Przejdź do głównej zawartości

Sos czosnkowy wyśmienity

Sosy na bazie majonezu uwielbiam każde. Bardzo lubię zarówno te, które można kupić w sklepie, jak i te, które przyrządzam sama. Zazwyczaj podaję je z jajkami na twardo, ale mój mąż, który majonez wyjada słoikami, zje ze wszystkim. Ten sos czosnkowy, to raczej sos wykwintny, choć z mniej wykwintną nazwą, bo jednak czosnek kojarzy się dość pospolicie, no i ten zapach...ale, w tym przepisie charakterystyczny smak czosnku został mocno złagodzony raz, przez jego podsmażenie a dwa, przez dodanie laskowych orzechów.  Dodałam do niego połowę mniej ketchupu niż w przepisie, bo osobiście nie przepadam za ketchupem i właściwie jak dla mnie to mogło się obyć i bez ketchupu. W efekcie tego ciekawego mariażu otrzymujemy pyszny, majonezowo-czosnkowy sos, z aromatem smażonego czosnku i wykwintną orzechową oprawą.
Przepis z tej strony dodaję do akcji Dzień Czosnku, którą przygotowują państwo Grumkowie.
Sos czosnkowy wyśmienity

Sos czosnkowy wyśmienity
Sos czosnkowy wyśmienity
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 300 g majonezu
  • 1/2 szklanki ketchupu(dodałam połowę mniej)
  • 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych ze skorupek
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy, po czym krótko podsmażamy na oliwie. Studzimy. Do majonezu dodajemy ketchup, wystudzony czosnek i starte na tarce orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Sos można podawać z rybami, mięsami, jajkami a także z warzywami, ryżem i kaszami.

19 kwietnia 2011r. - Dzień Czosnku

Komentarze

  1. z orzechami musi być naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten sos! Podoba mi się także dodatek orzechów, jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja swój ulubiony sos czosnkowy robię na bazie jogurtu naturalnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysl - juz zapisuje do wykorzystania, dodatek orzechow strasznie mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  5. z orzechami?
    bardzo fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy przepis, zapisuje i postaram sie wyprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga-aa, z orzechami wszystko jest pyszne!...:)

    Majana, czuć te orzechy, choć dla mnie troszkę za bardzo ketchupowaty jest...:))

    Kini, na jogurcie nie jadłam...:))

    Maggie, dodatek orzechów zawsze uatrakcyjnia potrawę, jak dla mnie:))

    Tylko Spróbuj, też myślę, że ten dodatek orzechów to fajny pomysł!...;))

    Aga, polecam:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …