Przejdź do głównej zawartości

Leczo z cukini

Czy mogłam przejść obojętnie obok olbrzymiej cukinii, która patrzyła na mnie ze sklepowej półki? Oczywiście, że nie. Tym bardziej, że pogoda była prawie letnia, a mi zapachniało cukiniowym leczem, jakie bardzo często robiłam lata temu, gdy w moje ręce trafiła taka właśnie, słusznych rozmiarów cukinia. Nikt nie protestował, że cukiniowe leczo robiłam dwa dni pod rząd. Cieszyliśmy się i z pięknej pogody i z letnich smaków. A cukinia zatopiona w pomidorowo-paprykowym sosie była pyszna!
Leczo z cukini

Leczo z cukini
    Leczo z cukini
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 pęta dobrej kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę
  • 2-3 papryki, pokrojonej w krótkie paski
  • 1 puszka pomidorów
  • Pół dużej cukinii ze skórką, pokrojonej w dużą kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i dalej podsmażamy. Dodajemy papryki, chilli i czosnek i dalej smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Dodajemy cukinię i przyprawy. Dusimy do miękkości cukinii, ale tak, by się nie rozgotowała. W czasie duszenia można podlać wodą, jeśli wolimy rzadsze. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

  1. O jak cudownie, zapachniało latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. juz sie nie umiem doczeka jak zrobię leczo (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo, teraz Twoje będzie za mną chodzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda... I jak powiało latem, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie leczo. Pyszna propozycja! :) I jak u Ciebie wiosennie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię bardzo podobne leczo i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam leczo! (a wstyd się przyznać, że kiedyś było zupełnie inaczej)
    w lecie leczo jest częstym gościem na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  8. leczo zawsze kojarzy mi się z wakacjami;)

    OdpowiedzUsuń
  9. moje leczo też jest z cukinią... obowiązkowo! pachnie latem i końcem wakacji... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak u Ciebie wiosennie :) Pięknie...
    Ależ mi zrobiłas ochotę na leczo :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też nie przejdę obojętnie obok cukinii, a leczo uwielbiam.
    U mnie wkrótce parę cukiniowych dań, bo też na mnie patrzyła cukinka z półeczki w warzywniku..

    OdpowiedzUsuń
  12. pyyycha! tez mi sie zamarzylo takie jedzonko:) zawsze kojarzy mi sie z wakacjami:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak, za takim leczem, to ja zdecydowanie przepadam. Rzeczywiście zapachniało latem! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…