Ostatnio zgromadziłam sobie parę chińskich przyprawowych niezbędników i postanowiłam trochę pogotować po chińsku.
Dzisiejszy kurczak z ryżem jest jak dla mnie rewelacyjny. Dokonałam naprawdę niewielkich zmian, z braku orzeszków zastąpiłam je papryką, a suszone chińskie grzybki zwykłymi pieczarkami.
Po raz pierwszy też, użyłam oleju z prażonego sezamu i moim zdaniem ten olej to najważniejsza "przyprawa" wpływająca na smak tego dania. Bez niego to już nie będzie to samo.
Bardzo polecam.
Smażony kurczak z ryżem po chińsku
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru(można zastąpić 1-2 łyżeczkami imbiru w proszku)
- 3 cebulki szalotki
- 3 suszone chińskie grzyby, moczone w gorącej wodzie przez 20 minut, odcedzone i drobno posiekane (ja zastąpiłam świeżymi pieczarkami)
- 225 g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka wina Shaohsing rice lub wytrawnego sherry
- 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 50 g prażonych orzeszków ziemnych(zamiast nich dodałam pół żółtej papryki)
- 300 g ugotowanego ryżu jaśminowego
- 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1-2 łyżki oleju z prażonego sezamu
- mielony biały pieprz
- 1 cebulka ze szczypiorkiem, drobno pokrojona
Dodajemy orzeszki ziemne i ugotowany ryż. Smażymy mieszając prze 1 minutę.
Doprawiamy do smaku jasnym sosem sojowym, olejem sezamowym i pieprzem. Na końcu mieszamy ze szczypiorkiem i podajemy natychmiast. (Dla mnie był rewelacyjny nawet po podgrzaniu).
Przepis z książki Ching-He Huang "Chinese Food Made Easy"
Bardzo lubie taka smazona chinszczyzne - to jedna z moich kulinarnych grzesznych przyjemnosci, ktorych nie potrafie sobie odmowic :)
OdpowiedzUsuńzupełnie nie znam chińskiej kuchni. ciekawią mnie smaki..
OdpowiedzUsuńmój M. byłby zachwycony gdybym Mu taki zrobiła. Ja natomiast wolę z makaronem, bo z ryżem bez dodatkowego sosu jest dla mnie takie danie trochę za suche, ale i tak pyszne :)
OdpowiedzUsuńkocham chińską kuchnięę!
OdpowiedzUsuńchetnie bym pojadla takiej smakowitej chinszczyzny:)
OdpowiedzUsuńSłabo znam sie na kuchni chińskiej,ale to co widzą moje oczy bardzo mi sie podoba i smakuje mi juz nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńUściski:*
mhmmm.. zrobiłam się głodna.. imbir, orzeszki ziemne, kurczak i ryż.. baaaaardzo lubię takie połączenia..
OdpowiedzUsuńObiadu! Zrobie sobie taki na obiad. Tylko kurczaka zastąpię czyms innym, bo jem wegetariańsko :) Może papryka albo bakłażanem?
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam kuchnię chińską, ksiązki nie mam, ale oglądałam tą serię BBC i wiele się z niej nauczyłam :)
OdpowiedzUsuńjak jest ryż, kurczak i w nazwie przepisu 'po chińsku' to jem w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńMaggie, jakie tam grzeszne, pyszne i tyle:))
OdpowiedzUsuńAsieja, polecam wypróbuj, zupełnie inne od tego, co znamy. Dla mnie pyszne!...:))
Paula, ale ryż jest okraszony olejem, więc nie jest taki suchy, choć u mnie też wolą z sosami, a ja ostatnio uwielbiam tego typu dania ryżowe:))
MakeLifeLoveable, to w tym jesteśmy podobne;))
Aga, to poczęstuj się proszę:))
Majanko, na pewno bardzo by Ci posmakowało! Uściski i dla Ciebie Kochana:))
Magda, oj pyszne są, pyszne:))
Kuchareczka, papryka świetnie się sprawdzi "zamiast":))
Nobleva, niestety nie oglądałam, a szkoda bo to jednak specyficzna kuchnia w przyrządzaniu. Muszę pośledzić program;) A że pycha, to bez dwóch zdań!...:))
Kini, i tak to się powinno jeść!...;))
W koncu ktos dodaje cos co lubie :D
OdpowiedzUsuń