Przejdź do głównej zawartości

Hot cross buns - przepis

To moje pierwsze hot cross buns czyli bułeczki z krzyżem, choć znane mi od dawna, bo w Anglii, choć to tradycyjne angielskie wielkanocne bułeczki, można je kupić przez cały rok. Lekko słodkie, mocno przyprawione, z wybijającym się smakiem goździków i kandyzowaną skórką. Chociaż nie wyszła mi pasta(za rzadka) a bułeczki popękały, to jednak nie przeszkodziło to w degustacji pięknie wyrośniętych i smacznych, korzennych bułeczek. Na pewno wypróbuję jeszcze nie jeden przepis na te bułeczki.
Hot cross buns



Hot cross buns - przepis
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 500g (4 szklanki) mąki
  • 125 ml wody, ciepłej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 50 g(1/4 szklanki) cukru
  • 50 g kurantek(małych, ciemnych rodzynek)
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • 125 ml(1/2 szklanki) mleka, ciepłego

na krzyż:

  • 30 g (1/4 szklanki) wody
  • 40 g(1/3 szklanki) cukru pudru
  • 3 łyżki wody(proponuję zmniejszyć, moja masa była za rzadka)

na glazurę:

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody

Do dużej miski wsypujemy makę, mieszamy z drożdżami, solą, cynamonem goździkami i zielem angielskim. Dodajemy 5o g cukru, kurantki i kandyzowane skórki. Dobrze mieszamy.
W środku mieszanki robimy wgłębienie i wlewamy w nie 125 ml ciepłej wody i rozpuszczone masło. Dodajemy jajko i zagniatamy, dodając stopniowo ciepłe mleko, gładkie, zwarte ciasto.Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Zagniatamy krótko ponownie i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części tworzymy kulkę, lekko spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
Tępą strona noża odciskamy na wierzchu bułeczek krzyż.
Piekarnik nastawiamy na 220 st C
Na krzyż, mieszamy mąkę, cukier i wodę(w przepisie 3 łyżki, polecam zacząć od 1 i stopniowo ewentualnie dodawać) tak, aby powstała gęsta pasta. Pastę wkładamy do woreczka z odciętym rożkiem i wypełniamy nią zaznaczony nożem krzyż.. Pieczemy 20-25 minut.
Na glazurę, podgrzewamy cukier z 4 łyżkami wody, aż do rozpuszczenia cukru. Smarujemy bułeczki i podajemy lekko ostudzone.
Hot cross buns
Przepis z książki "Taste. Baking"

Komentarze

  1. Witaj Eweno :)
    ja także, kiedy piekłam te bułki pastę zrobiłam zbyt rzadką. Nie wyglądały zbyt pięknie ale smakowi to nie zaszkodziło :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja za pierwszym razem zrobiłam paste zbyt gęstą :-) I też smakowały wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piekłam jeszcze. Wszystko przede mna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszędzie za mną chodzą...nie piekłam ale wygląda na to że chyba muszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a.grey, witaj Anitko:), może następnym razem będzie lepiej:)

    Ania, u mnie nie dosc że krzyże rzadkie, to jeszcze pęknięte, ale rzeczywiście, na smak to nie wpłynęło:)

    Wiosenka, jak to dobrze, że jeszcze tyle przepisów przed nami;)...a bułeczki polecam:)

    Trzcinowisko, jak chodzą, to koniecznie musisz...;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobają mi się te bułeczki bardzo :)) Niedawno były u Atinki, kusicie mnie nimi ,że szok :))
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko...i tak wiem, że się kiedyś skusisz...;-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba się skuszę! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma to jak domowe, pyszne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewenko, one wciąż jeszcze przede mną... Ale już coraz bliżej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bułeczki rewelacyjne, tez je przygotowywałam w tym roku:) Pięknie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich jeszcze nie robiłam, ale wyobraziłam sobie ich aromat - musiały naprawdę pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kolejny raz widzę te cudne bułeczki z krzyżykiem, od jakiegoś czasu już za mną chodzą,chyba się odwrócę i jedna złapię, ale mnie skusiłaś ewenko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kamila, polecam!:)

    Paula, prawda?...:)

    Ewelajna, jesli lubisz korzenne smaki, to polecam...przede mną też jeszcze masa słodkości do wypróbowania:)

    Atina, widziałam;)...co prawda moje z lekka popękane, ale dobre były!

    Kasia, jak wszystko co korzenne...szczególnie goździki się wybijały:)

    Martex, to jak chodzą i chodzą to się odwróć i złap...rzucam!...;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekne! Co rok mnie kusza ale wciaz wybor pada na cos innego... Musze sie wreszcie zmotywowac ;)

    Pozdrawiam Eweno!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bea, dziękuję:)...i mnie tak kusiły, aż się w końcu zmotywowałam:) Pozdrawiam Cię również Beo!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …