Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i limonką

Z ciastami marchewkowymi jest podobnie jak z bananowymi. Zawsze wilgotne, zawsze smaczne, zawsze udane. Nie inaczej i tym razem. Ciasto przełożone jest cienką warstwą masy z serka mascarpone i soku z limonki. Ta sama masa pokrywa wierzch ciasta, tylko już nieco grubszą warstwą. Całość jak dla mnie pyszna. Słodka, ale dodatek soku z cytryny i limonki trochę tę słodycz łamie. Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i limonką polecam nie tylko na co dzień, ale również na bardziej wykwintne okazje.
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i limonką


Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i limonką

  • 180 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 180 g jasnego cukru muscovado
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 duże jajka
  • 200 g grubo startej marchewki
  • 85 g orzechów włoskich bez skorupek, grubo pokrojonych

Wierzch i przełożenie:
  • 1 limonka
  • 200-225 g serka mascarpone
  • 100 g masła, miękkiego
  • 85-100 g cukru pudru lub jasnego cukru muscovado( u mnie ten drugi)
  • sok z cytryny, do smaku

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Ubijamy razem cukier, olej i jajka, aż masa będzie gładka. Masę mieszamy łyżką z utartą marchewką, pokrojonymi orzechami a na koniec z przesiana mąki, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Wylewamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40 minut. Studzimy w foremce.
Przygotowujemy wierzch. Ubijamy serek mascarpone z masłem, cukrem i startą skórką z limonki(odrobinę zostawiamy do posypania ciasta). Dodajemy sok z cytryny i limonki, ilość w zależności od tego, czy chcemy mniej lub bardziej kwaśną masę. Kroimy ciasto na pół tak, aby powstały dwa krążki i przekładamy niewielką ilością masy serowej. Wierzch smarujemy grubo masą i posypujemy skórką z limonki. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i limonką

Przepis z książki Tamasin Day-Lewis "Supper for a song"

Komentarze

  1. Uwielbiam ciasta marchewkowe. Z kremem z mascarpone jeszcze nie robiłam, dotąd tylko te z Philadelphią i mam miłe wspomnienia ;). Limonka brzmi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam i którego od razu stałam się fanką. Również robiłam tylko z serkiem Philadelphia, ale z mascarpone i limonką prezentuje się bardzo smacznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. marchewkowe ciasta lubię.Twoje wygląda niezwykle apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Uwielbiam marchewkowe ciasta. I ten serek do tego, pysznosci!
    Pozdrówki Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto... zapowiada się nieprawdopodobnie wyśmienicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja sie zawsze wstydze przyznac, ze ciasta marchewkowego jeszcze nie pieklam... Ba, nawet nie jadlam. Musze sie wreszcie skusic bo kiedy patrze na te pyszne zdjecia to nie moge przezyc, ze tyle trace :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione. I mascarpone. Ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie wilgotne wypieki (:

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawe ciasto :)
    zapraszam do przyłączenia się do akcji "warzywa w słodyczach" na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubie marchewkowe wypieki, a jeszcze z taka pierzynka... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ewenko kochana, życzę Wam zdrowych, wesołych Świąt Wielkanocnych!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. :) Robię podobne, ale wykorzystuję 450 g sera na serniki i przekładam ciasto masą w połowie - dodatkowo :) Każde ciasto marchewkowe jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto REWELACJA!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. ...to chyba proporcje na małą blaszkę,Nie lubię wypieków w proporcjach na jedno posiedzenie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …