Przejdź do głównej zawartości

Zakwas

Zakwasu naprawdę nie ma co się bać. Jego przygotowanie jest może nieco uciążliwe( i ten nieprzyjemny zapach, który na szczęście zamienia się z chwilą, gdy zakwas jest już gotowy, w bardzo przyjemny aromat jabłka), zwłaszcza dla kogoś, kto robi go pierwszy raz, ale myśl o pysznym chlebie na zakwasie, doda nam cierpliwości. Po 6 dniach zakwas jest gotowy. Możemy go teraz wykorzystać niezliczoną ilość razy piekąc chleby.
Taki pierwszy świeży zakwas, możemy zużyć prawie w całości, pamiętając o zostawieniu chociaż 2 łyżek na dnie słoika(ja w swojej niewiedzy, mój pierwszy w życiu zakwas zużyłam cały i musiałam 6 dniową czynność powtarzać;).
W ten sposób przygotowany zakwas, to nasza baza na kolejny zaczyn zakwasowy, do której na 12 godzin przed planowanym pieczeniem dodajemy odpowiednią ilość mąki i wody(wg przepisu z jakiego będziemy piec chleb). Pamiętamy oczywiście o pozostawieniu 2 łyżek na dnie słoika...i do lodówki.
Gdy nie pieczemy zbyt często, trzeba tylko pamiętać o dokarmieniu zakwasu mniej więcej raz na 10 dni(mnie zdarzyło się o nim zapomnieć i niestety nadawał się do wyrzucenia...musiałam 6-dniową procedurę rozpoczynać od początku). Wyjmujemy wtedy go z lodówki, dosypujemy np 2 łyżki mąki żytniej i 2 łyżki wody, zostawiamy na 12 godzin i ponownie wstawiamy do lodówki.
Przepis na zakwas z mąki żytniej razowej z Wekkendowej Piekarni po Godzinach
Zakwas

Przepis na zakwas

Dzień 1:
225 g mąki żytniej razowej
225 g wody
Mieszamy wszystkie składniki na gładką pastę, zakrywamy naczynie(najlepiej duży słoik) szczelnie folią kuchenną i zostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu(23-27 st C)

Dzień 2:
112 g mieszanki z dnia poprzedniego(czyli 1/4 tego, co nam urosło, resztę wyrzucamy)
112 g mąki żytniej razowej
112 g wody

Mieszamy 1/4 mieszanki z dnia poprzedniego(czyli 112 g) z taką samą ilością mąki i wody. Przykrywamy i zostawiamy na 24 godziny.

Dzień 3:
112 g mieszanki z dnia poprzedniego(czyli 1/3 tego co nam urosło 2 dnia) z taką samą ilością mąki i wody. Przykrywamy i zostawiamy w cieple na 24 godziny.

W dzień 4, 5 i 6 powtarzamy czynność z dnia 3, z taką samą ilością składników a więc po 112 g mieszanki z poprzedniego dnia, i takiej samej ilości mąki i wody.

Po 6 dniach zakwas jest już gotowy i pięknie pachnie jabłkiem:)

Komentarze

  1. Zakwas ważna rzecz w domu każdego kto piecze chlebki...ja tez długo zwlekałam...ale...nie żałuje że w koncu się wzięłam do roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, masz zakwasik! Jak fajnie Ewenko! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzcinowisko, ja też nie załuję, a po ostatnio upieczonym chlebku, postanowiłam, że piec będę częściej

    Majanko, to zdjęcie trzeciego już, ale tego będę pilnowała;))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja się jakoś boję, ale może się w końcu odważę jak będę mieć kilka dni wolnego (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Danusia, zachęcam bardzo, a dni wolne naprawdę nie sa potrzebne, ja nastawiałam codziennie bardzo późnym wieczorem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a jak długo można trzymać ten gotowy zakwas w lodówce?
    chcę w końcu zacząć moją chlebową produkcję, ale bardzo się boję, że coś zepsuję :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Super zakwasik. Ja też już taki mam. W lodówce sobie stoi i czeka na chlebki. A na zakwasie to tyle możliwości pieczenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. przymierzam sie do zakwasu juz jakis czas, ale w koncu sie zbiore i zrobie, a potem bedzie pyszny chlebus:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamietam moje zakwasowe poczatki... Jak ja sie balam o to czy mi wyjdzie :)) I jeszcze wtedy, kiedy wyjechalam a moj M. prawie mi go zakatrupil :)) Cale szczescie, ze nic sie nie stalo i pieke na tym zakwasie do dzis (wlasnie wczoraj zrobilam zaczyn na chleb:)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też robiłam z tego przepisu i nawet mi wyszłedł:) I chleby tez na nim piekłam:)I jutro mam zamiar:)

    OdpowiedzUsuń
  11. powodzenia w pieczeniu chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiesz, Ewenko, że zmobilizowałaś mnie aby swój zakwasik odnowić?
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kini, zakwas można trzymać w lodówce nawet kilka lat, pod warunkiem, że się go od czasu do czasu dokarmia, powiedzmy co 10 dni(jeśli regularnie pieczesz chleby, to oczywiście nie ma takiej potrzeby). Mój poprzedni stał ponad rok, no ale trochę o nim zapomniałam i musiałam zrobić nowy;)
    Zachęcam Cię bardzo do zrobienia zakwasu, bo takie chleby są pyszne. W razie problemów śmiało pytaj:)

    Kamila, nie wyobrażam sobie, że mogłabym teraz go nie mieć:)

    Aga, koniecznie zrób. Takie chleby są pyszne!:)

    Majka, ja też miałam trochę problemów i pytań na początku, a teraz sobie nie wyobrażam nie mieć zakwasu pod ręką.
    Ja nastawiam zaczyn dzisiaj na noc, jutro będę piekła:) Pozdrawiam Cie również bardzo ciepło:)

    Wiosenka, to super, że tak wszystko wychodzi! Ja mój kolejny chleb piekę jutro:)

    Paula, dziękuję, jutro piekę kolejny:)

    Ewelajna, o, to się bardzo cieszę Ewelajno i pozdrawiam Cię również:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już zapisałam i już się trochę mniej boję tego swojego pierwszego chleba ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To cieszę się i życzę powodzenia! Na pewno się uda!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …