Przejdź do głównej zawartości

Mocha cheesecake

Ten sernik, to mieszanka dwóch serników, cytrynowego i kakaowo-kawowego. Kawa nie była jak dla mnie zbyt wyrazista, ta baza jest bardziej kakaowa, chociaż moja córka, która nie lubi kawy marudziła, że czuć kawą. Moim zdaniem sok cytrynowy można sobie darować, chyba że ktoś lubi kwaskowate serniki. Nie był to może dla nas najwspanialszy sernik, bo jednak ten wiedeński z ziemniakami i ten wiedeński są nie do pobicia, to jednak było to jakieś sernikowe urozmaicenie. Mężowi smakował
Mocha cheesecake


Mocha cheesecake - przepis

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 jajka, oddzielone białka od żółtek
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 750 g serka quark
  • 1 cytryna, starta skórka i sok(dodałam sok tylko z połowy, ale następnym razem sok pominę)
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy espresso

Mocha cheesecakePiekarnik nastawiamy na 220 st C. Dno niedużej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy boki.
Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy na bok.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy ziarna z wanilii, stopniowo po jednym żółtku, skórkę i sok z cytryny(sok można ominąć, jeśli nie lubicie kwaskowatych serników). Ubijamy.
Dodajemy ser, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii.
 1/3 mikstury mieszamy z czekoladą, kakao i kawą espresso(dodałam rozpuszczalną w granulkach, które rozgniotłam).
Białka ubijamy na sztywno i 1/4 mieszamy z kakaową miksturą, pozostałe białka mieszamy z białym ciastem.
Kakaowe ciasto(oprócz 4 łyżek) wylewamy do foremki a na wierzch wylewamy białe ciasto. 4 łyżki ciasta kakaowego przekładamy do woreczka z uciętym rożkiem i wykładamy miejscami na ciasto. Za pomocą patyczka tworzymy esy-floresy.
Pieczemy przez 30-35 minut, po czym obniżamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. W razie gdyby wierzch za bardzo się przypiekał przykrywamy folią. Studzimy w foremce.
Mocha cheesecake
Przepis z książki "Taste. Baking" 

Komentarze

  1. Wyglada kuszaco, chetnie bym sprobowala!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny serniczek. Ja mysle, ze mnie by smakowal. Lubie cytrynowe smaki. I kawe tez lubie. Ja to w ogole ostatnio zbyt "slodyczowa" jestem a pupa rosnie, oj rosnie :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewenko, tym sernikiem trafiłaś w sedno! ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super serniczek:) mi takie smaki jak najbardziej odpowiadaja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Wygląda wspaniale! Wiesz, jak ja kocham serniki no nie? :) mmmmmm, częstuję się wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki to moja wielka pasja, i tworzenie i jedzenie ich... Kawa z cytryną podobno leczy skutki imprezowe. Mimo wszystko na sernik bym się skusiła, obojętnie czy z cytryną czy bez niej...

    OdpowiedzUsuń
  7. Najbardziej ze wszytkich ciast kocham serniki - ten wyglada cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewenko, na ten spód to aż mi ślinka pociekła :) Kusisz mnie strasznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakuje czy nie... Na pewno nie można odmówić mu tego, że wygląda doskonale. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …