Przejdź do głównej zawartości

Leczo z cukini

Czy mogłam przejść obojętnie obok olbrzymiej cukinii, która patrzyła na mnie ze sklepowej półki? Oczywiście, że nie. Tym bardziej, że pogoda była prawie letnia, a mi zapachniało cukiniowym leczem, jakie bardzo często robiłam lata temu, gdy w moje ręce trafiła taka właśnie, słusznych rozmiarów cukinia. Nikt nie protestował, że cukiniowe leczo robiłam dwa dni pod rząd. Cieszyliśmy się i z pięknej pogody i z letnich smaków. A cukinia zatopiona w pomidorowo-paprykowym sosie była pyszna!
Leczo z cukini

Leczo z cukini
    Leczo z cukini
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 pęta dobrej kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę
  • 2-3 papryki, pokrojonej w krótkie paski
  • 1 puszka pomidorów
  • Pół dużej cukinii ze skórką, pokrojonej w dużą kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i dalej podsmażamy. Dodajemy papryki, chilli i czosnek i dalej smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Dodajemy cukinię i przyprawy. Dusimy do miękkości cukinii, ale tak, by się nie rozgotowała. W czasie duszenia można podlać wodą, jeśli wolimy rzadsze. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

  1. O jak cudownie, zapachniało latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. juz sie nie umiem doczeka jak zrobię leczo (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo, teraz Twoje będzie za mną chodzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda... I jak powiało latem, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie leczo. Pyszna propozycja! :) I jak u Ciebie wiosennie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię bardzo podobne leczo i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam leczo! (a wstyd się przyznać, że kiedyś było zupełnie inaczej)
    w lecie leczo jest częstym gościem na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  8. leczo zawsze kojarzy mi się z wakacjami;)

    OdpowiedzUsuń
  9. moje leczo też jest z cukinią... obowiązkowo! pachnie latem i końcem wakacji... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak u Ciebie wiosennie :) Pięknie...
    Ależ mi zrobiłas ochotę na leczo :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też nie przejdę obojętnie obok cukinii, a leczo uwielbiam.
    U mnie wkrótce parę cukiniowych dań, bo też na mnie patrzyła cukinka z półeczki w warzywniku..

    OdpowiedzUsuń
  12. pyyycha! tez mi sie zamarzylo takie jedzonko:) zawsze kojarzy mi sie z wakacjami:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak, za takim leczem, to ja zdecydowanie przepadam. Rzeczywiście zapachniało latem! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)