Przejdź do głównej zawartości

Babka łatwa

Jeśli ktoś koniecznie chce upiec babkę, a nie bardzo wie jaką, to polecam tą właśnie. Prosta, smaczna i szybka. Maślana(w oryginalnym przepisie jest margaryna, ale ja nie używam margaryny, z różnych powodów), z lekko cytrynową nutką, puszysta a jednocześnie wilgotna, rozpływająca się w ustach. Nie wiem, jak długo ta bardzo łatwa babka utrzyma swą świeżość, ale sądząc po tempie w jakim jest konsumowana(choć zaledwie godzinę temu wyjęłam ją z piekarnika) nie doczeka jutra. Babkę można polukrować lub polać polewą czekoladową albo tak jak u mnie posypać cukrem pudrem
Wszystkim Wam życzę sensownych Świąt!
Babka łatwa


Babka łatwa - przepis
Babka łatwa
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 szklanki maki pszennej, przesianej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Dodajemy obie mąki i proszek. Delikatnie mieszamy po czym powoli wlewamy roztopione i wystudzone masło. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C ok 45 minut, lub do suchego patyczka.
Zmodyfikowany przepis z Biblioteczki Poradnika Domowego

Komentarze

  1. Śliczna! Wesołych i smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie puchato wyglada! :)

    Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczna ta Twoja babeczka :)

    Spokojnych i rodzinnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosta, ale jaki efekt... Udanego świątecznego wypoczynku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ładna babeczka
    wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  6. ech, jaka ładniutka :) Wesołych i smacznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego najlepszego, zdrowych i wesołych Swiąt

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewenko, ja babkę już mam, ale Twojej spróbowałabym z chęcią:)

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładna babeczka Ewenko!:))
    Radości w te Święta !:**

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewenko, radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych.

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybko i smacznie,podoba mi sie!
    Zdrowych i wesolych Swiat!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. babeczka wygląda cudownie!
    Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Ewenko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałych i kolorowych Świąt Wielkiej Nocy!

    A babeczka wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  14. cudna baba!!!

    Świąt pełnych spokoju, radości i miłości:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ładna babka. radosnych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Skoro wilgotna, to piszę się na nią bez pytań. Uroczo wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Wam bardzo serdecznie za życzenia!

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepraszam, już dopisałam, jedna szklanka;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)