 1 kg winnych jabłek 
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • garstka rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru, szczyptą soli, śmietaną, żółtkami i masłem. Szybko zagniatamy ciasto. Jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy 1/2 szklanki cukru oraz rodzynki. Mieszamy. Średniej wielkości blachę natłuszczamy, wykładamy na nią połowę ciasta a na to dodajemy masę z jabłek. Białka ubijamy na pianę z pozostałym cukrem. Wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto kruszymy bezpośrednio na masę z białek.
Pieczemy w temperaturze 180 st°C przez 40-50 minut.

Komentarze

  1. Piękna szarlotta :) Trzymam kciuki za znalezienie tajemniczej książeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Poproszę kawałek do kawki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To taki cudnie klasyczny przepis... A nie lubić szarlotki? Dla takiej ich wielbicielki, jak ja, niechęć do tego ciasta zdaje się być niemożliwą! ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciacho:) Nie ma to jak szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam ta ksiazeczke.Przepis jest prawie taki sam z jedyna roznica ze zamiast cynamonu jest tutaj aromat smietankowy. I jablka trzeba obrac , zetrzec na tarce , oslodzic , dodac umyte i osaczone rodzynki i zapach. Wymieszac.
    Do bialek w trakcie ubijania z cukrem trzeba dodac szczypte soli.Poza tymi roznicami wszystko jest tak samo ,skladniki, ilosci i procedury robienia.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudna szarlotka:) taka wlasnie lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotki! Twoja Ewuniu wygląda bardzo pysznie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudna ta szarlotka, a pianka bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przyjemnie docenic smak szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. chodziła za mną w tym tygodniu właśnie taka szarlotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam szarlotkę w każdej postaci. pozdrawiam Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…