Sosy na bazie majonezu uwielbiam każde. Bardzo lubię zarówno te, które można kupić w sklepie, jak i te, które przyrządzam sama. Zazwyczaj podaję je z jajkami na twardo, ale mój mąż, który majonez wyjada słoikami, zje ze wszystkim. Ten sos czosnkowy, to raczej sos wykwintny, choć z mniej wykwintną nazwą, bo jednak czosnek kojarzy się dość pospolicie, no i ten zapach...ale, w tym przepisie charakterystyczny smak czosnku został mocno złagodzony raz, przez jego podsmażenie a dwa, przez dodanie laskowych orzechów. Dodałam do niego połowę mniej ketchupu niż w przepisie, bo osobiście nie przepadam za ketchupem i właściwie jak dla mnie to mogło się obyć i bez ketchupu. W efekcie tego ciekawego mariażu otrzymujemy pyszny, majonezowo-czosnkowy sos, z aromatem smażonego czosnku i wykwintną orzechową oprawą.
Przepis z
tej strony dodaję do akcji
Dzień Czosnku, którą przygotowują państwo Grumkowie.
Sos czosnkowy wyśmienity
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa
- 300 g majonezu
- 1/2 szklanki ketchupu(dodałam połowę mniej)
- 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych ze skorupek
- sól, pieprz i cukier do smaku
Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy, po czym krótko podsmażamy na oliwie. Studzimy. Do majonezu dodajemy ketchup, wystudzony czosnek i starte na tarce orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Sos można podawać z rybami, mięsami, jajkami a także z warzywami, ryżem i kaszami.
z orzechami musi być naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńŚwietny ten sos! Podoba mi się także dodatek orzechów, jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńja swój ulubiony sos czosnkowy robię na bazie jogurtu naturalnego :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysl - juz zapisuje do wykorzystania, dodatek orzechow strasznie mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńz orzechami?
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł! :)
ciekawy przepis, zapisuje i postaram sie wyprobowac:)
OdpowiedzUsuńAga-aa, z orzechami wszystko jest pyszne!...:)
OdpowiedzUsuńMajana, czuć te orzechy, choć dla mnie troszkę za bardzo ketchupowaty jest...:))
Kini, na jogurcie nie jadłam...:))
Maggie, dodatek orzechów zawsze uatrakcyjnia potrawę, jak dla mnie:))
Tylko Spróbuj, też myślę, że ten dodatek orzechów to fajny pomysł!...;))
Aga, polecam:))