Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka z pianką

Jedyne ciasto, którego naprawdę serdecznie kiedyś nie znosiłam, to była szarlotka. Zdarzyło się jednak, że spróbowałam upiec ją sama i w tym celu skorzystałam z przepisu na "szarlotkę Ani", zamieszczonego w jednej z książeczek serii Biblioteczki Poradnika Domowego, z ciastami owocowymi w tytule. Ta szarlotka była pyszna! Piekłam ją wiele razy, wciąż z tego samego przepisu. Niestety, książeczka ta gdzieś mi zaginęła. W internecie znalazłam podobny przepis, na szarlotkę Ani. Nazwa się zgadza, ale nie mam stuprocentowej pewności, że to jest ten sam przepis, choć brzmi znajomo. Szarlotka w każdym bądź razie jest bardzo dobra. W przepisie wprowadziłam niewielkie zmiany.
A może ktoś z Was, jest w posiadaniu tej książeczki?  Byłabym bardzo wdzięczna za udostępnienie przepisu:)
Szarlotka z pianką


Szarlotka z pianką
  • 1 kg winnych jabłek 
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • garstka rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru, szczyptą soli, śmietaną, żółtkami i masłem. Szybko zagniatamy ciasto. Jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy 1/2 szklanki cukru oraz rodzynki. Mieszamy. Średniej wielkości blachę natłuszczamy, wykładamy na nią połowę ciasta a na to dodajemy masę z jabłek. Białka ubijamy na pianę z pozostałym cukrem. Wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto kruszymy bezpośrednio na masę z białek.
Pieczemy w temperaturze 180 st°C przez 40-50 minut.

Komentarze

  1. Piękna szarlotta :) Trzymam kciuki za znalezienie tajemniczej książeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Poproszę kawałek do kawki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To taki cudnie klasyczny przepis... A nie lubić szarlotki? Dla takiej ich wielbicielki, jak ja, niechęć do tego ciasta zdaje się być niemożliwą! ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciacho:) Nie ma to jak szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam ta ksiazeczke.Przepis jest prawie taki sam z jedyna roznica ze zamiast cynamonu jest tutaj aromat smietankowy. I jablka trzeba obrac , zetrzec na tarce , oslodzic , dodac umyte i osaczone rodzynki i zapach. Wymieszac.
    Do bialek w trakcie ubijania z cukrem trzeba dodac szczypte soli.Poza tymi roznicami wszystko jest tak samo ,skladniki, ilosci i procedury robienia.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudna szarlotka:) taka wlasnie lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotki! Twoja Ewuniu wygląda bardzo pysznie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudna ta szarlotka, a pianka bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przyjemnie docenic smak szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. chodziła za mną w tym tygodniu właśnie taka szarlotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam szarlotkę w każdej postaci. pozdrawiam Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)