wtorek, 19 kwietnia 2011

Sos czosnkowy wyśmienity

Sosy na bazie majonezu uwielbiam każde. Bardzo lubię zarówno te, które można kupić w sklepie, jak i te, które przyrządzam sama. Zazwyczaj podaję je z jajkami na twardo, ale mój mąż, który majonez wyjada słoikami, zje ze wszystkim. Ten sos czosnkowy, to raczej sos wykwintny, choć z mniej wykwintną nazwą, bo jednak czosnek kojarzy się dość pospolicie, no i ten zapach...ale, w tym przepisie charakterystyczny smak czosnku został mocno złagodzony raz, przez jego podsmażenie a dwa, przez dodanie laskowych orzechów.  Dodałam do niego połowę mniej ketchupu niż w przepisie, bo osobiście nie przepadam za ketchupem i właściwie jak dla mnie to mogło się obyć i bez ketchupu. W efekcie tego ciekawego mariażu otrzymujemy pyszny, majonezowo-czosnkowy sos, z aromatem smażonego czosnku i wykwintną orzechową oprawą.
Przepis z tej strony dodaję do akcji Dzień Czosnku, którą przygotowują państwo Grumkowie.
Sos czosnkowy wyśmienity

Sos czosnkowy wyśmienity
Sos czosnkowy wyśmienity
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 300 g majonezu
  • 1/2 szklanki ketchupu(dodałam połowę mniej)
  • 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych ze skorupek
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy, po czym krótko podsmażamy na oliwie. Studzimy. Do majonezu dodajemy ketchup, wystudzony czosnek i starte na tarce orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Sos można podawać z rybami, mięsami, jajkami a także z warzywami, ryżem i kaszami.

19 kwietnia 2011r. - Dzień Czosnku

7 komentarzy:

  1. Świetny ten sos! Podoba mi się także dodatek orzechów, jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja swój ulubiony sos czosnkowy robię na bazie jogurtu naturalnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysl - juz zapisuje do wykorzystania, dodatek orzechow strasznie mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. z orzechami?
    bardzo fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis, zapisuje i postaram sie wyprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aga-aa, z orzechami wszystko jest pyszne!...:)

    Majana, czuć te orzechy, choć dla mnie troszkę za bardzo ketchupowaty jest...:))

    Kini, na jogurcie nie jadłam...:))

    Maggie, dodatek orzechów zawsze uatrakcyjnia potrawę, jak dla mnie:))

    Tylko Spróbuj, też myślę, że ten dodatek orzechów to fajny pomysł!...;))

    Aga, polecam:))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)