Przejdź do głównej zawartości

Jajka faszerowane serem Cheddar

Jajka faszerowane serem Cheddar

Kolejne faszerowane jajka. Bardzo proste i jak każde faszerowane jajka smaczne. Jako główna "baza" smakowa ser Cheddar, dodatkowo wyostrzony papryczką chilli. Oczywiście zamiast sera Cheddar można użyć dowolnego żółtego sera, na pewno nie wpłynie to w znaczącym stopniu na smak.
Przepis z hiszpańskim rodowodem z książki "A passion for tapas"

Przepis na jajka faszerowane serem Cheddar
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, wystudzonych i obranych ze skorupek
  • 3 łyżki startego sera Cheddar
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 świeża papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona
  • sól i pieprz

Jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki, mieszamy ze szczypiorkiem, papryczką chilli,  majonezem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wypełniamy farszem wgłębienia białek. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce.

Komentarze

  1. Mniam, narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis ląduje w folderze 'do zrobienia na Wielkanoc' ;). Kolejne faszerowane jajka i kolejny przepis od Ciebie ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Papryczka chilli i cheddar - pewnie są lekko ostre, to może być fajny akcent na wielkanocnym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne jajeczka. Ja właśnie poszukuję ciekawych pomysłów i chyba na jeden trafiłam:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogniste jajka!Idealne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie moge sie doczekac Eweno faszerowania jaj! :-)) narobilas mi dzis ochoty! :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz co Ewenko, bardzo smakowite te jajeczka są, a ja bardzo lubię takie:)
    Miłego dnia Ci zyczę:*

    OdpowiedzUsuń
  8. na takie jajka zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Grażyna, bo nie ma to jak faszerowane jajka...;))

    Holga, ja wszystkie faszerowane jajka polecam!...:))

    Margot:))

    Kasia, takie strasznie ostre nie było, jedna papryczka (medium), jakoś się tak rozłożyła...;))

    Wiosenko, polecam, szybko i prosto:))

    Magda, takie lekko ogniste, ale zawsze więcej ognia można dodać;))

    Cudawianki, ja na faszerowane jajka, mam niemal zawsze ochotę:))

    Majana, i ja też takie bardzo lubię:))

    Paula, i ja na takie się kuszę;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)